Mokslininkų teigimu, tokie maisto produktai neigiamai veikia telomerais vadinamas ląstelių daleles. Jos yra tarsi plastikiniai kamšteliai ant chromosomų galų, kurie apsaugo DNR nuo žalos. Paprasčiau kalbant, šios dalelės yra panašios į plastikinius batų raištelių galiukus.

Sveika mityba yra vienas būdų gyventi ilgiau. O ar žinojote, kai yra maisto produktų, kurie mažina jūsų šansus ilgai gyventi?

Anot specialistų, žmogaus ląstelėms dalijantis telomerai trumpėja, dėl to ląstelės gali blogiau funkcionuoti, ima formuotis įvairios ligos. Teigiama, kad gyvenimo būdas gali spartinti arba lėtinti telomerų trumpėjimą.

Tad kokie yra keturi maisto produktai, kurie labiausiai prisideda prie telomerų trumpėjimo.

1. Saldūs gazuoti gėrimai. Neseniai atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo 5309 žmonių ir kurio rezultatai skelbiami Amerikos visuomenės sveikatos žurnale, parodė, kad kasdien suvartojant 20 uncijų (maždaug 30ml) saldaus gazuoto gėrimo, kūnas pasenėja 4,6 metų. Tiek pat sutrumpėja gyvenimas rūkant. Nors mokslininkai šiuo atveju nenustatė ryšio tarp telomerų trumpėjimo ir dietinių gėrimų vartojimo, pastarųjų vartojimas, kaip teigia specialistai, 67 proc. padidina riziką išsivystyti antrojo tipo diabetui. Be to, dirbtinių saldiklių vartojimas skatina organizmo cukraus poreikį.

2. Perdirbta mėsa. Kitas rimtas telomerų priešas yra perdirbta mėsa, įskaitant įvairias dešras. 2008 metais buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 840 žmonių ir kurio išvados buvo paskelbtos Amerikos klinikinės mitybos žurnale. Jo metu buvo tirtas įvairiausių maisto grupių poveikis telomerų ilgiu. Mokslininkai nustatė, kad žmonių, kurie kiekvieną savaitę suvalgydavo vieną ar daugiau porcijų perdirbtos mėsos, telomerai buvo trumpesni nei tų, kurie nevartoja perdirbtos mėsos.

3. Raudona mėsa. Nieko nestebina informacija, jog raudonos mėsos vartojimas yra siejamas su širdies ligomis ir vėžiu, o tai gali būti susiję būtent su telomerais. Tyrimo, kuris buvo aprašytas žurnale „Clinical Nutrition“, metu žiurkės keturias savaites buvo šeriamos arba jautiena, arba vištiena. Jautiena šertų žiurkių tiesiosios žarnos ląstelių telomerai buvo trumpesni. Gera žinia, kad kartu su raudona mėsa gausiai vartojant ląstelienos neigiamas mėsos poveikis telomerams silpnėja.

4. Alkoholis. Kaip ir raudona mėsa, alkoholis taip pat siejamas su chroniškomis sveikatos problemomis. Vienas tyrimas, kurio rezultatai buvo 2010 metais pristatyti kasmetiniame vėžį tyrinėjančių JAV mokslininkų susitikime, parodė, kad alkoholiu piktnaudžiaujančių žmonių telomerai buvo perpus trumpesni nei saikingai alkoholį vartojančių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)