Tokia tragedija – ne retenybė. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, iki 2030 metų šia liga sirgs apie 66 milijonai gyventojų (2050 metais –jau 115 milijonų), o tokių ligonių priežiūra kainuos apie 460 milijardų eurų.

Nors gydytoja dažnai sako, kad demencija yra nemalonaus senėjimo pasekmė, bet galite kažko imtis, kad sumažintumėte riziką susidurti su šia liga. Siūlome išbandytus metodus, kaip apsisaugoti nuo senatvinės silpnaprotybės.

Aerobiniai pratimai

Jie reikalingi ir naudingi ne tik kūnui, bet ir smegenims. Bėgimas ar važiavimas dviračiu žymiai pagerina fizinį pasirengimą bei protinius gebėjimus. Pagerina motoriką, mąstymo greitį, lavina atmintį, akustinį ir vizualinį dėmesį. Dėl to nebūtina kiekvieną kartą eiti į sporto salę – net reguliarus ėjimas sparčiu žingsniu gali sustabdyti protinių gebėjimų blogėjimą ir sumažinti riziką susirgti demencija.

Palaikykite savo proto aktyvumą

Nesėdėkite prie televizoriaus, veikite jau šiandien. Netgi knyga, kurią pasirinksite, padės išsaugoti protinius gebėjimus. Dar geriau žaiskite stalo žaidimus arba išmokite groti kokiu nors muzikos instrumentu. Išnagrinėkite, ką siūlo trečiojo amžiaus universitetai. Galbūt atėjo laikas pasitobulinti kokiame nors fakultete.

Venkite metalų

Yra daug įrodymų , kad demencija susijusi su mūsų organizmuose ir aplinkoje esančiais sunkiaisiais metalais – aliuminio junginiais ir gyvsidabriu. Taip pat pagalvokite, kokį vandenį geriate kasdien.
Čiaupo vanduo į butus patenka vandentiekio vamzdžiais, pakeliui surinkdamas įvairius sunkiuosius metalus, todėl verta patikrinti jį laboratorijoje arba įsigyti gerą vandens filtrą.

Ir galiausiai – suteikite organizmui pačias geriausias galimybes išsivalyti, reguliariai vartodami tokius produktus ir maisto papildus.

Geriamasis vanduo

Venkite pesticidų

Šis patarimas labiau skirtas žmonėms, kasdien dirbantiems su pesticidais, pvz., ūkininkams. Tačiau pamąstykite, ar jūs nepurškiate pesticidais kambarinių ar sode prie namo augančių augalų, kurie po kovos su piktžolėmis įnešami į patalpas. Šiais laikais galima rasti patogiai naudojamų alternatyvų, todėl pasvarstykime apie galimybę, kovojant už geresnį derlių naudoti natūralias priemones.

Išsaugokite sveiką širdį ir kūną

Būtina suprasti, kad sveika širdis užtikrina pakankamą smegenų aprūpinimą būtinomis maistinėmis medžiagomis ir vėlesniais gyvenimo metais egzistuoja ryšys tarp širdies ligų ar jų pranašų, pvz., aukšto kraujospūdžio ir demencijos. Nutukimas, ypač pasireiškęs nuo 40 metų, taip pat prisideda prie galimybės senatvėje patirti asmenybės, intelekto ir elgesio pokyčių .Nustatyta, kad žmonėms, kurių liemuo padidėjęs, rizika susirgti demencija išauga net tris kartus.

Vartokite tinkamus riebalus

Riebalai gali būti ir geri ir blogi – kai kurie padeda mažinti riziką netekti protinių gebėjimų senatvėje, o kiti – ją didina. Kalbėdami apie demenciją, blogaisiais riebalais vadiname sočiąsias riebalų rūgštis, kurias gauname iš mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų. Gerieji riebalai mononesočiosios ir polinesočiosios riebalų rūgštys, ypač omega-3. Mononesočiųjų riebalų rūgščių galima gauti iš alyvuogių aliejaus ,riešutų ir avokadų, o polinesočiųjų iš jūros produktų, sėmenų aliejaus.

Net valgydami žuvį ar kokias jūros gėrybes tik kartą per savaitę, galite sumažinti senatvinės silpnaprotybės riziką. Deja, didžioji dalis jūrų ir vandenynų yra užteršti, todėl žuvyse gali būti susikaupę gyvsidabrio. Tuomet tokie produktai netenka savo teigiamo efekto. Todėl būkite išrankūs – mažiau valgykite žuvų, kuriose gali būti gyvsidabrio (rykliai, kardžuvys, tunai), o vietoje jų rinkitės ančiuvius, sardines, menkes ar šamą.

