Nemažai mažo riebumo arba visiškai riebalų neturinčių produktų iš tiesų gali jus nuvilti: neseniai Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas parodė, kad 10 proc. dietinių produktų turi tiek pat ar net daugiau kalorijų nei įprastas maistas ir kad 40 proc. jų turi daugiau cukraus.

Kodėl? Kai bendrovės pašalina riebalus, joms tenka įdėti daugiau cukraus, druskos ir įvairių priedų, kad maisto skonis būtų geresnis. Be to, kaip rodo tyrimas, "mažo riebumo" etiketėmis pažymėtas maisto produktas, skatina visus vartotojus, ypač tuos, kurie turi antsvorio, persivalgyti, rašo time.com.

Kalakutienos šoninė

Kalakutienos šoninė yra mažiau riebi ir kaloringa už įprastą šoninę – bet ne per daugiausia. Vienos populiarios rūšies kalakutienos šoninės porciją sudaro trisdešimt penkios kalorijos ir trys gramai riebalų, o liesiausios kiaulienos šoninė turi šešiasdešimt kalorijų ir tris su puse gramo riebalų. Tiek vienas, tiek kitas yra perdirbtas mėsos produktas, kurio sudėtyje yra nemažas kiekis natrio ir nitritų, tiesiogiai susijusių su širdies ligomis.

Variantas tiems, kuris nori suliesėti: bet kuri šoninės rūšis gali būti sveiko maisto sudedamąja dalimi – su sąlyga, kad jūs ja nepiktnaudžiaujate ir valgote nedidelėmis porcijomis. Vartokite šį produktą daugiau kaip garnyrą nei kaip pagrindinį patiekalą, - tarkim, papuošdami susmulkintos šoninės juostelėmis briuselinius kopūstus arba daržovių salotas.

Mažo riebumo kepiniai

Mažo riebumo kepiniai, tokie kaip akytos bandelės ir pyragaičiai, tikrai nėra geresnis pasirinkimas nei įprasto riebumo tokie pat gaminiai. Pavyzdžiui, vienoje populiarios mažo riebumo bandelės su mėlynėmis pakuotėje yra 280 kalorijų - mažiau nei įprastoje bandelėje, turinčioje 370 kalorijų. Bet mažo riebumo bandelėje yra daugiau cukraus (36 gramai vietoj 29 gramų) ir , kaip ir įprastoje bandelėje, daug fruktozinio cukraus turinčio kukurūzinio sirupo. Kitas pavyzdys: mažesnio riebumo bandelėje su mėlynėmis, kokių siūloma greito maisto restoranuose, yra 170 miligramų natrio daugiau nei įprasto riebumo bandelėse. Taigi dienai pradėti ne itin tinkamas maistas.

Variantas tiems, kuris nori suliesėti: Jeigu mėgstate kepinius, neatsisakykite jų visiškai, pasilepinkite jais tam tikromis progomis. Geriausia išsikepkite mažo riebumo kepinius namuose, riebius produktus pakeisdami vaisių tyrele ar jogurtu. Kepant gaminius namuose pagal bet kokį receptą visada galima trečdaliu sumažinti cukraus kiekį, nepakenkiant skoniui.

Salotos

Salotas valgyti būtina, bet užkandžiaudami liesomis salotomis su visiškai riebalų neturinčiu uždaru jau po valandos pasijusite alkani. Maisto gamintojai prideda cukraus arba dirbtinio saldiklio į liesus salotų uždarus, kad būtų gardesni, o tai gali smarkiai padidinti cukraus kiekį kraujyje ir kartu sukelti dar didesnį apetitą. Dar vienas riebalų privalumas: jie padeda jūsų organizmui įsisavinti betakarotiną ir likopeną (šių abiejų stiprių antioksidantų randama pomidoruose, morkose ir raudonosiose paprikose). Dietologas, mitybos ekspertas ir knygos The Greek Yogurt Kitchen  ("Graikiško jogurto virtuvė" ) autorius Tobis Amidoras taip pat teigia, kad į buteliukus supilstytuose uždaruose gausu įvairiausių priedų ir konservantų.

Variantas tiems, kurie nori suliesėti: Jūsų pasirenkamose salotose turi būti šiek tiek riebumo, nesvarbu, ar pasirinksite įprasto riebumo salotų užpilą (T. Amidoras siūlo patiems pasigaminti padažą su balzaminiu actu ir aliejumi), riešutus ar sėklas. Arba jūs galite papuošti daržoves avokado griežinėliais; kaip rodo vienas tyrimas, avokadai puikiai padeda įsisavinti kartu su salotomis gaunamas maistines medžiagas.


