Padės vitaminas C

Vitaminas C – vienas iš pagrindinių, kraujagysles palaikančių elementų. Mokslininkai ištyrė, kad per dieną suvartojančių mažiau vitamino C, nei yra viename apelsine (70 mg), žmonių kraujospūdis pusę metų buvo maždaug 20 vienetų didesnis nei tų, kurie vartojo daugiau vitamino C.

Tik bėda, kad organizme vitaminas C greitai sunaikinamas jei rūkoma, vartojama tam tikrus preparatus (pvz., kai kuriuos antibiotikus ir antidepresantus), taip pat patiriant stresą, peršalus. Medikai rekomenduoja per dieną suvartoti mažiausiai 250 mg vitamino C. Tiek yra trijuose apelsinuose arba dviejose paprikose ar stiklinėje spanguolių ar serbentų sulčių.

Produktai, kuriuose yra geležies

Gerai smegenų kraujotakai būtina geležis. Papildyti jos atsargas organizme padės jautienos kepenėlės, grikių košė, žali obuoliai ar pora riekelių juodos duonos.

Jogurtas

Kasdien suvalgant po nedidelę porciją jogurto, hipertonijos tikimybė sumažėja tris kartus. Kalcis jogurte padidina kraujagyslių lankstumą, vadinasi, joms lengviau prisitaikyti prie kraujospūdžio svyravimo ir prasiplėsti.

Gilus kvėpavimas

Įprastai kvėpuojame paviršutiniškai, o taip kvėpuojant kraujyje būna gana didelis anglies dvideginio kiekis. Anglies dvideginis siaurina kraujagysles ir gali sukelti skausmą. Kad ląstelės gautų deguonies, reikia kvėpuoti giliai. Skaičiuodami iki penkių giliai įkvėpkite pro nosį, paskui iškvėpkite pro burną. Pakartokite 10 kartų. Kvėpavimo gimnastiką reikia daryti gryname ore.

Mankštinkite raumenis

Įtampa pečiuose, kakle ir nugaros raumenyse gali sukelti skausmą, kuris pereis į galvą. Taip dažnai nutinka nuo sėdimo darbo. Reikia mankštinti raumenis. Tegu kas nors padaro masažą arba pasimasažuokite patys, o paskui giliai pakvėpuokite.

Stiklinė vandens

Dieną pradėkite nuo stiklinės vandens, o prieš pietus išgerkite šviežių sulčių – tai tonizuoja kraujagysles ir spartina medžiagų apykaitą.

Atverkite langą

Kraujagyslių spazmus greitai atpalaiduoja aspirinas, spazmolitikai, taip pat galima kelioms minutėms priglausti kaktą prie lango. Stiklas nuims statinę elektrą, o spaudimas praeis.

Reakcija į orą

Hipotonikams gali sumažėti arterinis spaudimas. Tokiu atveju reikia kraujospūdį aktyvinančių priemonių: ženšenio, žaliosios arbatos, papajos ekstrakto. Rytais galima išgerti stiprios, saldžios kavos (gliukozė didina kraujospūdį). Tačiau nepatartina piktnaudžiauti kava – ji gali sukelti kraujagyslių spazmus.

Hipertonikams kraujospūdis gali sumažėti arba šoktelėti. Jiems vertėtų turėti tonometrą ir imtis priemonių, atsižvelgiant į jo parodymus.

Didelis kraujospūdis gali reikšti simptominę hipertenziją, kurią sukelia inkstų arba endokrininės sistemos ligos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)