Be to, jos puikiai kontroliuoja alkio jausmą, turi daug skaidulų (5 g viename arbatiniame šaukštelyje sėklų), o jų savybė sugerti daug vandens padeda kovoti su noru ką nors kramsnoti. Svetainė health.com pateikia kelis būdus, kaip čija sėklomis praturtinti savo mitybą. 

Paverskite jas pudingu  

Čija sėklos gali sugerti kur kas daugiau vandens, negu pačios sveria, taigi iš vakaro užmerkę šias sėklas vandenyje ar piene, ryte turėsite patiekalą, kuris pagal savo tekstūrą primins tapijokos pudingą. Pridėkite šiek tiek prieskonių ir saldumo (pvz., medaus ar klevų sirupo) ir turėsite sveikus pusryčius ar desertą. Tokį pudingą galite apibarstyti skrudintomis pistacijomis ar kapotais migdolais. 

Naudokite apibarstymui ant jogurto ar košių 

Suteikte šiek tiek traškumo jogurtui ar avižinei košei, apibarstydami šiuos produktus čija sėklomis. Tačiau turėkite galvoje, kad šiek tiek pabuvusios skystyje, šios sėklos išbrinksta ir virsta mažais želatinos burbuliukais. Jeigu joms tokia tekstūra nepatinka, barstykite jas ant patiekalo visai prieš pat valgį. Vos vienas šaukštelis čija sėklų suteiks jums 5 g skaidulų, 3 g baltymų, taip pat magnio, geležies, kalcio, kalio, omega-3 rūgščių ir turės tik 60 kcal. Juodos ir baltos sėklos yra vienodai geros, taigi rinkitės tas, kurios jums yra mielesnės (arba kurias prekyboje turi jūsų parduotuvė).   

Maišykite į kepinius 

Jei kepate blynus, vaflius, keksiukus, pyragus ar net duoną, įberkite į tešlą čija sėklų. Jos neturi jokio aromato, todėl nepakeis įprasto jūsų kepinių skonio. Šiomis sėklomis taip pat galite keisti linų sėmenis ar aguonas. Kur tik įbersite šių sėklų, jos suteiks kepiniui šiek tiek traškumo.   

Nudokite uogienėms 

Su čija sėklomis lengvai galite išsivirti uogienę ar džemą. Šių sėklų rišamosios savybės reiškia, kad jums nereikės pektino – tik šiek tiek saldiklio (jo kiekis priklausys nuo vaisių). Virdami, pavyzdžiui, mėlynių uogienę, kelioms stiklinėms uogų naudokite kelis šaukštus klevų sirupo ar medaus ir ketvirtadalį stiklinės čija sėklų. Maišydami virkite uogienę ant vidutinio stiprumo ugnies, kol ji sutirštės. Gausite sveiką ir skanų rezultatą. Uogienėms galite naudoti bet kokius vaisius ar jų derinius, pavyzdžiui, uogas ir tokius kaulavaisius kaip slyvos ar persikai. 

Naudokite kartu su džiūvėsėliais žuviai, mėsai ir daržovėms   

Priberkite čija sėklų į savo mėgstamą džiūvėsėlių mišinį, kuriame apvoliojate žuvį, mėsą ar daržoves. Tai ne tik suteiks plutelei daugiau traškumo, bet ir praturtins jūsų patiekalą vertingomis medžiagomis. Norėdami tikrai kažko originalaus, galite pasinaudoti „Nutrition Stripped“ receptu, siūlančiu pasigaminti picos pagrindą iš žiedinių kopūstų, sutvirtintų čija sėklomis. 

Pasikraukite energijos 

Galbūt esate girdėję apie energines želes, skirtas sportuojantiems žmonėms. Kai kurios iš jų yra pakankamai sveikos, bet kitos gali turėti daug cukraus ir sintetinių medžiagų, kurios gali dirginti žarnyną. Jei mėgstate bėgioti ar minti dviratį, čija sėklos ir jų savybė paversti skysčius žele gali tapti jums tikru išsigelbėjimu. Bėgiojimo tinklaraštyje „I Run On Nutrition“ siūloma pasigaminti natūralią energinę želę iš vyšnių sulčių, apelsinų sulčių, čija sėklų, žiupsnelio druskos ir medaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)