Pasirodo, cukraus poveikis gana panašus į smegenų reakciją į seksą ir narkotikus, rašo iflscience.com.

Video medžiagoje (anglų kalba) neuromokslininkė Nicle Avenue demonstruoja, kokį neurologinį poveikį daro saldumynai ir kodėl jais nereikia piktnaudžiauti.

Pagrindinė vaizdo įrašo esmė - kaip ir vartojant narkotikų, vartojant daug cukraus sutelktinis branduolys išleidžia daugiau dopamino. Ilgai vartojant cukraus iš tiesų pasikeičia genų veikimas ir dopamino receptorių kiekis tiek vidurinėse smegenyse, tiek ir prefrontalinėje smegenų žievėje. Trumpai tariant, nuolatinis cukraus vartojimas skatina užsitęsusį dopamino signalizavimą, labiau sužadina smegenų apdovanojimo kelią, todėl žmogui reikia vartoti dar daugiau cukraus, kad sužadintų visus dopamino receptorius vidurinėse smegenyse. Smegenys vis labiau toleruoja cukrų ir jo reikia daugiau, kad „pajustume malonumą“.

DELFI jau rašė apie tai, kad cukrus skatina nutukimą. Vienu metu suvalgius didelį kiekį cukraus staiga pakyla jo koncentracija kraujyje, todėl kasa išskiria hormoną insuliną. Tuomet šis hormonas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje, o didžioji dalis cukraus pertekliaus verčiama riebalais. Dėl to taip greit storėjame valgydami saldumynus. Kita priežastis – valgydami cukrų gauname kalorijų, tačiau nepatiriame sotumo jausmo.

Svarbu atsiminti, kad cukrus nėra būtinasis maisto produktas, tik malonų skonį maistui suteikiantis komponentas. Saikingi cukraus kiekiai nėra draudžiami, tačiau nesaikingai vartojant cukrų ir kitus saldumynus galime labai sau pakenkti.

Cukraus (kaip, beje, ir druskos bei riebalų) kiekio maiste mažinimas - svarbus žingsnis sveikatai palankios mitybos link, todėl Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai pataria, kaip sumažinti cukraus suvartojimą:

- Sumažinkite pridedamų cukrų (cukraus) kiekį tuose maisto produktuose, kuriuos vartojate nuolat, pvz., rytinėje košėje, kavoje ar arbatoje;

- Ribokite gaiviųjų gėrimų, kurių sudėtyje yra daug cukraus, vartojimą: stiklinėje saldaus gėrimo yra šaukštas cukraus;

- Jei norite saldaus užkandžio, vietoj pyragaičio rinkitės vaisius - juose taip pat yra cukrų, tačiau yra ir naudingų organizmui vitaminų, mineralinių medžiagų bei skaidulinių medžiagų;

- Pridedamo cukraus kiekį mažinkite pamažu - ilgainiui nejausite didelio skirtumo;

- Bent dalį į maistą pridedamų cukrų (cukraus) galima pakeisti maistą pagardinant riešutais, vanile, apelsinų ar citrinų ekstraktais, vietoj cukraus galima įdėti daugiau prieskonių - imbiero, kvapiųjų pipirų, cinamono, muskato

- Skaitykite maisto produktų etiketes ir rinkitės tuos maisto produktus, kurių sudėtyje yra mažiau cukrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)