Mokslas jau įrodė, kad sveikų ir sergančių žmonių mikrobiota labai skiriasi. „Šie pokyčiai žarnyno mikrobiotoje siejami su tokiomis ligomis kaip metabolinis sindromas, reumatoidinis artritas, uždegiminės žarnyno ligos, Alzheimerio liga, cukrinis diabetas, nutukimas, periodonto ligos, gripo viruso infekcija, simptominė aterosklerozė ir kepenų ligos, ir gali turėti įtakos vėžio vystymuisi“, – teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto Mikrobiologijos mokslo laboratorijos vedėja, vyr. mokslo darbuotoja habil. dr. Joana Šalomskienė.

Ji tikina, kad mikrobiotos sudėtis labai priklauso nuo maisto produktų ir mitybos režimo. Dėl šios priežasties patariama nuolat įvertinti savo mitybą bei atsakingai rinktis maisto produktus.

JAV mitybos specialistė Christiane Northrup, siekiant palaikyti gerą mikrobiotos „sveikatą“ ir tinkamai maitintis, rekomenduoja laikytis šių personalizuotos mitybos ir jos produktų vartojimo patarimų.

1. Valgykite tinkamus maisto produktus

Jūsų žarnyno mikrobiota atsako į tai, kuo jūs maitinatės. Kai reguliariai valgote įvairius sveikus, neperdirbtus maisto produktus, mikrobiota tampa užprogramuota dirbti jums – kuo įvairesnė mityba, tuo lankstesnė tampa mikrobiota, todėl kartais galima pasimėgauti ir atsitiktiniu desertu.

2. Iš savo mitybos plano išbraukite cukrų ir perdirbtus maisto produktus

Rafinuoti angliavandeniai, cukrus ir perdirbti maisto produktai greitai įsisavinami plonųjų žarnų be jokių mikrobų pagalbos. Tai reiškia, kad jūsų žarnų mikrobai išlieka alkani, todėl jie pradeda „užkandžiauti“ ląstelėmis, kurios dengia jūsų žarnas. Žarnų sienelės tampa pralaidžios, o taip sukeliamas audinių uždegimas.

3. Gaukite angliavandenių iš daržovių ir vaisių, turinčių mažai cukraus

Valgant daug žalių lapinių daržovių, žarnyne auga gerosios ir įvairios kitokios bakterijos. Dr. Kellman taip pat rekomenduoja valgyti ridikėlius, artišokus, porus, morkas ir, žinoma, česnakus bei ciberžolę. Kiekviename patiekale turi būti subalansuota sveikųjų riebalų ir baltymų pusiausvyra.

4. Įtraukite fermentuotus (raugintus) maisto produktus į savo mitybą

Fermentuoti maisto produktai suteikia žarnynui gerųjų bakterijų (probiotikų). Valgykite raugintus kopūstus, agurkus, gerkite kefyrą, termiškai neapdorotą jogurtą ir kt. Šiuose maisto produktuose yra daug prebiotikų (maistinių skaidulų).

5. Išbandykite maisto atsisakymo dietą

Ši dieta reikalinga tam, kad nustatytumėte, ar esate alergiškas maistui. Ar po valgio dažnai būna spazmų, dujų susikaupimo ar skrandžio skausmų? Galite turėti jautrumą maistui ar alergiją.

Dažniausiai maisto alergija ar jautrumas pasireiškia dėl karvės pieno, sojos, žemės riešutų (riešutų), kukurūzų, kiaušinių ir kviečių (glitimo). Kai kurie žmonės įsitikina, kad jie jaučiasi daug geriau atsisakę įvairių rūšių grūdų, įskaitant avižas. Bet pradėkite bent jau nuo kviečių. Pabandykite keletą savaičių ir pažiūrėkite, kaip reaguoja organizmas, ar nelieka nemalonių simptomų. Taip pat venkite dirbtinių saldiklių, alkoholio ir kavos.

6. Naudokite aukštos kokybės probiotikus

Beveik visi gali gauti naudos iš geros kokybės probiotikų. Probiotikai padeda išlaikyti žarnyno ekosistemą (mikrobiotą), taip pat jūsų kvėpavimo takų ir urogenitalinių trakto ekosistemą. Be to, pabandykite riboti antibiotikų naudojimą: nors jie kartais yra itin reikalingi ir gyvybiškai svarbūs, kai kurie antibiotikai naudojami net tada, kai jie nebūtini arba per dideliais kiekiais. Būtinai pasikonsultuokite su gydytoju, ar jums reikalingas gydymas antibiotikais, o gydymo metu visada vartokite probiotikus, aprūpinančiais žarnyną naudingais mikroorganizmais.

7. Rūpinkitės virškinimo sistema

Nustokite vartoti antacidus (vaistus, neutralizuojančius skrandžio sulčių rūgštingumą), jei nesate įsitikinę, kad jūsų skrandžio rūgštingumas didelis. Daugelio žmonių skrandžio rūgštingumas mažas, bet jie mano atvirkščiai ir pradeda vartoti antacidus. Priedai su virškinamaisiais fermentais gali padėti geriau suvirškinti maistą ir išvengti tokių simptomų kaip dujos, pilvo pūtimas ir rėmuo. Glutaminas ir aminorūgštys taip pat gali padėti atkurti ir prižiūrėti virškinimo trakto sistemą bei palaikyti tinkamą virškinimo veiklą.

Mikrobiota

Tai antras iš keturių straipsnių ciklo apie įvairius, su maisto susijusius aspektus. Juos komentuoja Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslininkės ir mokslininkai.

Pirmąją publikaciją rasite paspaudę ant nuorodos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)