Mažesnio riebumo riešutų sviestas

Įsidėmėkite: du valgomieji šaukštai įprasto riešutų sviesto turi 210 kalorijų. O sumažinto riebumo riešutų sviestas? Beveik tiek pat, apie 200 kalorijų. "Kai bendrovės sumažina savo gaminamų produktų riebumą, jie paprastai prideda daugiau cukraus, pavyzdžiui, kukurūzų sirupo ir priedų, kad pagerintų produkto skonį ir tekstūrą", - sako dietologė Betha Warren, knygos Living a Real Life with Real Food ("Gyventi tikrą gyvenimą su tikru maistu") autorė.

Variantas tiems, kuris nori suliesėti: Nusipirkite įprastą, normalaus riebumo riešutų sviestą. Rinkitės tą, kuriuose yra tik du ingredientai: žemės riešutai ir druska, siūlo T. Amidoras. Kadangi riešutų sviestas yra labai kaloringas, jo lengva persivalgyti. Skanaukite po du valgomuosius šauktus, ne daugiau.


Kiaušinių pakaitalai

Bakalėjos skyriaus vėsioje šaldomoje lentynoje rasite kartoninių dėžučių si kiaušinių pakaitalais, juos dažnai naudoja viešbučių restoranai kepdami kiaušinienę ar omletus ruošdami švedišką stalą. Juos sudaro kiaušinių baltymai, stabilizatoriai, tokie kaip guaro derva, ir dažikliai, siekiant produktui suteikti kiaušinio skonį, kai naudojamas mažesnis kalorijų kiekis ir atsisakoma riebalų. Problema ta, kad būtent trynys –kuriame yra penki gramai riebalų, - ir yra naudingiausia kiaušinio dalis. Trynyje esama cholino, esminės mastinės medžiagos, kuri padeda susidaryti neurotransmiteriui, cheminiam junginiui, palaikančiam raumenų funkcijas ir atmintį, taip pat imuninę sistemą gerinančių vitaminų A ir D.

Variantas tiems, kurie nori suliesėti: jeigu jūs nesergate širdies ligomis ir jūsų gydytojas nenurodė jums riboti kiaušinių vartojimą, valgykite visą kiaušinį. Pastaraisiais metais tradicinis požiūris vengti kaušinių pasikeitė ir kiaušinius rekomenduojama valgyti. Taip, juose yra cholesterolio, tačiau, kaip parodė 2013 metais  BMJ  atliktas tyrimas , vienas per dieną suvartojamas kiaušinis nepadidina rizikos sveikiems žmonėms susirgti širdies ligomis ar patirti insultą.

Mažo riebumo bulvių traškučiai

Įdėmiai perskaitykite etiketę, kuria pažymėti mažo riebumo bulvių traškučiai: vieną porciją sudaro 140 kalorijų; įprasti bulvių traškučiai turi 160 kalorijų (ir mažiau natrio ). Rizikinga manyti, kad sumažinto riebumo produktas yra sveikesnė bulvių traškučių alternatyva, o tuo tikint dažnai jų suvalgoma daugiau. Iš tiesų, kaip rodo Kornelo universiteto atliktas tyrimas, mes suvalgome 25 proc. daugiau maisto, jei jis pažymėtas "mažesnio riebumo" etikete, nei suvalgytumėme įprasto to paties produkto be minėtos etiketės. Tas pats mitas tinka ir renkantis populiarius mažesnio riebumo sūrius užkandžius, tokius kaip druska apibarstyti riestainiukai (iš tikrųjų tai tik perdirbti miltai su gausybe druskos), kepinti daržovių šiaudeliai (juose yra labai mažai tikrų daržovių) ir ryžių paplotėliai, sudaryti, galima sakyti, vien iš oro ir angliavandenių, sako B. Warren. 

Variantas tiems, kurie nori suliesėti: Nusipirkite sūrų užkandį su sėjamaisiais avinžirniais ar žaliosiomis sojų pupelėmis, kuriuose daug baltymų, arba lapinių kopūstų traškučių, praturtintų gausiomis vitamino A ir C dozėmis bei antioksidantais, - ir traškinsite juos pasigardžiuodami.


Mažo riebumo dribsniai

Nors avižos ir džiovinti vaisiai visiems mums asocijuojasi su sveiku maistu, dauguma dribsnių su įvairiais priedais – tiek mažo riebumo, tiek įprasti, turi daug cukraus turinčio rudųjų ryžių sirupo ir sutirštintų cukranendrių sulčių, sako dietologė Melissa Litwak iš Niujorko. Iš tikrųjų, javainių porcija (tik pusė-du trečdaliai puodelio) turi 17 gramų cukraus. Itin saldžiai pradėję dieną rizikuojate padidinti cukraus kiekį kraujyje, ir ne tik – jūs greit išalksite ir , nesulaukę pietų, susigundysite ieškoti užkandžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)