„Ir tai vyksta visas dienas, kol laikaisi dietos“, - įspėja Audrius.

Tačiau sriubų valgymo rezultatais jis liko patenkintas. Tris paras sočiai srėbęs šilto maisto, neteko 3 kilogramų svorio, liemens apimtis sumažėjo nuo 95 iki 88 centimetrų.

Sužadino žvėrišką apetitą

Pirmąją eksperimento dieną Audriaus virta sriuba susidomėjo kolegė. Paragavo, tačiau neliko sužavėta.

„Sriuba skani, bet veikia kaip aperityvas - sužadina žvėrišką apetitą. Pabandžiusi jos papietauti, jau po 20 minučių atiminėjau iš kolegos šokoladą, po valandos iš kitos kolegės - pusę jos atsinešto kepsnio. Dabar sėdžiu ir galvoju apie pyrago gabalą ar bent jau varškės sūrelį, o iki namų ir vakarienės dar labai labai toli“, - komentavo DELFI pašnekovė.

Mintis išbandyti sriubų dietą niekada to nedariusiam Audriui kilo prieš mėnesį. Paklaustas, kodėl susidomėjo būtent šia, vardijo privalumus: galima valgyti bet kokią sriubą, tik be bulvių ir duonos, jos kiekis neribojamas, sriuboje gali būti mėsos, žuvies, kiaušinio.

Dietos tikslas – paeksperimentuoti su savimi

Visą dieną biure dirbantis Audrius sriubas virdavo vakare ir iš karto dvi, kad būtų įvairiau, pagal nurodytų receptų pavyzdžius: vištienos ir ryžių sriubą, japonišką sriubą, daržovienę. Bulves keitė kubeliais pjaustyta saliero šaknimi, kuri išvirusi „visai nieko, beveik kaip bulvė, ir neturi tokio specifiškai nemalonaus skonio, kaip lapai“.

Jo paties įsivardytas tikslas – paeksperimentuoti su savimi. Tačiau jau pirmą dieną iškilo problema: Audrius beveik niekada nepietauja šiaip sau, paprastai valgydamas su partneriais aptaria darbo reikalus.

„Per tris dienas dalyvavau keliuose pietų susitikimuose ir kai užsisakydavau tik sriubos, į mane kažkodėl kreivai žiūrėdavo“, - juokėsi atsakingą darbą dirbantis vilnietis.

Kitas keblumas – kavinėje rasti tinkamos sriubos. „Barščiai su bulvėmis, trinta moliūgų sriuba su bulvėmis, sūrio sriuba su bulvėmis. Radau kažkokį pupelių troškinį. Patikino, kad be bulvių, tai kartą užsisakiau vietoje sriubos“, - prisiminė Audrius, įspėdamas, jog nutarusieji pasilaikyti sriubų dietos dėl šios „bėdelės“ iš karto tampa nesocialūs.

Teks keisti draugus?

„Vakarais skambina draugai, siūlo susitikti, išgerti vyno, o aš negaliu – valgau sriubytes. Taip gyvenant gal reikėtų keisti draugus? Nes jeigu dabartinius pakvieti atvykti pavalgyti kartu sriubos, jie neatvyksta. Paskutinę dietos dieną skambino bičiulis, kad atvažiuoja su raudonu vynu, o kai pasakiau, kad negersiu, nes valgau sriubas, taip ir nesulaukiau“, - pateikė pavyzdį vilnietis.

Tačiau didžiausias diskomfortas vis dėlto tykojo biure. Be minėtų kolegų pašaipų ir smalsumo, kuris lydėjo visas tris dienas, Audrius patyrė ir daugiau netikėtumų.

Pirmas, kad valgant sriubas greitai išalkstama, todėl kas kelias valandas tenka stabdyti darbus ir bėgti šildytis maisto. Kolegoms kyla natūralus klausimas: kas čia jam atsitiko, ko vis laksto į virtuvę valgyti?

Lifte patyrė gėdą

„Nusipirkau specialų sriubinį termosą, bet ir čia patyriau gėdą. Važiuojant į darbą jis kažkaip apsivertė kuprinėje ir laukiant lifto pradėjo sunktis ir varvėti ant grindų. Įlipu į liftą, kaip trečios klasės vaikas su varvančia kuprinyte, o į garbius biurus kylantys žmonės stebi. Atėjęs į darbą išsiskalbiau tą kuprinę, tada parsinešiau namo, pradėjau atsukinėti visą „apibuzotą“ tik iš vakaro nusipirktą termosą – vos nuėmiau švytinčią dalį ir išslydo iš rankų, termosas sudužo. Taip ir neišsiaiškinau, kas ten buvo ne taip, kad tekėjo sriuba“, - pasakojo Audrius.

