Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro išplatintame pranešime atkreipiamas dėmesys, kad ypač miego svarba aktuali paauglystėje, kai viskas keičiasi – ne tik pats kūnas, bet ir mąstymas. Jaunuolius vargina augimas ir hormonų pokyčiai, susiję su paauglyste, be to, giliojo miego dalis, labiausiai teikianti poilsio, paaugliams trumpėja.

Ne paslaptis ir tai, kad daugelio paauglių miegamuosiuose pilna šiuolaikiškos technikos: mobilieji telefonai, kompiuteriai, iPod‘ai... Specialistai atkreipia dėmesį, kad nauji laikai, naujos technologijos paskatina ir naujus nemigos sutrikimus, tokius kaip „elektroninė nemiga“, „elektroninis lunatizmas“.

Pastebima, kad dėka šios šiuolaikiškos technikos prastėja daugelio paauglių miego kokybė. Vis daugiau paauglių nesiskiria su savo mobiliaisiais telefonais net ir miego metu, žinučių rašymas tapo įprastu jaunimui, net ir tada kai kiti sau „saldžiai pučia į ūsą“. Deja, ryte prabudus daugelis neatsimena nei kam, nei ką rašė, pastatydami save ir kitus į nepatogias situacijas.

Ekspertai paskaičiavo, kad nuo elektroninės nemigos kenčia maždaug kas penktas žmogus. Anot mokslininkų, prisirišimas prie naujausių technologijų gali labai paveikti dėmesingumą ir sukelti daug kitų problemų: nuovargį, nerimą ar net baimės jausmą.

Tikriausiai visi puikiai sutinkame, kad šiais laikais atsisakyti mobiliųjų telefonų – itin sudėtinga, ypač jaunimui. Taigi R. Vaitkienė pasidalina praktinėmis rekomendacijomis kaip išvengti elektroninės nemigos:

ribokite laiką, skiriamą susirašinėjimams;
bent kelioms valandos išjunkite kompiuterį;
prieš miegą pabūkite ramybės būsenoje, nesinaudokite jokiomis šiuolaikinėmis technologijomis;
naudinga paskaityti knygą ar tiesiog pasivaikščioti, o jei tam nėra jėgų – tiesiog ramiai pasėdėkite, pakvėpuokite grynu oru;
į kasdienį maisto racioną, įtraukite daugiau miegą gerinančių produktų: sezamo sėklų, sveikų grūdų duonos, kietojo sūrio, bananų, raudonosios mėsos, salotų lapų ar raminančios ramunėlių arbatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją