Netaisyklinga laikysena – neišvengiami skausmai nugaros srityje

Koronaviruso pandemijos sukelti ryškūs pokyčiai darbo rinkoje šiomis dienomis suteikia galimybę žmonėms asmeninius namus paversti pagrindine darbo aplinka. Pastebima, jog nors dalis darbdavių šiandien darbuotojams leidžia patiems pasirinkti darbo vietą, tačiau dauguma vis dėlto renkasi darbą nuotoliniu būdu.

Akivaizdu, jog taisyklingą fizinę laikyseną leidžiantis išlaikyti sėdimas darbas reikalauja ir puikiai tam pritaikytos darbo vietos, kuria šiandien gali džiaugtis tikrai ne visi. Būtent dėl šios priežasties dauguma dirbančiųjų nuotoliniu būdu darbui mieliau renkasi sofas, lovas bei kitus sėdimam darbui nepritaikytus baldus. Išlaikyti taisyklingą kūno laikyseną darbo metu, kuomet nėra dirbama prie stalo gali būti iš tiesų sudėtinga. Tuo tarpu ilgalaikis darbas nesilaikant taisyklingos laikysenos gali ne tik išprovokuoti neryškius skausmus nugaros ar kaklo srityje, tačiau taip pat tapti ir kur kas rimtesnių skausmų priežastimi.

Kokie yra pagrindiniai netaisyklingos laikysenos padariniai?

Ne paslaptis, jog dauguma žmonių susirūpina savo laikysena tik susidūrę su pirmaisiais nugaros skausmais. Kartais įkyrus diskomfortas apatinėje nugaros srityje tampa toks stiprus, jog šie būna priversti kreiptis pagalbos į sveikatos priežiūros specialistus. Pasitaiko atvejų, kuomet netaisyklingos laikysenos sukeltas nugaros skausmas tampa ilgalaikiu, o jam panaikinti prireikia net ir kineziterapeuto ar ortopedo paslaugų.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog galimų nugaros skausmų, kuriuos sukelia netaisyklinga laikysena gali išvengti kiekvienas, tačiau ne visuomet tai yra taip paprasta. Vis dėlto ilgalaikis darbas nesilaikant taisyklingos laikysenos rekomendacijų neretai virsta įpročiu, kurio atsisakyti gali būti gana sudėtinga.

Skauda nugarą

Ortopedai bei kineziterapeutai teigia, jog išvengti netaisyklingos laikysenos sukeltų nugaros bei kaklo skausmų gali padėti ne tik didesnis fizinis aktyvumas ar savarankiška laikysenos kontrolė, tačiau taip pat ir specialiai sukurti laikysenos koreguokliai, skirti taisyklingai laikysenai palaikyti.

Taisyklinga laikysena bei nugaros mankšta – efektyvus būdas išvengti nugaros skausmo

Bene dažniausiai pasitaikantis netaisyklingos laikysenos bruožas – sėdėjimas sulenkus nugarą į priekį. Laikui bėgant toks sėdėjimas yra būtent tai, kas lemia skausmus nugaros srityje. O taisyklingos laikysenos besilaikantis žmogus turėtų sėdėti nesikūprindamas, stengtis išlaikyti tiesią nugarą bei pečius.

Harvardo reabilitacijos ligoninės ir inovacijų direktorius primena, jog ilgalaikį sėdimą darbą dirbantys žmonės nepamirštų daryti pertraukų maždaug kas 30-45 minutes. Šių pertraukų metu yra ypač naudinga pasivaikščioti bei atlikti nugaros mankštą. Net ir elementariausias reguliarus fizinis aktyvumas gali suteikti teigiamus pokyčius skausmo kamuojamos nugaros srityje. Žinoma, jeigu trumpalaikės pertraukos darbo metu bei mankšta esamo nugaros skausmo nemažina, tai gali būti ženklas, jog laikas pagalbos kreiptis į specialistus. Tokiu atveju jie gali tinkamai įvertinti paciento būklę bei skirti reikalingą gydymą.

Vis dėlto vienas iš geriausių būdų išvengti galimų nugaros skausmų – atitinkami laikysenos pokyčiai sėdimo darbo pozicijoje tuomet, kai jie dar nėra jaučiami. Kenčiantys nugaros ar kaklo skausmus taip pat gali apsilankyti ir Laikysena.lt svetainėje, kurioje yra visa naudinga informacija apie tokio tipo skausmui mažinti skirtus laikysenos koreguoklius. Žinoma, jeigu skausmai jau kamuoja ilgesnį laiką, o taisyklingos laikysenos išlaikymui skirti korektoriai nepadeda, rekomenduojama nedelsiant į tai reaguoti bei pagalbos kreiptis į gydytojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)