Štai penkios priežastys, kodėl taip gali vykti, rašo laikraštis „The Sydney Morning Herald“.

1. Per mažai miegate

Skirti laiko mankštai tikrai yra svarbu. Tačiau lygiai taip pat yra svarbu pakankamai miegoti. Miego stoka yra pripažintas vienu iš svorio augimo veiksnių, nes dėl miego trūkumo gali sutrikti apetitą reguliuojančių hormonų pusiausvyra ir tuomet norime daugiau valgyti.

2. Tais šimto kalorijų užkandžiai neįmanoma pasisotinti

Nelabai aišku, kas sugalvojo tą šimto kalorijų užkandžių koncepciją. Paieškojus internete galima rasti įvairių tokių receptų: puodelis šaldytų vynuogių, dvi figos su rikotos sūrio įdaru ar aštuoni kakava pabarstyti migdolai. Gal tai ir sveika, bet ar tikrai tokiais užkandžiais galima pratempti laiką nuo pietų iki vakarienės. O gal jie paprasčiausiai dar labiau paskatins jus ieškoti papildomų kalorijų?

„Jeigu galite savo apetitą numažinti vos šimtu kalorijų, tai reiškia, kad veikiausiai net nesate alkanas. Paprasčiausiai norite ko nors pakramsnoti, – sako Sidnėjaus universiteto Nutukimo, mitybos, fizinio aktyvumo ir valgymo sutrikimų instituto docentė Amanda Salis. – Jei tikrai norite valgyti, geriau jau suvalgykite normalaus maisto ar pakankamos porcijos užkandį, pavyzdžiui, sumuštinį. Pasisotinsite ir neieškosite, ką dar įsimesti į gurgiantį pilvą.“

3. Jūsų organizmas priešinasi.

Viena priežasčių, kodėl sunku atsikratyti svorio, yra ta, jog žmogaus organizmas yra sukurtas saugoti savo riebalų atsargas galimam badui. Jeigu jums pavyko numesti kažkiek svorio, bet nepavyksta atsikratyti tų kelių paskutinių kilogramų, nepaisant visų pastangų, jūs veikiausiai susidūrėte su vadinamąja „bado reakcija“ – jūsų organizmas priešinasi ir siekia išlaikyti riebaliukus.

„Siūlyčiau dviem-keturioms savaitėms padaryti lieknėjimo pertrauką. Tiesiog stenkitės išlaikyti pasiektą svorį,o ne siekiate dar labiau sulieknėti. O vėliau vėl pradėkite lieknėti“,– sakė A. Salis.

4. Veikiausiai valgote daugiau nei manote

„Kelias savaites mėginę atsikratyti svorio žmonės kartais praranda budrumą ir ima užkandžiauti tuomet, kai iš tiesų nėra alkani. Tokiu atveju galėtų padėti maisto dienoraštis, kuris leis akivaizdžiai pamatyti, kiek suvalgote maisto, – sakė A. Salis. – Tačiau svarbu ne tik užrašyti, ką suvalgote, bet ir fiksuoti, ar labai tuo metu buvote alkani. Jeigu nebuvote labai alkani, tai yra ženklas, kad valgote daugiau nei jums reikia.“

5. Kenčiate nuo kiaušidžių policistozės, tačiau to nežinote

Maždaug kas penkta vaisingo amžiaus moteris kenčia nuo kiaušidžių policistozės, kuri gali sukelti nevaisingumą ir trukdyti atsikratyti svorio. Tačiau maždaug 70 proc. tokių atvejų yra nediagnozuojama. Kol kas neaišku, kodėl dėl kiaušidžių policistozės lengva priaugti svorio, bet sunku jo atsikratyti. Įtariama, kad tai susiję su padidėjusiu vyriško hormono testosterono bei insulino kiekiu, dėl kurių auga svoris. Tokios moterys taip pat kenčia nuo aknės, gausaus plaukuotumo, nereguliarių mėnesinių.

Nors kiaušidžių policistozės atveju labiausiai svorį kontroliuoti padeda mityba, tačiau svarbus ir fizinis aktyvumas. Jis ne tik padės kontroliuoti svorį, bet ir sumažinti insulino kiekį bei išvengti širdies ligų bei antrojo tipo diabeto, sakė Viktorijos universiteto Sporto ir fizinio aktyvumo koledžo docentas Nigelas Stepto, kuris dalyvauja keliuose moksliniuose tyrimuose dėl kiaušidžių policistozės poveikio svorio augimui ir kaip sportas gali padėti.

„Bet koks fizinis aktyvumas, įskaitant paprastą vaikščiojimą, važiavimą dviračiu ar aktyvią veiklą namuose, yra geras būdas ugdyti ištvermę, tačiau taip pat yra geras būdas valdyti atsparumą insulinui“, – sakė jis.

Tačiau kartais dėl su kiaušidžių policistoze siejamos pasitikėjimo stokos, nerimo ar depresijos kai kurioms moterims sunku būti fiziškai aktyvioms. Tokiu atveju galėtų padėti šeimos gydytojo siuntimas pas dietologą ar fizinės terapijos specialistą, sakė N. Stepto. Šie specialistai galėtų sudaryti individualią mitybos ir mankštos programą, kuri padės kovoti su kiaušidžių policistozės simptomais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)