Medikai iškėlė hipotezę, jog taip yra, nes moterų imunitetas stipresnis, karingesnis, rašo dailymail.co.uk.

Profesoriaus iš Vėžio tyrimų centro Didžiojoje Britanijoje teigimu, moterų organizmas greičiau reaguoja į gydymą: „Jos greičiau reaguoja į skiepus, kurie aktyvina imuninę sistemą.“

Vyrų organizmas reaguoja lėčiau, o tai reiškia, kad jam sunkiau kovoti su kancerogeninėmis ląstelėmis, sunkiau sustabdyti auglių plitimą organizme. Taip greičiausiai ir vyksta sergant melanoma.

„Ši vėžio rūšis (melanoma) stipriai susijusi su imunine sistema. Vyrų melanomos būna didesnės, jos dažniau atsinaujina“, – aiškino profesorius.

Kodėl vyrų vidinė apsaugos sistema nejautresnė?

Viena priežastis – testosteronas, dėl kurio ne tik formuojasi raumenys, auga barzda, bet kuris ir silpnina imunitetą.

Prieš kelerius metus amerikiečių tyrėjai padarė išvadą, jog norint sustiprinti vyrams imunitetą, reikia sumažinti organizme testosterono lygį, tada padaugėja imuniteto ląstelių. Be to, bandymai su pelėmis parodė, jog sumažinu s testosterono lygį, naujos imuniteto ląstelės aktyviau kovoja su anksčiau atsiradusiomis nesveikomis ląstelėmis.

Be to, sumažinus testosterono, organizmas greičiau atsigauna po chemoterapijos.

Ar vertėtų gydant vėžį vyrams ne tik sumažinti testosterono, bet ir suleisti estrogeno injekciją?

Prieš dvejus metus atlikus bandymą su pelėmis, paaiškėjo, jog minėta priemonė veiksminga.

Vyrai dažniau nei moterys suserga skrandžio vėžiu. Paaiškėjo, kad estrogenas atlieka apsauginę funkciją. Pelėms pašalinus kiaušides, jų organizmas prarado apsauginę funkciją, o pelių patinėliams suleidus estrogeno jų organizmai imdavo kovoti su liga.

Moterų imunitetas stipresnis, bet ir neigiamų pusių – jis toks tvirtas, kad gali pakenkti pačių moterų organams. Be to, žinoma, kad moterims būdingesni autoimuniniai sutrikimai – 1 tipo diabetas, išsėtinė sklerozė, reumatoidinis artritas.

Visos minėtos ligos kyla dėl sustiprėjusių uždegiminių procesų. Vokiečių mokslininkai išsiaiškino, kaip testosteronas saugo vyrus nuo minėtų ligų. „Dalis moterų imuninių ląstelių pagamina dvigubai daugiau uždegimus sukeliančio baltymo nei vyrų organizme“, – teigė daktaras Carlo Pergola.

Patarimai, kaip išlikti sveikesniems

Ryte vos pabudę atitraukite užuolaidas. Saulės šviesa reguliuoja miego ir pabudimo ciklą, žvalina rytais, vakare padeda greičiau užmigti. Pakanka keturių minučių saulės, kad smegenys atsibustų.

Dieną išgerkite paskutinį puodelį kavos, jei jūsų organizmas jautrus kofeinui. Priešingu atveju, vakarinis kavos puodelis gali sutrikdyti miegą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)