25 metų Amy-Louise James sirgo tokia ūmia egzemos forma, kad dėl šlapiuojančių žaizdų turėjo kasdien keisti patalynę. Jai besikasant nuo kūno krisdavo odos atplaišėlės ir jai dažnai tekdavo nepažįstamų žmonių atsirašinėti dėl savo „šlykštumo“. Kaip atrodė jos oda, galite pamatyti čia. 

Tačiau jaunai moteriai egzemą apgydyti padėjo vos kelis svarus kainuojantys avižiniai dribsniai, kurių galima įsigyti bet kuriame prekybos centre.

Žmonės nesuvokia, kokia rimta liga yra egzema. Jie mano, kad tai tik odos paraudimas, kuris niežti, – sakė jauna moteris. – Turėdavau patalynę keisti kasdien, nes ant jos likdavo tiek daug odos atplaišėlių ir žaizdų išleidžiamo skysčio, kad viskas lipte lipo. Nuolat kasydavausi, todėl taip pat būdavo ir kraujo dėmų. Tai buvo nuolatinis skausmas.“

Northamptone gyvenančiai ir skolų išieškojimo firmoje dirbančiai A. L. James egzema pirmą kartą pasireiškė jai esant vos trejų metų. „Nepamenu laiko, kad egzemos nebūtų. Iš pradžių man bėrimų atsirado ant rankų, kai dar buvau maža“, – sakė ji. Vėliau bėrimai plito ir apėmė visas rankas. Vėliau jų atsirado ant kelių, plaštakų, pilvo, kitose kojų dalyse.

Paauglystės metais liga dar labiau paūmėjo ir kai A. L. James sulaukė penkiolikos, išbertas jau buvo ir jos kaklas bei veidas.

„Mane erzindavo, kad ant kaklo turiu bučinio žymių, tačiau iš tiesų tai buvo egzema. Užsirišdavau skarelę, kad paslėpčiau bėrimą, tačiau žmonės galvodavo, kad slepiu bučinio žymes“, – pasakojo jauna moteris.

Nors tokio amžiaus paauglės jau naudoja kosmetiką, A. L. James nežinojo, kaip ja naudotis. „Nebuvau iš tų mergaičių, kurios mokėjo dažytis. Nežinojau, kaip kosmetikos priemonėmis slėpti bėrimus. Pradėjusi studijuoti koledže ėmiau vaikščioti į klubus. Mačiau tiek daug gražių merginų, o pati atrodžiau šlykščiai, – sakė ji. – Tada jeigu būdavo tikrai prasta diena, visai niekur neišeidavau iš kambario.“

Net ir darbe A. L. James susidurdavo su problemomis. „Biure eidavau į tualetą ir kokias 20 minučių tiesiog kasydavausi. Negalėdavau vilkėti nieko, kas nėra pagaminta iš medvilnės“, – sakė jo.
Daugybė išbandytų priemonių nepadėjo palengvinti padėties ar atsikratyti egzemos. „Išbandžiau įvairiausių priemonių: kremų, vaistų, žolinių preparatų – viską“,– pasakojo moteris.

Norėdama bent kažkiek kontroliuoti savo ligą A. L. James tapo priklausoma nuo steroidinio tepalo, kuris, jeigu vartojamas netinkamai, gali suploninti odą ir padidinti odos infekcijų tikimybę. „Jeigu būdavo paūmėjimas, visa išsitepdavau tuo tepalu ir dvi savaites būdavo ramu. Tačiau ligai atsinaujinus viskas būdavo dar blogiau“, – sakė A. L. James.

Vėliau internete ji rado informacijos, kad steroidinis tepalas gali dar labiau pabloginti sergančiųjų egzema būklę. Pasitarusi su gydytoju praėjusių metų gegužę moteris nustojo naudoti steroidinį tepalą ir dabar naudoja kitus kremus, kurie padeda kovoti su liga.

Tačiau labiausiai A. L. James nustebino tai, kad sergant egzema labai padeda ...avižos. „Dabar pasigaminu kaukę iš ožkos pieno ir avižinių dribsnių. Ruošiu sau avižininę vonią: tiesiog pripilu avižų į senas pėdkelnes ir įmetu į vandenį. Vanduo atrodo baisiai, bet man padeda“, – atskleidė moteris.
Toks gydymas, o taip pat gydytojo išrašyti preparatai, padėjo jaunai moteriai atsikratyti egzemos bent jau ant dalies kūno.

„Mano veidas dabar atrodo daug geriau, o pažvelgęs į pilvą ir kojas net nepasakytum, kad kažkas buvo“, – sakė ji. Tačiau bėrimų dar yra ant rankų, plaštakų ir kaklo. Vis dėlto ji tikisi visiškai pasveikti. Tiesa, nors avižos padėjo, moteris vis tiek turi vilkėti daugiausia medvilninius drabužius.

„Susikūriau tinklaraštį, kad dokumentuočiau savo kelionę. Daugybė žmonių mane labai remia. Jau nebesu tik ta mergina su egzema“, – džiaugiasi A. L. James.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)