Tai visiškai nestebina. Daugiau negu 30 proc. gyventojų Jungtinėje Karalystėje kenčia nuo nemigos ar kito miego sutrikimo, teigia Psichinės sveikatos fondas. Tai gali turėti rimtų psichinių ir fizinių pasekmių.

Klinikos teigia gaunančios iki 50 naujų kreipimųsi per savaitę. Kai kuriose iš jų per dešimtmetį tokių nusiskundimų padaugėjo penkiagubai.

Daugiausia tai dėl miego sutrikimų, vadinamų parasomnijomis. Tai pasireiškia nepageidaujamu elgesiu miegant. Tai gali būti tokie smulkmeniški dalykai kaip akių atmerkimas, arba, rimtais atvejais, automobilio vairavimas miegant. Daktarė Kristie Anderson, vadovaujanti „the Neurology Sleep Service for the Newcastle Upon Tyne NHS Foundation Trust”, netgi gydė keletą žmonių, kurie miegodami kruopščiai išardydavo savo senelių laikrodžius.

Kas vyksta mūsų smegenyse tokiais momentais vis dar išlieka paslaptimi. Nebuvo atlikta daug tyrimų daugiausia dėl to, kad duomenų surinkimas yra labai sudėtingas.

„Problema ta, kad žmonės retai atlieka tokius veiksmus būdami prižiūrimi miego klinikoje, - teigia miego specialistė daktarė Chris Idzikowski, Edinburgo miego klinikos direktorė. - Bet ši tyrinėjimo sritis tikrai pasistūmės į priekį per keletą ateinančių metų, kadangi šiuo metu mes turime reikalingą įrangą tam, kad galėtume stebėti žmones jų pačių namuose.“

Taigi, kokie yra tie keisti dalykai, kuriuos žmonės daro?

Žinučių rašymas

Technologijos šiais laikais yra labai svarbios mūsų gyvenime, todėl nestebina tai, kad miego ekspertai pastebi vis naujų su tuo susijusio miego elgesio rūšių.

Vis daugiau žmonių praneša siunčiantys trumpąsias žinutės miegodami, teigia daktarė K. Anderson. Atsižvelgus į tai, kad 92 proc. britų turi mobiliuosius telefonus, – nenuostabu. Daug žmonių taip pat pasiima telefonus su savimi į lovą.

„Žmonėms labai būdinga miegant daryti tuos dalykus, kuriuos jie pakartotinai daro per dieną, - sako K. Anderson. - Laimei, žinučių, kurias žmonės siunčia miegodami dažnai neina suprasti. Kadangi žmonėms įprasta miegant daryti dalykus, kuriuos jie daro per dieną, jie atlieka veiksmus nerangiau ir ne taip tiksliai.“

Valgymas

Nepaaiškinamai ištuštėjusios maisto pakuotės ir sujaukta virtuvė yra tai, ką lunatikuojantys pamato vos atsibudę. Dažnai užkandžiavimas per miegus nėra problema, bet sunkesniais atvejais tai yra priskiriama vadinamajam naktiniam miego sindromui (NES).

Kenčiantys nuo šio sutrikimo gali apsilankyti virtuvėje keletą kartų per naktį, bet pabudę to neprisiminti. Šie žmonės ne tik neišsimiega, bet ir gali priaugti daug svorio, o tai sukelia visą gausybę psichinių ir fizinių problemų. Dažni nusiskundimai susiję ir su paspringimu miego metu.

Pasak K. Anderson, valgymas per miegus dažnai atsitinka, kai žmonės patiria parasomnijas. Kai kalbame apie valgymą per miegus, jis dažnai susijęs su tuo, kas vyksta dar prieš užmiegant.

„Lunatikuojantieji dažnai daro paprastus dalykus, kurie turi tam tikrą priežastį, pavyzdžiui, valgymas dėl to, kad žmogus nuėjo miegoti alkanas ar per dieną laikėsi dietos“, - teigia K. Anderson.

Rimtesniais atvejais, kai žmonės netgi gamina valgį, jie iš tikrųjų nemiega, bet pabudę neprisimena to, ką veikė naktį. Tai tam tikras amnezijos tipas, teigia profesorius Jimas Horne'as iš miego tyrimų centro Lafboro universitete.

Seksas

Neseniai buvo atkreiptas dėmesys į seksomniją, ligą, kai žmonės mylisi miegodami. Miego ekspertai sako, kad nors iki šiol ir nebuvo padaryta daug tokių tyrimų, pranešama vis daugiau tokių atvejų.

Ši liga gali padažnėti nuo streso, arba pavartojus alkoholio ar narkotikų, ir ji svyruoja nuo nežymaus elgesio iki lytinių santykių, kai kuriais atvejais su labai rimtomis pasekmėmis. Ch. Idzikowski pateikia rimtų įrodymų teisme apie seksualinę prievartą ir išprievartavimą.

