Padeda kovojant su nerimu

Nors magnis dažniausiai prisimenamas užklupus mėšlungiui, farmacininkė Jovita Aleknienė pasakoja, kad jis gali pagelbėti stiprinant mūsų nervinę sistemą, pavyzdžiui – kovojant su nerimu.

„Reguliariai vartojamas magnis gali palengvinti patiriamą nerimą, kadangi jis padeda kontroliuoti mūsų antinksčiuose išskiriantį hormoną – kortizolį. Kortizolis išsiskiria stresinėse situacijose, siekdamas mums padėti jas įveikti. Jis kaip ir adrenalinas suteikia papildomų jėgų, norint kovoti pajutus pavojų. Tačiau nuolat išsiskiriant per dideliam jo kiekiui susiduriame su kankinančiu nerimu, todėl čia gelbėja magnis, kuris kontroliuoja kortizolio išsiskyrimą organizme“, – pasakoja J. Aleknienė.

Farmacininkė Jovita Aleknienė

Vaistininkė priduria, kad įveikti nerimą magniui gali padėti B grupės vitaminai, taip pat tokios žolelės kaip valerijonas, apyniai ar gudobelė.

Palengvina PMS

Magnis gali praversti ir nuo priešmenstruacinio sindromo kenčiančioms moterims, pasakoja vaistininkė. Anot jos, šis mineralas gali padėti visapusiškai – tiek numalšinant įvairius spazmus, tiek palaikant normalią emocinę būklę.

„Ne paslaptis, kad magnis yra naudingas raumenų sistemai palaikyti, todėl profilaktiškai vartojamas mineralas gali palengvinti priešmenstruacinio sindromo sukeltus pilvo skausmus, sumažinti spazmus, krūtų jautrumą, taip pat išvengti nuotaikų kaitos. Tačiau svarbu nepamiršti, kad pajutus spazmus ir vieną kartą išgėrus magnio, staigaus efekto nepajusite. Jį reikėtų vartoti arba reguliariai, arba pradėti gerti bent porą savaičių prieš artėjančias mėnesines“, – pataria J. Aleknienė.

Norint efektyvesnio magnio veikimo vaistininkė pataria jį vartoti kartu su augaliniais preparatais, kurių sudėtyje būtų nakvišų aliejaus, šalavijų, melisų ir pankolio lapų.

Malšina nervinius raumenų tikus

Vaistininkė pasakoja, kad magnio trūkumą išduoda ne tik mėšlungis, bet ir kiti sutrikusios nervų sistemos lydimi raumenų spazmai, pavyzdžiui, trūkčiojanti akis.

„Trūkčiojantis akies raumuo – tai vienas dažniausiai pasireiškiančių nervinių tikų. Lygiai taip pat gali susitraukinėti ir kiti veido, rankų ar kojų raumenys. Įsitempusius raumenis atpalaiduoja ir iš išorės naudojamas magnis. Pavyzdžiui, galima naudoti ant kūno purškiamas magnio priemones, o mėgstantys gulėti vonioje gali išbandyti vonios druską su magniu. Tai ne tik nuims raumenų įtampą, bet ir padės jums patiems atsipalaiduoti“, – pasakoja J. Aleknienė.

Pajutus magnio trūkumą, vaistininkė pataria jį vartoti kasdien bent dvi savaites. Tuo tarpu nusprendus šį mineralą vartoti profilaktiškai, to nebūtina daryti kiekvieną dieną – pakanka bent du arba tris kartus per savaitę.

„Labai svarbu vartoti magnį pasikonsultavus su vaistininku arba bent atidžiai perskaičius informacinį lapelį, kadangi perdozavus šio mineralo galimas viduriavimas. Tokiu atveju patariama padaryti kelių dienų pertrauką, kol susinormalizuos žarnyno veikla. Tuomet vėl pradėkite vartoti magnį, tik jau laikantis visų nurodytų rekomendacijų. Jos ne tik padės išvengti pašalinių simptomų, bet ir leis geriau įsisavinti gerąsias mineralo savybes“, – pataria farmacininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją