„Žinia paprasta: pakanka vos pusę metų trunkančios muzika paremtos terapijos (Pavyzdžiui, Jaques Dalcroze euritmikos) – specialių treniruočių, padedančių pagerinti eiseną ir išvengti griuvimų – ir pagyvenę žmonės gali pagerinti kognityvinius gebėjimus ir nuotaiką“, - teigia mokslų daktarė Melany Hars iš Ženevos universitetinės ligoninės.

Jacqueso Dalcroze euritmika buvo sugalvota XX amžiaus pradžioje šveicarų kompozitoriaus Emile Jaqueso Dalcroze kaipo būdas per judesį geriau suprasti ir pajusti muziką. Ši praktika paplito po visą pasaulį.

Įprastos Jasqueso Dalcroze sesijos metu jos dalyviai juda pagal pianinu atliekamas muzikines improvizacijas. M. Hars atlikto tyrimo metu jo dalyviams teko atlikti specialias užduotis, sudarytas iš kelių atskirų elementų.

Tyrimo dalyvių taip pat buvo prašoma atlikti greitos reakcijos pratimų. Tyrime dalyvavo 134 vyrai ir moterys, kurių vidutinis amžius – 75 metai.

Jie visi turėjo padidintą traumų riziką, nei vienas negyveno senelių namuose. Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes – viena grupė 25 savaites kartą per savaitę dalyvavo keturių valandų trukmės muzikinėse pratybose, kur atlikėjo minėtąsias užduotis. Antroji grupė gyveno kaip įprasta. Prieš prasidedant eksperimentui, specialistai atliko visų dalyvių nuotaikos ir smegenų funkcijos tyrimus.

Po pusės metų 66 pirmosios grupės savanoriai galėjo pasigirti pagerėjusiomis kognityvinėmis funkcijomis, sumažėjusiu nerimu ir didesniu jautrumu aplinkai (lyginant su grupe, kuriems muzikos terapija taikoma nebuvo).

Tyrimui vadovavusi M. Hars teigia, jog tiksliai pasakyti, kas lėmė būklės pagerėjimą, negali. Specialistė pažymi, jog „seniau buvo atlikta tyrimų, jog muzika gali sustabdyti smegenų senėjimo procesus“. O konkretūs fiziniai pratimai ne tik pagerina kognityvinius gebėjimus, bet ir smegenų funkciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)