Jis sako, kad seksomnija yra parasomnijos tipas. Ji dažniausiai įvyksta „gilaus miego“ fazės metu, kai smegenų mąstymo ir suvokimo dalis yra išsijungusi, o ta smegenų dalis, kuri atsakinga už pagrindinius instinktus kaip seksas, veikia.

„Tai instinktyvus elgesys, žmonės tuo metu nėra sąmoningi, - teigia Ch. Idzikowski. - Kai jūs giliai miegate, nepriimate racionalių sprendimų. Mane dažnai stebina tokių miego problemų, su kuriomis žmonės gyvena ištisus metus, rūšys. Dažnai jie net nepagalvoja, kad jiems galima padėti.“

Sustoja kvėpavimas

Kai miegantieji liaujasi kvėpuoti, tai dažnai sukeliama miego sutrikimo, žinomo kaip obstrukcinė miego apnėja. Kadangi tai nėra naujas miego sutrikimas, vis daugiau žmonių dėl jo siunčiami į miego klinikas. Kadangi nutukimas yra pagrindinė šio sutrikimo priežastis, ekspertai mano, kad skaičiai tik augs.

Paprastai lydima labai garsaus knarkimo, apnėja įvyksta, kai gerklės raumenys subliūkšta ir blokuoja kvėpavimo takus, trukdydami žmonėms kvėpuoti - jie pradeda dusti. Po neseniai atliktų testų Paulas Asbury iš Kings Lino miestelio sužinojo, kad miegodamas jis reguliariai sulaikydavo kvėpavimą iki 26 sekundžių.

„Aš iš tikrųjų išsigandau, kai apie tai sužinojau, - sako jis. - Tai privertė mane panikuoti vien pagalvojus, kad aš reguliariai nustodavau kvėpuoti, ir dar tokiam ilgam laikui. Maniau, kad turiu knarkimo problemų, bet viskas buvo daug rimčiau.“

Šie nustojimai kvėpuoti pažadindavo 47 metų sunkvežimio vairuotoją iki 50 kartų per valandą per visą naktį. Rimtais atvejais tai gali siekti 80 kartų, sako Ch. Idzikowski.

„Besikankinantieji pabudę to dažnai neprisimena. Taip yra todėl, kad smegenys ne visai susijungusios su kūnu, todėl žmogus yra pabudęs, bet apie tai nežino. Iki tol, kol smegenys susijungia su kūnu, priversdamos žmogų sąmoningai pabusti gali užtrukti iki minutės. Dėl to besikankinantiesiems tenka labai mažai gilaus miego, kuris yra viena iš svarbiųjų miego ciklo fazių. Ryte žmonės paprastai jaučiasi neįtikėtinai pavargę“, - sako Ch. Idzikowski.

Tai gali turėti rimtų pasekmių, ypač jei žmonės su kokių nors prietaisų valdymas. Šis miego sutrikimas gydomas naudojant specialią veido kaukę.

Plyštančios galvos sindromas

Galvos skausmas
Jūs ramiai užmingate, bet staiga - lyg bomba sprogo jūsų galvoje. Kai staigus ir neįtikėtinai garsus triukšmas atsiranda jūsų galvoje - tai plyštančios galvos sindromas.

Tai kitas parasomnijos tipas. Sergantieji apibūdino garsų triukšmą kaip panašų į bombos sprogimą, griaustinio trenksmą ir žaibą ar šūvį. Tai neskausminga, bet gali žmogų varginti. Yra pranešimų apie žmones, kurie bėga pasižiūrėti pro langus, pamanę, jog netoliese sprogo bomba.

Kai kurie miego ekspertai sako, kad tai atsitinka retai, bet K. Anderson teigia, jog praktikoje pastaraisiais metais pasitaikė tokių atvejų. „Iš tikrųjų tai yra jutiminis variklio užvedimo atitikmuo [hypnotinis arba staigus trūktelėjimas, lydimas kritimo jausmo], kurį mes kartais visi jaučiame užmigdami, - sako ji. - Žmonės užmigdami iš tikrųjų girdi garsų trenksmą ar sprogimą, o paskui išsiaiškina, kad tai negali būti išorinis dalykas, kadangi niekas kitas to negirdėjo. Kartais žmonės regi ryškius šviesos blyksnius. Tai vos juntama, bet gali kelti nerimą."


Miego trūkumo įtaka

  • 4 kartus didesnė tikimybė turėti didesnių santykių problemų
  • 3 kartus didesnė tikimybė būti prastos nuotaikos
  • 3 kartus didesnė tikimybė, kad bus sunkiau susikaupti
  • daugiau negu dviguba tikimybė patirti energijos stoką

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)