Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga antradienį vykusioje spaudos konferencijoje žadėjo, kad, jeigu prasidės visuotinis karantinas, planinės gydymo paslaugos, įskaitant ir odontologijos, nebus stabdomos.

„Gydymo įstaigos negalės užsidaryti, neplanuojama jų uždaryti. Stengsimės išsaugoti kiekvieną įmanomą išteklių, kad pacientai turėtų kiek galima didesnę galimybę gauti sveikatos priežiūros paslaugas. Dėl to, kad jos ir šiaip dėl plečiamo kovidinių lovų skaičiaus ir taip bus riboti. Tai dirbtinai pačių įstaigos nebus stabdomos., kol bus įmanoma, jos pagalbą teiks“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Vis tik karantino metu gydymo įstaigose privalės būti užtikrintas pacientų bei lankytojų srautų valdymas ir bus uždraustas pacientų lankymas, išskyrus tam tikras išimtis. Taip pat dalis paslaugų bus tiekiama nuotoliniu būdu.

Tad kaip bus teikiamos gydymo paslaugos karantino metu? Štai kas nurodyta Vyriausybės nutarimo „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ projekte.

Sveikatos priežiūros įstaigose karantino metu turės būti užtikrinamas pacientų bei lankytojų srautų valdymas, infrastruktūros ir materialiųjų bei žmogiškųjų išteklių pasitelkimas ir valdymas.

Per karantiną bus draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimu terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.

Kokiu būdu pacientas gaus ambulatorines gydymo paslaugas, sprendimą priims jas tiekiantis specialistas, įvertinęs paciento sveikatos būklę ir, kas labiausiai atitiktų ligonio interesus.

Kontaktiniu būdu teikiamos odontologijos, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros, taip pat vaikų ir suaugusiųjų skiepijimo pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą paslaugos. Kontaktiniu būdu bus vykdomos ir ligų prevencijos programos, atliekamas įsidarbinančių asmenų, siekiančių dirbti tokioje veiklos srityje, kurioje dirbant patiriamas atitinkamas kenksmingų rizikos veiksnių poveikis, profilaktinių sveikatos patikrinimų paslaugos.

Sveikatos priežiūros įstaigos vadovai turės užtikrinti, kad asmens sveikatos priežiūros paslaugos būtų teikiamos pagal patvirtiną planinių stacionarinių ir (ar) planinių ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų planą, parengtą pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus ir atitinkantį paciento interesus.

Įstaigos, kurios priklauso Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai, visus paciento duomenis, susijusius su teikiamomis asmens sveikatos priežiūros paslaugomis, įskaitant epikrizes, siuntimus, atsakymus į siuntimus, medicininius vaizdus ir jų aprašymus, privalės tvarkyti tik per Elektroninę sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą. Kitos įstaigos šių duomenų tvarkymą ir jų atsekamumą turės užtikrinti per įstaigos informacinę sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)