Tyrimo metu paaiškėjo, jog užtenka nemiegoti vos vieną naktį, ir smegenyse įvyksta pokyčiai, panašūs į gero smūgio į galvą padariniams, skelbia „The Daily Mail“.

Mokslininkai į tyrimą pasikvietė jaunų sveikatos problemų neturinčių vyrų. Atlikus eksperimentą paaiškėjo, jog galvos trauma ir nemiga smegenims daro gana panašią identišką žalą.

Upsalos universiteto Švedijoje profesorius Christianas Benedictas paaiškina, jog smegenyse esančios cheminės medžiagos NSE ir S-100B yra biologiniai žymenys, bylojantis apie smegenų pažeidimus, pavyzdžiui, smegenų sukrėtimą.

„Nustatėme, jog grupės tyrimo dalyvių, kurie nemiegojo visą naktį, kraujo lygis smegenyse pakilo. Nors jo mastas ir neprilygsta galvos traumos padariniams, tokie pokyčiai labai svarbūs“, - teigia profesorius.

„Miegant smegenys išsivalo nuo kenksmingų junginių, NSE ir S-100B kiekis padidėja kaip atsakas minėtiesiems cheminiams dariniams“, - sako akademikas.

Anot profesoriaus, naujausio tyrimo rezultatai sutampa su anksčiau atlikto darbo išvadomis, skelbusiomis, jog miego metu smegenys valosi.
Ch.Benedictas taip pat teigia, jog tyrimo išvados susijusios ir su ankstesniais eksperimentais, susiejusiais miego trūkumą su didesne Alzheimerio bei Parkinsono ligų ir išsėtinės sklerozės rizika.

Faktas, jog po bemiegės nakties kraujyje padidėja cheminių medžiagų kiekis, leidžia teigti, kad poilsio trūkumas susijęs su smegenų audinio menkimu, pridūrė akademikas.

Tyrimo, kurio rezultatai skelbiami leidinyje „Sleep“, autorius teigia: „Trumpiau tariant, mūsų atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, jog kokybiškas miegas naktį labai svarbus smegenų sveikatai“.

Net trečdalis Jungtinės Karalystės gyventojų kenčia nuo su miegu susijusių problemų, o miega vidutiniškai ne daugiau septynių valandų per parą. Prieš kelis dešimtmečius miegui žmonės vidutiniškai skirdavo beveik devynias valandas.

Daug mokslininkų įsitikinę: nereguliarus miegas – viena iš pagrindinių įvairiausių ligų priežasčių: pradedant galvos skausmais ir baigiant širdies ligomis. Po bemiegės nakties jau kitą dieną gali sumenkti žmogaus IQ.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)