Išmetęs pusdienį tarnavusios talpos likučius, kitos dienos sriubą jis susipylė į termosą kavai: „O ką daryti, jei sriubinį sudaužiau, patyriau gėdą ir dar kuprinę pramirkdžiau?“

Sriubų virimą, pilstymą, nešiojimą ir šildymą Audrius vadina vienu didžiausių dietos nepatogumų. „Dar žiūrėk, kad neišsilaistytų. Žodžiu, krūvos visokių reikalų, kurie ne man“, - komentavo DELFI pašnekovas.

Tačiau svoris ir lengvumo pojūtis atpirko patirtus vargus: per tris paras Audrius neteko 3 kilogramų. Kadangi svoris nesiliovė kristi dar porą dienų, po šešerių metų pertraukos svarstyklės parodė jį tenkinantį 79 kilogramų svorį.

Kiek laiko toks svoris laikėsi, vilnietis negalėjo pasakyti, nes svarstykles buvo pasiskolinęs tik eksperimentui.

Padidėjo prakaitavimas

Kalbėdamas apie pojūčius, sriubų dietą išbandęs trisdešimtmetis pastebėjo, kad pirmas dvi dienas jautėsi įprastai, o trečiąją grįžtant iš darbo namo buvo apėmęs silpnumas – teko atverti automobilio langą.

„Nemanau, kad nusilpau, bet visvien kažkoks poveikis buvo. Kol laikiausi dietos, sportavau taip, kaip įpratęs. Ir jau pirmą vakarą išėjęs pabėgioti pajutau gerokai intensyvesnį prakaitavimą. Jautėsi, kad organizmas valosi“, - pasakojo pridurdamas, jog apie mitybą ir judėjimą susimąstė perkopęs 30 metų, pažiūrėjęs į staiga išstorėjusius ir išplatėjusius bičiulius.

„Skaitydamas apie visokias dietas ir patarimus, kaip per savaitę numesti 5 kilogramus, turiu omenyje, kad greitai sumažintas svoris greitai ir grįžta, tačiau sugalvojau savo kailiu pabandyti, ar tai veikia, ar panorėjus per trumpą laiką nebadaujant galima numesti svorio“, - pasakojo vilnietis.

Įspėjimai – ne iš piršto laužti

Baisiosios dietos, kai visa mėnesį reikia valgyti vien kopūstų sriubą ar savaitę salotas, vyrui neatrodė protingos: „Nepasitarus su gydytoju dietologu ar bent šeimos gydytoju, jų būtų nedrąsu imtis, bet sriubyčių dieta nepasirodė pavojinga, nors ir teigiama, kad ją galima praktikuoti ne ilgiau kaip savaitę, o geriausia – kelias dienas, po jų bent parą nevartoti jokio alkoholio ir mažiausiai dvi savaites normaliai visavertiškai maitintis“.

Po trijų dienų dietos Andrius pats pajuto, kad apsiriboti sriubomis organizmui yra stresas, o patarimai nebevartoti alkoholio ar bent dvi savaites nesilaikyti jokios kitos dietos – ne iš piršto laužti.

„Pasirodo, kai valgai tik sriubytę, gauni labai mažai maistinių medžiagų. Skrandis nuolat pripildytas šilto maisto, valgyti nesinori, nes galima kiek nori, tačiau kilogramai krinta, padidėja prakaitavimas, mažėja liemens apimtys“, - patyrė vilnietis.

Lengviau širdžiai ir sąnariams

Apibendrindamas eksperimentą Andrius teigė, jog trys paros dietos prailgo: „Tačiau esmė ne ta, kad neskanu, liūdna ar valgyti norisi, o kad iš karto pasikeičia visas socialinis gyvenimas“.

Pilvas sumažėjo iš karto: neprikiši jo kieto maisto, liemens apimtys mažėja. Numetus tris kilogramus svorio iš karto pasijunta. Ypač bėgant krosiuką: lengviau širdžiai, neskauda kojų sąnarių.

Kol laikėsi dietos vyras nebuvo piktas, irzlus, tačiau kolegos pastebėjo, kad liūdnas.

Paprasti principai

Kaip rašė DELFI, sriubų dietos principai - labai nesudėtingi. Verdama neriebi, bet maistinga daržovių sriuba, kuri valgoma visą dieną be duonos ir nedidelėmis porcijomis (6-7 kartus per dieną).

Laikantis šios dietos negalima vartoti jokių alkoholinių gėrimų, nes tai sutrikdytų riebalų šalinimą iš organizmo.

Kaip teigiama, sriubų kaloringumas nedidelis: kad ir kiek jų valgytum, nesustorėsi. Lėkštėje sriubos telpa vos 35 kcal.

Tačiau, kaip ir visos dietos, ši turi savų trūkumų: sriubose yra nedaug sudėtingų angliavandenių, baltymų, vitaminų ir mineralų, todėl jų laikytis derėtų ne ilgiau nei vieną savaitę (o geriau – vos kelias dienas), po to būtina bent dvi savaites maitintis normaliai, bet nepersivalgyti, antraip greit grįš buvęs svoris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)