Jau anksčiau buvo žinoma, kad egzistuoja ryšys tarp nutukimo ir vitamino D kiekio organizme. Tik nebuvo aišku, kokia ta priklausomybė – kaip viena priklauso nuo kito ir ar galima, pavyzdžiui, veikiant vitamino D kiekį atsikratyti antsvorio.

Norėdami tai išsiaiškinti, Londono universitetinio koledžo mokslininkai ėmėsi milžiniško genetinio tyrimo, kurio metu buvo tarpusavyje palyginta 42 tūkstančių žmonių genomai.

Specialistai genuose ieškojo 12 pagrindinių žymenų, kuriuos paprastai lydi nutukimas. Kaip ir buvo tikėtasi, tokius genetinius pakitimus turintys asmenys dažniau turėjo antsvorio, be to, jų organizmuose aptiktas mažesnis vitamino D kiekis.

Tada mokslininkai ėmė ieškoti genetinių variantų, kurie lemia šio vitamino kiekio sumažėjimą. Buvo užregistruoti keturi variantai, kai vitamino D organizme mažai, tačiau žmogus nebūtina yra nutukęs.

Kitaip tariant, kaip rašo tyrėjai internetiniame žurnale „PLoS Medicine“, ryšys tarp vitamino D ir antsvorio yra vienpusis: jūs galite pakelti vitamino lygį, jeigu numesite svorio, tačiau atsikratyti nereikalingų kilogramų vartojant daugiau vitamino D vargu ar gausis. O štai sumažėjęs vitamino D kiekis nebūtinai baigsis nutukimu.

Apskritai, gautų duomenų negalima pavadinti įkvepiančiais – atsikratyti antsvorio vien tik pasitelkus vitamino D injekcijas niekaip nepavyks.

Kita vertus, tai dar vienas pretekstas atsikratyti nereikalingų kilogramų – vitaminas D apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių, dalyvauja kalcio apykaitoje, stiprina imunitetą ir padeda kovoti su infekcijomis, taigi, jo stygius gali stipriai pasijausti.

Kalbėdami apie riebalų kaupimąsi ir vitaminą D, tyrėjai kol kas apsiriboja hipotezėmis. Turint omenyje, kad šis vitaminas priskiriamas prie riebalus skaidančių medžiagų, galima būtų numanyti, jog riebalai tiesiog „iščiulpia“ jį iš organizmo ir išlaiko savyje. Vis dėlto šis samprotavimas kol kas eksperimentais neįrodytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)