Du iš penkių britų per naktį nepamiega nė šešių valandų. Ekspertų teigimu, šešios valandos miego yra minimumas, reikalingas gerai fizinei ir psichinei savijautai, rašo dailymail.co.uk.

Per pastaruosius trejus metus tokių žmonių skaičius išaugo. Kas trečias žmogus per naktį pamiega nuo penkių iki šešių valandų, o trys ketvirtadaliai – septynias valandas arba mažiau.

Beveik pusė britų teigė, kad miegoti jiems trukdo stresas arba nerimas, rodo apklausa, kurios rezultatus paskelbė Miego taryba (The Sleep Council).

Rengiant Didžiąją britų miego ataskaitą (The Great British Bedtime Report), buvo apklausta daugiau kaip 5 tūkst. žmonių.

Rezultatai parodė, kad vidutinis Didžiosios Britanijos gyventojas gulasi miegoti 23 val. 15 min. ir per naktį pamiega šešias valandas ir 35 minutes. Tyrimai rodo, kad geriausią savijautą užtikrina 7,5 valandos miego.

Anksčiau šią savaitę Sario universiteto mokslininkai atskleidė, kad neišsimiegojus vos septynias dienas, galima pakenkti šimtams genų, susijusių su stresu, imunitetu ir uždegimais.

Edinburgo miego centro direktorius Chrisas Idzikowski teigė, kad prastėjanti miego kokybė yra reikšminga priežastis sunerimti.

„Sutrikęs miegas turi įtakos ne tik gyvenimo kokybei, bet ir didina aukšto kraujospūdžio, infarkto bei insulto riziką“, - sakė jis.

„Pastaraisiais metais ne vienas tyrimas parodė, kad per naktį miegant mažiau negu 5,5 valandos arba daugiau negu 9,5 valandos, išauga mirtingumas“.

„Kol kas neaišku, kodėl taip yra. Tačiau žmogaus mąstymo galimybės gali suprastėti neišsimiegojus vos vieną naktį“, - pažymėjo jis.

Anot jo, viena iš priežasčių gali būti plintantis nutukimas. Su antsvoriu susijusios sveikatos problemos gali trukdyti tinkamai išsimiegoti.

Ramiau miegoti neskatina ir ekonominė situacija. „Jei žmogus praranda darbą, tai gali pakenkti jo miego įpročiams. Kiti gali neužmigti, nerimaudami dėl to, kad praras darbą“, - sakė Ch. Idzikowski.

47 proc. respondentų, apklaustų per Miego tarybos tyrimą, nurodė, kad gerai išsimiegoti jiems trukdo būtent stresas ir nerimas.

Šias priežastis dažniau nurodė moterys ir vieniši asmenys: atitinkamai 54 proc. ir 57 proc. Vyrų grupėje šis rodiklis siekė 40 proc.

Apklausa taip pat parodė, kad daugumą naktų prastai miega 22 proc. britų, ir kad vyrų miego kokybė yra šiek tiek geresnė negu moterų: gerai miegantys tvirtino 30 proc. vyrų ir 22 proc. moterų.

Geriausiai iš visų miega aukštus atlyginimus gaunantys žmonės. Gerai išsimiegantys teigė daugiau kaip trečdalis respondentų, per metus uždirbančių nuo 65 tūkst. iki 75 tūkst. svarų (nuo 253,5 tūkst. iki 292,5 tūkst. litų). Tuo tarpu tarp asmenų, uždirbančių mažiau negu 15 tūkst. svarų (58,5 tūkst. litų) per metus, 10 proc. tvirtino miegantys labai prastai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)