Asociatyvi nuotr.

Padidinkite antioksidantų dozę

Užtikrinkite sau pakankamą antioksidantų kiekį kasdien, ypač vitaminų C ir E. Antioksidantai apsaugo smegenų ląsteles nuo neigiamos laisvųjų radikalų įtakos, kurie keičia smegenyse neuronų tarpusavio sąveiką. Daugiau vitamino C turi citrusiniai vaisiai, kiviai, brokoliai ir kopūstai, o vitamino E rasite riešutuose, grūduose, žaliame piene ir kiaušiniuose.

Selenas – tai dar vienas antioksidantas, saugantis nuo demencijos . Geriausias šios medžiagos šaltinis – braziliški riešutai. Norintiems apsisaugoti nuo ligos rekomenduojama vartoti ir maisto papildus, pvz.,aminorūgštį L-karnitiną (1500 mg per parą), folio rūgštį (400 mkg), vitaminus B6 (50 mg) ir B12 (50 mkg).

Vartokite antioksidantą resveratrolį. Jo daugiausia yra vynuogėse, užaugintose šaltesnėmis klimato sąlygomis. Cinkas ir šokoladas neleidžia pasenti.

Cinkas – štai slaptasis elementas, kuris kovoja su senėjimo pasekmėmis ir net leidžia pailginti gyvenimo trukmę. Jo poveikis pasidaro dar stipresnis, kai jo vartojama kartu su cheminiais junginiais, kurių esama kavoje, arbatoje ir šokolade.

Cinkas padeda organizmui nugalėti oksidacinį stresą – būklę, kai organizmo ląstelės nesugeba neutralizuoti nestabilių, reaktyvių molekulių, kurios vadinamos laisvaisiais radikalais, – savo ruožtu
oksidacinis stresas siejamas su senėjimu.

Cinko teigiamą efektą galima sustiprinti, jei jo vartojama kartu su hidrokvinonais. Tai medžiagos, kurių esama polifenolių sudėtyje ir kurios suteikia augaliniams produktams kvapą ir skonį. Tokių hidrokvinonų yra kakavos milteliuose, juodajame šokolade, uogose, riešutuose, daržovėse ir pupelėse.

Cinkas juos suaktyvina, o tai leidžia sėkmingai kovoti su senėjimo pasekmėmis, taip pat su uždegimu, atskirais navikais ir neurodegeneracinėmis ligomis, pvz., Alzheimerio ar Parkinsono liga, – tokią išvadą padarė tyrėjai iš Oburno universiteto.

Išbandykite vaistažoles:

Dviskiaučio ginkmedžio (Ginko biloba) lapų ekstraktas gali sulėtinti atminties ir protinių gebėjimų mažėjimo procesą net ir tada, kai jis jau prasidėjęs.

Kurkuminas yra prieskoninio augalo – ciberžolės pagrindinė sudedamoji dalis, turinti apsauginį poveikį. Įrodytas demencijos plitimo ir ciberžolės vartojimo ryšys. Tiriant, kodėl Indijos gyventojai senatvine silpnaprotyste serga rečiau negu kitur pasaulyje, kad jie vartoja prieskonį karį gaminant maistą, nes jame yra ciberžolės.

Indiškas augalas Brahami (Bacopa monniera) – tradicinė vaistažolė, kurią vartojant pagal ajurvedos mediciną galima pristabdyti demenciją. Rekomenduojamas 12 savaičių kursas po 300 mg per dieną.

Eikite į viešumą

Būti užimtiems ir bendrauti su žmonėmis – tai nuostabus būdas, kaip palaikyti smegenų aktyvumą ir sveikatą. Nesvarbu, ką būtent jūs veikiate – lankote šokių būrelį, mėgėjų teatrą ar kokį nors interesų klubą – visa tai aštrina jūsų protą. Trumpai tariant – nesėdėkite namuose vieni, išeikite ir būkite tarp žmonių, dalyvaukite ekskursijose, įvairiose sveikatinimo priemonėse ir panašiai.

Informacija paruošta pagal „Ko gydytojai tau nepasako“ 2014 Nr. 1 ir 2019 Nr. 59.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)