Trijų turizmo agentūrų savininkė, kurios verslas klesti, pradeda dirbti 8 val. Po daugybės susitikimų ji dar bendrauja su potencialiais klientais, o grįžusi namo dar iki 22, 23 ar net 24 val. sėdi prie kompiuterio, rašo dailymail.co.uk.

„Mėgstu savo darbą, nors jis nelengvas. Bet kadangi dirbu iki vėlumos, atsigulus smegenys dar neišsijungia. Vynas padeda nurimti, tai ženklas, kad diena praktiškai baigėsi, kad galima atsipalaiduoti, kad viskas yra gerai. Ir greičiau užmiegu.“

Tikriausiai dauguma verslininkių turi tokį įprotį kaip L. Hill, visgi sveikatos apsaugos specialistai įspėja – tendencija gerti tam, kad užsimirštum, pavojingai plinta.

Tai nereiškia, kad moterys geria iki sąmonės netekimo, tiesiog taurė kita padeda pamiršti dienos rūpesčius ar greičiau užmigti.

Tendencija vakare atsikimšti vyno butelį grėsmingai didėja tarp karjeros siekiančių moterų, ypač jei jos derina motinystę su darbu.

Medikų teigimu, alkoholis tampa šiuolaikinių motinų pagalbininku ir išstumia septintą dešimtmetį namų šeimininkių pamėgtus raminamuosius.

Knygos apie moterų alkoholizmą autorius psichoanalitikas Janas Baueris aiškina: „Alkoholis – pertrauka nuo pastangų būti tobula. Supermoteris – šių laikų klišė, tačiau ji labai pavojinga. Mačiau tokių iškreiptų moteriškumo supratimų, kur viskas tampa darbu: vaikų auginimas, knygų skaitymas, instinktų nepaisymas. Esminis klausimas – nuo ko tokios moterys bėga?“

Neseniai Didžiojoje Britanijoje atlikto tyrimo duomenimis, 81 proc. moterų pripažįsta, kad kas savaitę padaugina alkoholio, norėdamos atsipalaiduoti po įtemptos dienos.

„Tai epidemija. Veiklios, protingos moterys pasitelkia alkoholį kaip priemonę sustabdyti kelių šimtų kilometrų per valandą greičiu lekiančias smegenis“, – teigė knygos apie alkoholiu piktnaudžiaujančias moteris autorė Sarah Turner.

Po ekonominės krizės daugiau nei pusė 35–54 m. amžiaus moterų teigia jaučiančios didesnę įtampą nei 2008 m. Daugelis atsipalaiduoja vartodamos alkoholį.

Tačiau vienoje didelėje vyno taurėje yra keturi alkoholio vienetai – kur kas daugiau nei patartina norma. Per savaitę išgeriama apie 20 alkoholio vienetų vietoje rekomenduojamų 14.

Su priklausomybėmis padedanti tvarkyti psichiatrė Henrietta Bowden-Jones nerimauja, kad vis daugiau subrendusių, dirbančių moterų užpila stresą alkoholiu: „Matau daugybę teisininkių, bankininkių, kurios kiekvienos dienos pabaigoje išgeria po kelias taures vyno. Jos nebeįsivaizduoja savo gyvenimo be to. Tai didžiulė problema. Vyresnės, dažniausiai vaikus auginančios moterys vakarais išgėrinėja vienos, didina alkoholio kiekį, kadangi didėja organizmo atsparumas jam. Tradiciniu supratimu, tai nėra priklausomybė nuo alkoholio, tačiau yra pavojingų šalutinių poveikių – padidėjęs dirglumas, nuotaikų kaita, žala kepenims, ypač toms, kurios dar ir vartoja vaistus.“

Blogiausia, kad iš tiesų alkoholis trikdo miegą. Jei geriama prieš miegą, iš karto panyrama į gilų miegą (REM), o šiaip ši fazė ateina, kai kūnas pailsi. Taigi sukuriant ydingą miego ciklą, organizmas dar labiau išvargsta.

L. Hill sako, jog labiau jaudinasi, kad valgo per daug saldumynų, o ne dėl vyno, bet teigia – 38 m. partneris Tony‘is su ja neišgėrinėja. „Nuo alkoholio jis atsibunda, todėl prieš miegą geria kakavą. Tiesa, jis moko manęs nestabdyti“, – teigia moteris.

S. Turner teigimu, šiais laikais dvi–trys taurės vyno vakare atrodo nekalta, tačiau tai – visas butelis. „Įžengus į trečią, į ketvirtą dešimtmetį, dar galima susidoroti (su tokiu kiekiu), bet su amžiumi organizmo gebėjimas padoroti alkoholį mažėja ir ima šlubuoti sveikata“, – įspėja specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)