Citrinų sudėtyje yra daug naudingų medžiagų: citrinų rūgšties, kalcio, magnio, vitamino C, bioflavanoidų, pektino, limoneno, rašo tasty-yummies.com.

Kaip teisingai pasiruošti vandens su citrina:

Geriausia naudoti filtruotą vandenį, kuris turi būti drungnas, o ne verdantis. Taip pat nereikėtų naudoti ledinio vandens, nes organizmui teks sunaudoti daug energijos šaltam vandeniui pašildyti. Visuomet naudokite šviežias citrinas, jeigu įmanoma, ekologiškas. Jokiu būdu nesirinkite koncentruotų ar į butelius išpilstytų citrinų sulčių. Išspauskite pusę citrinos vienai stiklinei vandens ir išgerkite prieš valgį ar treniruotę.

10 priežasčių, kodėl verta gerti šilto vandens su citrina kiekvieną rytą

1. Padeda virškinti. Citrinų sultys padeda iš organizmo pašalinti nepageidaujamas medžiagas ir toksinus. Jų atominė sudėtis yra panaši į seilių ir skrandžio sultyse esančios hidrochlorido rūgšties. Citrinų sultys skatina kepenis gaminti tulžį, kuri reikalinga maistui virškinti. Citrinose taip pat gausu mineralų ir vitaminų, jos padeda kovoti su nevirškinimu, pilvo pūtimu bei riaugėjimu.

2. Skatina organizmo valymąsi ir turi vidurius laisvinančių savybių. Jos padeda iš organizmo pašalinti nereikalingas medžiagas, nes citrinos iš dalies skatina dažnesnį šlapinimąsi. Dėl to toksinai pasišalina greičiau, tad padeda palaikyti sveiką šlapimo traktą. Be to, citrinų rūgštis stimuliuoja kepenis ir skatina detoksikaciją.

3. Stiprina imuninę sistemą. Citrinose yra gausu vitamino C, kuris padeda peršalus. Be to, šiuose vaisiuose yra daug kalio, kuris stimuliuoja smegenų ir nervų veiklą. Kalis taip pat padeda kontroliuoti kraujo spaudimą. Askorbo rūgštis (vitaminas C) turi priešuždegiminių savybių, naudojama kaip pagalbinė priemonė sergant astma ir kitomis kvėpavimo takų ligomis. Be to, ši rūgštis padeda įsisavinti geležį, o geležis vaidina svarbų vaidmenį palaikant imuninę funkciją. Citrinų sudėtyje taip pat yra saponinų, kurie turi antimikrobinių savybių ir padeda kovoti su peršalimu. Citrinos taip pat padeda sumažinti organizme pagaminamų gleivių kiekį.

4. Padeda kontroliuoti pH lygį. Citrinos yra vienas iš labiausiai organizmą šarminančių maisto produktų. Taip, pačios savaime jos yra rūgštinės, tačiau patekusios į organizme tampa šarminėmis (citrinų rūgštis organizme nedidina rūgštingumo). Citrinų sudėtyje yra askorbo ir citrinų rūgšties – silpnų rūgščių, kurios organizme yra lengvai perdirbamos ir leidžiančios šarminiams citrinų elementams šarminti kraują. Ligos formuojasi tuomet, kai organizmo pH yra rūgštinis. Reguliariai geriant vandens su citrina mažėja organizmo rūgštingumas.

5. Padeda kovoti su odos netobulumais. Vitaminas C ir kiti antioksidantai padeda mažinti raukšles ir kovoti su spuogais bei padeda užkirsti kelią laisvųjų radikalų daromai žalai. Vitaminas C yra gyvybiškai svarbus sveikai ir spindinčiai odai, nes šarminės jo savybės leidžia kovoti su aknę sukeliančiomis bakterijomis. Vitamino C galima tiesiogiai tepti ant randų ar senatvinių dėmių - taip jie taps mažiau pastebimi. Vanduo su citrina padeda iš organizmo šalinti toksinus, tokiu būdu jis taip pat padeda kovoti su spuogais, imdamasis darbo organizmo viduje. Citrinose esantis vitaminas C taip pat padeda jauninti odą.

6. Suteikia energijos ir gerina nuotaiką. Energija, kurią žmogus gauna su maistu, suteikia jame esantys atomai ir molekulės. Reakcija įvyksta tuomet, kai teigiamai įkrauti jonai iš maisto patenka į virškinamąjį traktą ir sąveikauja su neigiamai įkrautais enzimais. Citrinos yra vienas iš kelių maisto produktų, kuriuose daugiau yra neigiamai įkrautų jonų, todėl organizmas gauna daugiau energijos, kuomet jie patenka į virškinamąjį traktą. Citrinų kvapas taip pat gerina nuotaiką ir suteikia energijos. Maža to, citrinų kvapas padeda nusiraminti.

7. Skatina žaizdų gijimą. Askorbo rūgštis (vitaminas C), kurios yra gausu citrinose, skatina žaizdų gijimą ir yra labai svarbi maistinė medžiaga išlaikant sveikus kaulus, jungiamuosius audinius ir kremzles. Kaip jau buvo minėta anksčiau, vitaminas C taip pat turi priešuždegiminių savybių.

8. Gaivina burnos kvapą. Citrinos ne tik gaivina burnos kvapą, bet ir mažina dantų skausmą ir padeda kovoti su dantenų uždegimu. Tiesa, reikia nepamiršti, kad citrinų rūgštis gali pakenkti dantų emaliui. Todėl patartina iš pradžių išsivalyti dantis, o tik po to gerti vandens su citrina. Išgėrus vandens su citrina specialistai pataria praskalauti burną paprastu vandeniu.

9. Drėkina limfinę sistemą. Šiltas vanduo su citrina stiprina imuninę sistemą, drėkindamas organizmą ir skatindamas skysčių kaitą. Kai organizmui trūksta vandens, šis stygius nedelsiant pasijunta: jaučiatės pavargę, vangūs, susilpnėja imunitetas, užkietėja viduriai, padidėja arba sumažėja kraujo spaudimas, sutrinka miegas ir t.t.

10. Padeda lieknėti. Citrinose gausu pektino. Be to, moksliškai įrodyta, kad šarminės dietos besilaikantieji sulieknėja greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)