Nors kitos studijos taip pat yra parodžiusios sąryšį tarp vitamino D stokos ir agresyvaus prostatos vėžio, šie tyrimai buvo paremti kraujo mėginiais, paimtais dar prieš gydymą. Naujausia studija patvirtina tiesiogiškesnį ryšį, nes vitamino D kiekiai buvo matuojami prieš porą mėnesių, kai per prostatos šalinimo operaciją (radikalią prostatektomiją) auglys vizualiai būdavo pripažįstamas kaip agresyvus, rašo futurity.org.

Tokie rezultatai gali būti naudingi vyrams ir gydytojams, kurie nusprendžia aktyviai vėžį stebėti, o ne šalinti prostatą.

„Vyrai, turintys tamsią odą, gaunantys mažai vitamino D ar mažai būnantys saulėje, turėtų pasitikrinti dėl vitamino D stokos, kai jiems nustatomas padidėjęs prostatos specifinio antigeno kiekis ar diagnozuojamas prostatos vėžys. Tuomet šią vitamino stoką reikėtų koreguoti papildais“, - sakė urologijos profesorius ir pagrindinis tyrimo autorius Adamas Murphy iš Šiaurės vakarų universiteto.

Ryšys tarp vitamino D ir prostatos vėžio gali paaiškinti kai kuriuos prostatos vėžio paplitimo skirtumus, ypač tarp afroamerikiečių vyrų. Prieš šį tyrimą duomenys rodė, kad afroamerikiečių vyrams, gyvenantiems mažai saulės gaunančiuose regionuose, vitamino D stoka būdinga pusantro karto dažniau negu baltaodžiams vyrams.

Kadangi vitaminas D yra kaulų sveikatos ir kitų ligų agresyvumo biožymuo, vitamino D kiekį turėtų pasitikrinti visi vyrai, pažymi A. Murphy.

„Visiems vyrams reikėtų atstatyti normalų vitamino D kiekį, - priduria A. Murphy. – Tai išmintinga sveikatos priežiūra“.

Apie prostatos vėžio agresyvumą sprendžiama iš to, ar jis išplito už prostatos ribų, ir ar aukštas yra Glisono skaičius. Mažas Glisono skaičius rodo, kad vėžio audiniai yra panašūs į normalius prostatos audinius ir pasižymi mažesne tikimybe išplisti. Tuo tarpu aukštas Glisono skaičius reiškia, kad vėžio audiniai labai skiriasi nuo normalių audinių ir kad vėžys gali išplisti.

Ši studija buvo dalis didesnio, Čikagos regione vykstančio 1760 vyrų tyrimo, kuris analizuoja vitamino D ir prostatos vėžio sąryšį. Dabartinėje studijoje dalyvavo 190 vyrų, kurių vidutinis amžius buvo 64 metai. Jiems visiems nuo 2009 iki 2014 metų buvo atliktos radikalios prostatektomijos.
Iš šios grupės 87 vyrai sirgo agresyvia prostatos vėžio forma. Tokių vyrų vitamino D kiekis organizme siekdavo vidutiniškai 22,7 nanogramus viename mililitre, o tai yra kur kas mažiau už normalų lygį – 30 nanogramų viename mililitre. Vidutinis vitamino D kiekis Čikagos gyventojų organizmuose žiemos metu būna 25 nanogramai viename mililitre, pažymi A. Murphy.

„Sudėtinga užtikrinti normalų vitamino D kiekį, kai visą dieną tenka dirbti biuruose ir kai žiemos būna tokios ilgos“, - sakė jis.

Minima studija pasirodė žurnale „Journal of Clinical Oncology“. Šią studiją A. Murphy atliko kartu su Arizonos universiteto Vėžio centro skyriaus direktoriumi Ricku Kittlesu, tyrinėjančiu vėžio skirtumus.

Tyrimą finansavo Nacionaliniai sveikatos institutai, Veteranų sveikatos administracija ir JAV Gynybos departamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)