Česnakai

Česnake gausu imuninės sistemos darbą gerinančio alicino, kuris didina baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą ir padeda jiems sunaikinti gripą ir slogą sukeliančius virusus. Jis taip pat stimuliuoja kitas ląsteles, kovojančias su virusinėmis, grybelinėmis ir bakterinėmis infekcijomis.

Alicinas išsiskiria pjaustant, traiškant, kramtant ar trinant žalius česnakus, tad palikite šviežiai supjaustytus česnakus pastovėti bent 10 minučių, tuomet kepkite ar pabarstykite šiek tiek jų ant patiekalų, sriubos ir pan.

Svogūnai

Svogūnuose, kaip ir česnake, gausu alicino, tačiau juose taip pat esama kvercitolio – maistingosios medžiagos, suskystinančios gleives, esančias galvoje bei krūtinėje ir sustiprinančios imuninę sistemą. Svogūnas taip pat gerina kraujo apytaką ir skatina prakaitavimą, kuris šaltu oru apsaugo nuo infekcijų. Suvalgius šiek tiek svogūno pirmosiomis peršalimo valandomis gerokai sustiprės jūsų imunitetas.

Imbieras

Ši šaknis sumažina temperatūrą, nuramina skaudančią gerklę ir skatina kosulį bei gleivių pasišalinimą iš plaučių. Savo aitrų skonį imbieras gauna iš priešuždegiminių chemikalų, tokių kaip šogaolis ir gingerolis. Šios medžiagos taip pat gerina kraujo apykaitą ir atveria sinusus, o tai reiškia, kad jūsų kūnas gauna daugiau deguonies – taip jam lengiau pašalinti toksinus ir virusus.

Kajeno pipirai

Kajeno pipirų šeima (kajenas, habanero, škotiškasis ir t. t.), kaip ir visos paprikos, gausi vitamino C ir bioflavonoidų, padedančių jūsų imuninei sistemai kovoti su peršalimais bei kitomis virusinėmis ligomis. Ši medžiaga skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą, kurie savo ruožtu išvalo jūsų kūno ląsteles bei audinius nuo kenksmingų toksinų.

Jame taip pat gausu betakarotino ir imuninę sistemą stiprinančių antioksidandų, padedančių atkurti gleivingą ląstelių membraną, saugančią jas nuo virusų ir bakterijų.

Moliūgai

Jie – tikri vitamino C ir karotino šaltiniai. Šeši karotinoidai (iš 600 rastų kamtoje) dažniausiai randami žmogaus audiniuose ir atkuriami moliūgų bei kitų maisto produktų sumažina vėžio ir širdies ligų tikimybę, saugo akis ir odą nuo ultravioletinės spinduliuotės ir lėtina senėjimo procesą.

Lapiniai kopūstai

Kaip ir kitos salotų rūšys, lapiniai kopūstai – puikus vitamino E šaltinis. Šis imunitetą stiprinantis antioksidantas žinomas dėl B kūnelių, baltųjų kraujo kūnelių rūšies, naikinančios kenksmingas bakterijas, dauginimosi skatinimo.

Citrusiniai vaisiai

Kasdien suvartodami bent šiek tiek citrusinių vaisių žengiate mažą žingsnelį stipresnės imuninės sistemos link. Gausūs vitamino C apelsinai ir greipfrutai padeda jūsų kūnui ugdyti apsaugą prieš nemalonius virusus bei bakterijas.

Žalioji arbata

Ji – tikras antioksidantų, vadinamų polifenoliais, šaltinis. Vienas iš jų – katechinas, kuris ypač veiksmingai gydo peršalimus bei saugo kūną nuo virusų.

Miso sriuba

Ji – tai augaliniais ingredientais grįsta vištienos sultinio versija. Joje gausu fermentų bei naudingųjų bakterijų, padedančių išvengti infekcijos.

Grybai

Moksliniai tyrimai rodo, kad grybai didina baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą ir padaro juos agresyvesniais, t. y. galinčiais greičiau nugalėti infekcijas. Shiitake, maitake, chaga ir reishi grybai laikomi daugiausiai imunitetą stiprinančių medžiagų turinčiomis grybų rūšimis.