Kardiomiopatiją, arba „sudaužytos širdies sindromą“ (kurio simptomai panašūs į širdies smūgio, tik neužblokuota arterija) gali sukelti stiprus emocinis stresas, pvz., mylimo žmogaus mirtis, skyrybos ar skaudus išsiskyrimas su mylimu žmogumi, informuoja independent.co.uk.

Nuo kardiomiopatijos pasveikstama per kelias dienas ar savaites, bet Aberdyno universiteto mokslininkai padarė išvadą, kad kartais sveikstama net kelis mėnesius, o padariniai gali jaustis ilgai.

Universiteto dėstytoja, kardiologė Dana Dawson teigė: „Manyta, kad nuo šios ligos pasveikstama greitai, savaime, tačiau patyrinėję nuodugniau, įsitikinome, kad yra kiek kitaip.“

Tyrėjai išsiaiškino, kad pacientams dėl širdies patinimo ir nestabilumo sunku kvėpuoti, sulėtėja kraujotaka, tad jie negali užsiimti įtempta veikla ir grįžti į darbą.

„Mūsų tyrimai suteikė galimybę paaiškinti, kodėl pacientai net po kelių mėnesių skundžiasi prasta savijauta, nors akivaizdžių širdies problemų nėra“, – aiškino D. Dawson.

Universiteto tyrėjai ketina tęsti tyrimus ir aiškintis, ar tokie pacientai visiškai pasveiksta, per kokį laikotarpį pasveiksta ir ar kokia liga galėjo prisidėti prie kardiomiopatijos.

Michaelui Strachanui diagnozavo kardiomiopatiją rugpjūtį. Vyriškis slaugė žmoną po insulto ir visą dieną dirbo.

Jis teigė: „Dabar jaučiuosi daug geriau, neseniai grįžau į darbą, pamažu grįžtu prie įprasto darbo laiko, tačiau reikėjo laiko, kad pasveikčiau. Būtų įdomu daugiau sužinoti, kodėl taip atsitiko. Na o šis tyrimas, tikėkimės, padės žmonėms, kurie atsidurs tokioje padėtyje, kaip aš. Mano žmona sveiksta, tad streso namuose kur kas mažiau.“

Sindromas, dar vadinamas Takotsubo kardiomiopatija, dažniausiai pasireiškia moterims. Pirmą kartą jį diagnozavo Japonijoje 1990 m.

Mylimo žmogaus netektis gali dvigubai padidinti širdies smūgio riziką. Britų tyrėjai išsiaiškino, kad iš 10 000 pacientų 16-a asmenų, vyresnių nei 60 m., per mėnesį nuo partnerio mirties patyrė širdies smūgį ar insultą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)