Suvilioja maisto įvairovė, o protas pasimeta užslėptų riebalų, kalorijų ir druskos „minų lauke“. Tačiau yra keli labai paprasti „triukai“, kurie padės išsirinkti teisingą patiekalą, sako elgsenos ekonomistas ir maisto psichologas dr. Brianas Wansinkas, rašo dienraštis „The Huffington Post“.

Rinkdamas medžiagą savo knygai dr. B. Wansinkas išsiaiškino, kad valgydami ne namuose liekni žmonės turi tam tikrų įpročių, kurie, rodos, nėra kažkuo ypatingi, tačiau tikrai padeda išsaugoti liekną taliją. Remdamasis šiais įpročiais jis sudarė specialų testą, kuris padės sveikai pavalgyti ir mieste.

1. Kaip reikia skaityti valgiaraštį, kad išsirinktumėte sveikiausius patiekalus?

A. Nuo viršaus iki apačios
B. Peržvelgti valgiaraštį „Z“ raide
C. Paklausti padavėjo
Atsakymas: C, paklausti padavėjo.

Anot dr. B. Wansinko, paprastai mes valgiaraštį nuskenuojame „Z“ raide, dėl ko galime lengvai praleisti kokį sveiką patiekalą. „Todėl geriausia yra paprasčiausiai paprašyti padavėjo parekomenduoti „kokių nors lengvesnių patiekalų, kuriuos mėgsta žmonės“. Tik neklauskite apie sveikus patiekalus, nes padavėjas iš karto pasiūlys jums salotų. „Jeigu paklausite apie lengvesnius patiekalus, maloniai nustebsite, nes padavėjas gali jums pasiūlyti kad ir kiaulienos kepsnį, bet su lengvu obuolių padažu, arba ką nors panašaus“, – sakė ekspertas.

2. Kur geriausia sėstis restorane, jeigu rūpinatės savo figūra?

A. Prie staliuko šalia lango
B. Prie staliuko su sofomis iš abiejų pusių
C. Šalia televizoriaus ar prie baro
Atsakymas: A, prie staliuko šalia lango.

„Pastebėjome, kad dažniausiai sveikų patiekalų užsisako žmonės, sėdintys prie aukštų stalų, – nes tuomet turi būti atitinkama laikysena, žmogus turi save savotiškai kontroliuoti – arba žmonės, kurie sėdi prie lango“, – aiškino dr. B. Wansinkas. Jo teiginiai paremti statistika. „Jeigu sėdite už staliuko su sofomis restorano gale, yra maždaug 80 proc. tikimybė, kad užsisakysite deserto, ir tik maždaug 20 proc. tikimybė, kad užsisakysite salotų“, – sakė ekspertas.

3. Kuo turėtumėte pagardinti duoną?

A. Alyvuogių aliejumi
B. Sviestu
Atsakymas: B, sviestu.

Nustebote? Nors dr. B. Wansinkas sako, kad alyvuogių aliejus yra sveikiau, kartu su duona ir aliejumi jūs suvartosite 29 proc. daugiau kalorijų nei rinkdamiesi sviestą. „Nes sviesto ant duonos tepame mažiau nei aliejaus, – aiškino jis. – O aliejuje mes duoną mirkome ir stebime, kaip ji įsigeria.“

O geriausia, kad paprašytumėte padavėjo iš viso nenešti duonos.

4. Kaip elgtis prie švediško stalo?

A. Paimti mažesnę lėkštę
B. Iš pradžių apžiūrėti visus patiekalus
C. Sėstis nugara į švedišką stalą
D. Visi minėti variantai
Atsakymas: D, visi minėti variantai.

Dr. B. Wansinkas teigia kinų restoranuose visoje Amerikoje stebėjęs 300 žmonių. „Nustatėme, kad liekni žmonės elgiasi visai kitaip ne apkūnūs. Pirma, jie labiau linkę apžiūrėti visus patiekalus prieš paimdami lėkštę. Taip pat yra septynis kartus didesnė tikimybė, kad liekni žmonės paims būtent mažesnę lėkštę, jei tokią bus galima pasirinkti iš kelių variantų. Ir liekni žmonės sėdi vidutiniškai 4,8 metro toliau nuo maisto, o taip pat tris kartus dažniau sėdasi nugara į švedišką stalą“, – atskleidė gydytojas.

Tad kitą kartą nusprendę pavalgyti mieste pamėginkite pasinaudoti šiais patarimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)