Kolageno nauda organizmui

Budinčios BENU vaistinės Vilniuje vedėja Laura Kairiūkštienė pranešime žiniasklaidai pasakoja, jog kolagenas – viena iš pagrindinių žmogaus organizmo statybinių medžiagų, sudaranti apie 70 proc. odos ir 80 proc. sausgyslių ir raiščių.

„Ši medžiaga iš esmės mums leidžia judėti – kolagenas palaiko audinių struktūrą, jų elastingumą, lankstumą, dėl jo sąnarius galime judinti be skausmo. Gera odos, plaukų, nagų ir dantų būklė taip pat priklauso nuo šio organizmo komponento. Deja, dabar žmonės dažnai jaučia jo trūkumą“, – pastebi L. Kairiūkštienė.

Kolagenas maiste

Pašnekovės teigimu, kolageno gausu mėsos bei žuvies kaulų sultinyje, troškintoje jautienoje, kiaulienoje ir vištienoje, taip pat šaltienoje. Nors augalinės kilmės maisto produktai nėra papildyti šia medžiaga, juos vartojant palaikoma kolageno gamyba mūsų pačių organizme.

Sąnariams bei grožiui

Vaistininkė išskiria, jog žinomos bent kelios dešimtys kolageno tipų, o vieni iš pagrindinių – I ir II tipai. Tam, kad medžiaga būtų veiksminga ir naudinga žmogaus organizmui, būtini abu.

„Labiausiai paplitęs I kolageno tipas sudaro apie 90 proc. organinės kaulų masės ir yra randamas kauluose, dantyse, ragenoje, o jo fibrilės tvirtesnės net už plieną. II tipas sudaro maždaug pusę mūsų sauso kaulų svorio ir lemia sąnarinės kremzlės tvirtumą, elastingumą“, – aiškina specialistė.

Grožiui skirtų kolageno produktų sudėtyje dažniau naudojamas I tipo kolagenas, hialurono rūgštis ir papildomi mikroelementai odos bei plaukų būklės gerinimui, o produktuose sąnariams – II tipo kolagenas, papildytas vitaminu C. Paklausta, kam derėtų papildomai vartoti kolageną, vaistininkė neabejodama atsako – visiems, tačiau siūlo pasitarti su gydytoju ar vaistininku, kuris preparatas tiktų labiausiai.

Kolagenas

„Dažnai rekomenduojame šią medžiagą fiziškai aktyviems žmonėms, patiriantiems ilgalaikį fizinį krūvį, turintiesiems antsvorio, nes šis labai apkrauna kelių, klubų, stuburo sąnarius. Taip pat tiems, kurie skundžiasi judėjimo problemomis, lėta medžiagų apykaita, sparčiai augantiems jaunuoliams, menopauzę išgyvenančioms moterims bei kiekvienam, kuriam svarbu kuo ilgiau išlaikyti sveikus raumenis, sąnarius, kaulus“, – vardija budinčios vaistinės Vilniuje vedėja.

Pokalbį specialistė užbaigia paminėdama, kad kolageno vartojimo formos – įvairios, o ji rekomenduotų ištirpintą, skysčio pavidale bei papildytą vitaminu C, taip skatinant pasisavinimą. Tiesa, pastebi, jog šiandien galima įsigyti ir gryno kolageno didelėmis dozėmis, papildyto hialurono rūgštimi – tokią paros normą sudaro net 10 gramų grynos medžiagos.

Neigiamai veikia ir amžius, ir saulė

„Konstitucijos klinikos“ gydytoja reumatologė dr. Agnė Petrulionienė pasakoja, kad didžiausi kolageno gamybos „priešai“ – amžius, žalingi įpročiai, netgi deginimasis saulėje. Šios medžiagos kiekis organizme pradeda mažėti jau nuo 25–30 metų amžiaus ribos, o sulaukę 40 metų jo prarandame apie 1 proc. kasmet.

