Laikysena aktuali visiems – ir mažiems, ir dideliems, ji svarbi ne tik dėl grožio, bet ir dėl sveikatos. Balerinos K. Tarasevičiūtės teigimu, nuo laikysenos priklauso kraujotakos kokybė, nuo pastarosios – deguonies pernešimas, o jei to nėra – žmogus „tiesiog dūsta savo kūne“. Beje, vienas iš pirmų netinkamos laikysenos ir per menko fizinio aktyvumo požymių – sparčiai prastėjanti nuotaika, dažnai apimantis liūdesys, pabrėžė judesio ekspertė ir pridūrė – jeigu jau juntami skausmai, tai – rimtos pasekmės.

Į klausimą, kokios dažniausios laikysenos klaidos, balerina atsakė, kad eidama gatvėmis pirmiausia atkreipia dėmesį į žmonių pėdas – būtent nuo jų priklauso dubens, stuburo padėtis. Jeigu pėdos turi pakitimų – yra pakrypusios į vidų, arba abi – į kurią nors vieną pusę, tai jau yra problema.

Nugaros skausmas

Pasakodama apie laikysenos taisyklingumą, K. Tarasevičiūtė patarė pamiršti dažnai girdimą patarimą nuleisti pečius ir paaiškino – pakanka suvesti mentis arčiau viena kitos, ir laikysena akimirksniu pasikoreguoja. Dirbantiems sėdimą darbą ir apskritai daug laiko sėdintiems žmonėms žinoma balerina rekomendavo dažniau prisiminti menčių suvedimą, kitaip tariant, vis pagalvoti apie tarpumentę, kad ir koks neįprastas šis žodis būtų.

Pasak K. Tarasevičiūtės, daugumą žmonių būtų galima suskirstyti į dvi grupes – vieni yra suglebę, kiti per daug įsitempę, tad reikėtų atlikti skirtingus pratimus, norint koreguoti laikyseną ir eiseną.

Asociatyvioji nuotrauka

Pagrindinis patarimas, kurį balerina rekomenduotų pernelyg suglebusio kūno atstovams – atsistoti tiesiai, ištiesti rankas į šonus ir, laikant jas pečių aukštyje, suvesti mentis vieną prie kitos, kiek palaikius atpalaiduoti, vėl suspausti mentis, po keliolikos sekundžių atpalaiduoti – pratimą pakartoti kelis kartus.

Per daug įsitempusiems, kurių raumenys susikaustę ir dėl to randasi kūno pasvirimas į priekį, baleto šokėja pasiūlė pratimą su guma – reikėtų priminti pėdomis gumos vidurį, jos galus suimti rankomis ir pastovėti, kūnu tempiantis į viršų.

Asociatyvioji nuotrauka

Reportažo pabaigoje K. Tarasevičiūtė pademonstravo, kaip atlikti pratimus, norintiems pasitikrinti, ar sveiki pečiai, ar pakankamai lankstus kūnas, taip pat trokštantiems pakoreguoti laikyseną.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: