Pasak gydytojo kardiologo Roko Šerpyčio, radus bent mažiausią progą pasportuoti ir užlipti laiptais, būtent taip ir turėtume daryti. Mat gyvename vis sėsliau, o judame labai mažai.

Gydytojas siūlo atlikti paprastą testą, kuris parodys jūsų širdies būklę – užlipti į 4 aukštą ir pažiūrėti, kaip jaučiatės.

Bėgimas

„Jei užlipate iki ketvirto aukšto, jau yra gana gerai. Bet, jei seniau galėjote būti labiau fiziškai aktyvus, dabar to nebegalite, jau reikėtų susimąstyti. Kai pajaučiama, kad sumažėjo fizinis pajėgumas, prasideda dusulys, reikėtų kreiptis į gydytojus ir nebelaukti“, – sakė R. Šerpytis.

Lipant laiptais, kaip pasakojo gydytojas, padidėja pulsas ir kraujospūdis, energijos suvartojimas, greitėja medžiagų apykaita.

Rokas Šerpytis

„Sveikas žmogus turėtų nieko nepajausti užlipęs į 4 aukštą. Nebent visiškai nesitreniruoja, turi antsvorį“, – kalbėjo R. Šerpytis.

Jei širdies būklė prasta arba žmogus fiziškai nėra aktyvus, lipant laiptais gali atsirasti silpnumas, oro trūkumas, krūtinės skausmas.

„Todėl, jei krūvio metu atsiranda dusulys, krūtinės skausmas, kurio anksčiau nebuvo, reikia kreiptis į gydytojus“, – sakė R. Šerpytis.

Visą LNK Žinių pokalbį galite rasti čia:

Kaip anksčiau sakė R. Šerpytis, neretai pajutus skausmą, skubama gerti vaistų, kurie padėtų jį numalšinti. Vis dėlto R. Šerpytis sako, kad reikėtų atkreipti dėmesį, į skausmo pobūdį. Anot jo, jeigu skausmas yra susijęs su fiziniu krūviu ir nieko panašaus anksčiau nejautėte, jis plinta į kairę ranką, apatinį žandikaulį, nugarą, reikėtų nedelsti, nes galima įtarti krūtinės anginą. Jeigu skausmas prasidėjo staiga, trunka ilgiau nei 20 minučių ir nepraeina, svarbu nedelsiant skambinti greitajai pagalbai.

Širdis

„Širdies ligos dažniausiai akimirksniu neatsiranda, jos vystosi daugelį metų ir kai žmogus kreipiasi į gydytoją, mes jau matome komplikacijas (širdies raumens sustorėjimą, atsirandančius ritmo sutrikimus, persirgtą miokardo infarktą ar širdies nepakankamumą). Dažnos šių komplikacijų priežastys – daugelį metų trunkanti nevisavertė mityba, nejudrumas, nutukimas, ilgalaikis negydomas arba nepakankamai gydomas aukštas cholesterolis bei kraujo spaudimas“, – sako kardiologas R. Šerpytis, pabrėždamas ir prevencijos svarbą.

7 širdies sveikatai svarbūs įpročiai:

– Skirkite dėmesio sveikai ir subalansuotai mitybai, kurioje būtų gausu daržovių, vaisių, riešutų. Valgyti galite viską, svarbu, kad būtų po nedaug, maistas būtų labai įvairus ir jame būtų pagrinde žalumynai.
– Būkite fiziškai aktyvūs – atraskite jums patinkantį būdą judėti ir skirkite tam bent pusvalandį, penkis kartus per savaitę.
– Venkite žalingų įpročių – rūkymo, alkoholio vartojimo. Klaida manyti, kad yra saugus alkoholio kiekis.
– Balansuokite darbo ir poilsio režimą.
– Venkite didelio ir ilgalaikio streso ir skirkite pakankamai dėmesio laisvalaikiui ir miegui.
– Reguliariai tikrinkite sveikatą, sekite gliukozės, cholesterolio rodiklius, kraujospūdį.
– Palaikykite pastovų svorį, venkite nutukimo ir persivalgymo.