„Vyresniame amžiuje organizme kolagenas vis dar gaminamas, tačiau jau prastesnės kokybės. Greitesnį jo praradimą skatina alkoholio vartojimas, rūkymas, pernelyg dažnas buvimas saulėje, pasyvus gyvenimo būdas ir miego stoka. Taip pat kolageno mažiau gaminama ir pomenopauziniu laikotarpiu, sergant reumatoidiniu artritu, sistemine raudonąja vilklige“, – išskiria dr. A. Petrulionienė.

Jos teigimu, yra atlikta mokslinių studijų, kurių metu buvo stebimas teigiamas kolageno vartojimo poveikis sveikatai. Pacientams, sergantiems osteoartritu (artroze), sumažėjo sąnarių skausmas ir stingimas, sąnarių judesiai tapo laisvesni. Specialistė kolageno papildus rekomenduoja sveikų sąnarių apsaugai nuo mechaninio jų pakenkimo ir siekiant teigiamo kaulo tankio pokyčio, sergant osteoporoze.

„Kalbant apie kolageno vartojimo specifiką, lengviausiai organizmas pasisavina skystos formos kolageną. Tai – geriamosios dozės, leidžiančios suvartoti ir didžiausią vienkartinę kolageno dozę, kuri yra apie 10 g. Taip pat lengvai pasisaviname ir miltelių formos kolageną, o prasčiausiai šia funkcija pasižymi kolagenas, esantis tabletėse“, – skirtumus komentuoja gydytoja.

Bet kuriuo atveju dėl papildo naudojimo visada reikėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku – specialistas įvertins ir nustatys sąnarių skausmo priežastį, pasiūlys geriausiai tinkantį maisto papildą, tuo pačiu aptarsite ir vartojamo preparato dozę bei trukmę.

„Tiesa, kolagenas nerekomenduojamas pacientams, kuriems dėl tam tikrų ligų ar būklių reikia riboti baltymų vartojimą. Turime žinių, kad II tipo kolagenas pasižymi tiek antiartritogeniniu, tiek artritogeniniu poveikiu, tad įvairiuose moksliniuose tyrimuose yra naudojamas sukelti artritui būdingus simptomus. Teko konsultuoti pacientę, kuriai po didelių dozių kolageno vartojimo išryškėjo intensyvus sąnarių skausmas, o nutraukus preparato vartojimą simptomai išnyko“, – pabrėžia dr. Agnė Petrulionienė.

Portalas „Delfi“ primena, kad kolageno naudą pabrėžė ir biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė.

„Kolageno yra daugelyje mūsų organizmo vietų: odoje, raumenyse, kauluose, raiščiuose, kremzlėse, taip pat kolagenas randamas arterijų, žarnų sienelėse, odoje, daugumos organų – plaučių, kepenų, blužnies, gimdos – audiniuose. Unikalios fizinės kolageno skaidulų savybės suteikia struktūrinį vientisumą ir sudaro tankų tinklą audinyje, ypatingai jei kalbame apie odą. Kolagenas kartu su kitu baltymu elastinu suteikia odai vientisumą, elastingumą ir stangrumą, stiprina plaukus bei nagus ir skatina jų augimą, didina odos elastingumą, drėgmę, mažina celiulito požymius“, – portalui „Delfi“ teigė mokslų daktarė. Visą tekstą rasite čia.

Įdomu tai, kad tyrę sėnėjimą Konektikuto Jacksono laboratorijos mokslininkai nustatė bakterijų poveikį kolagenui. Ištyrę 51 moters odos paimtus mėginius jie pastebėjo tam tikrą ryšį tarp Cutibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis (epidermio stafilokokai) ir Corynebacterium kroppenstedtii bakterijų ir su amžiumi pasireiškiančio kolageno lygio kitimo.

Visgi to ryšio priežastingumas kol kas neaišku: viena vertus, bakterijos gali lemti kolageno praradimą, bet, kita vertus, mažėjant kolageno gali kisti odos mikrobiomas. Siekiant suprasti, kaip yra iš tikrųjų, reikia atlikti daugiau ir išsamesnių tyrimų.

Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją