Jau greitai Liepkalnyje susirinks didelė dalis žiemos pramogų mylėtojų. Festivalio „Pūga“ metu sniego ir vėsumos nebijantys entuziastai galės džiaugtis visomis trasomis, stebėti vaikų slidinėjimo varžybas bei profesionalių slidininkų ir snieglentininkų pasirodymus. Taip pat smalsioms akims paganyti bus atviras ledo skulptūrų parkas. O vakare renginį vainikuos žinomiausių lietuvių muzikos atlikėjų bei didžėjų pasirodymai.

Vis dėlto leidžiant laiką sniego apsuptyje gali užsinorėti pasišildyti tam tikrais gėrimais. Tačiau kas tinka, o kas ne leidžiant laiką šaltame ore?

Džiovintų obuolių ar aronijų arbata

Žolininkė Rasa Subačienė visų pirma primena, kad klaidinga manyti, kad sušilti padeda alkoholiniai gėrimai. Jų kaip tik reikėtų vengti.

„Be to, nereikėtų vartoti žolelių, kurios skatina prakaitavimą. Jei išgersite liepžiedžių arbatos slidinėjant, išmuš prakaitas, kas nėra gerai“, – pastebėjo ji. Todėl būnat šaltame ore reikėtų vengti prakaitavimą skatinančių skysčių. Čia žolininkė be liepžiedžių įvardijo aviečių lapus, vingiorykštę, beržų lapus.

„Turėtume skirti, ką geriame, kai sergame ir gulime lovoje su temperatūra, o kas tinkama esant šaltame ore“, – akcentavo R. Subačienė.

Specialistė teigė, kad geriausiai leidžiant laiką šaltame ore gerti vaisines arbatas. Pavyzdžiui, karštu vandeniu užsipilti džiovintų obuolių ar aronijų.

„Vis dėlto taip pat gerai pagalvočiau apskritai, ar labai daug reikia gerti šiltų arbatų būnant lauke. Juk paskui tenka ieškoti tualeto, o jei nėra galimybės jo rasti šiltoje patalpoje, tai taip pat gali kelti tam tikrų rizikų. Visada sakau, kad geriau arbatos išgerti jau grįžus namo“, – kalbėjo pašnekovė.

Liepkalnio slidinėjimo mokykla

R. Subačienė taip pat priminė, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip apsirengiama ruošiantis praleisti ilgiau laiko lauke. Čia pašnekovė ragina visada rengtis svogūno principu: nuo daugiau sluoksnių, kad per daug sušilus būtų galima kažką nusirengti arba atvirkščiai.

Sušilti gali padėti ir kava

Kaip jau minėta, žiemą lauke tikrai nereikėtų rinktis alkoholinių gėrimų. Nors vartojant alkoholį gali susidaryti įspūdis, kad pradeda mušti šiluma, tačiau tai tik trumpalaikis efektas ir išlikti nesušalus ilgesniam laikui nepavyks.

Kaip rašo portalas tastemade.com, kūnui sušilti gali padėti kavos gėrimai. Pabrėžiama, kad sušilti padeda ne gėrimo karštis, o jame esantis kofeinas, kuris paskatina metabolizmą. Taip pat kūną šildančių savybių gali suteikti imbieras, todėl imbiero arbata taip pat gali keliauti į termosą, ruošiamą žiemos iškylai lauke.

Šaltas vanduo. Gali būti sunku patikėti, bet iš tiesų, kai išgeriate šilto vandens, organizmas bando su karštu gėrimu kovoti mažindamas temperatūrą. Tačiau šaltas vanduo gali turėti priešingą poveikį: kūnas pradės šilti, kad nugalėtų šaltą gėrimą.

Nors prieskonių (chai masala) arbata atkeliavo iš šiltų kraštų, joje naudojami prieskoniai taip pat gali padėti išsivaduoti nuo užpuolusios vėsumos.

Keletas idėjų įveikti šaltį, leidžiant laiką lauke:

Prieskonių (chai) arbata

4 stiklinėms Jums reikės:

2 puodelių vandens, 2 valg. šaukštų arbatžolių, ½ arb. šaukštelio malto kardamono
½ arb. šaukštelio tarkuoto imbiero
4 gvazdikėlių
3 puodelių pieno
2 valg. šaukštų karamelinio cukraus, cinamono.

Vandenį, cukrų, arbatžoles bei prieskonius užvirkite puode. Supilkite pieną ir užvirinkite su arbatos mišiniu. Šiltą gėrimą 2 minutes palaikykite uždengtą puode, kad pritrauktų. Perkošę išpilstykite į stiklines ir pabarstykite cinamonu.

Liepkalnio slidinėjimo mokykla

Imbierų arbata

Receptas: nulupkite žievelę nuo imbiero šaknies, sutarkuokite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 3 – 5 min. Į šią arbatą galima įdėti mėtų lapelių ir medaus.

Chai arbata

Arbata su ciberžole

Produktai: pusė šaukštelio imbiero, pusė šaukštelio cinamono, 1/6 šaukštelio ciberžolės, 500 ml vandens, pusė stiklinės pieno, jei norite – truputį medaus.

Kaip gaminti? Sumaišykite visus prieskonius ir užpilkite 500 ml verdančio vandens. Gerai išmaišykite ir įpilkite karštą pieną (jei nenorite, pieno galite nepilti). Gerkite arbatą visą dieną neribotais kiekiais, kiek norisi.

Arbata su  citrina ir imbieru.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)