Šaukštelis druskos – 2300 miligramų. Tai maksimalus druskos kiekis, apie kurį kalbama ir Amerikos sveikatos priežiūros specialistų parengtose mitybos gairėse. Nepaisant to, Amerikos kardiologų asociacija rekomenduoja apsiriboti mažiau nei 1500 miligramų druskos per parą.

„Tai pirmasis tyrimas, skirtas parodyti, kad net ir kraujospūdį mažinančius vaistus vartojantys žmonės gali dar sumažinti savo spaudimą ėmė riboti suvartojamą druskos kiekį“, – sako „Northwestern“ universiteto Feinbergo medicinos mokyklos prevencinės medicinos profesorė Norrina Allen.

„Nepriklausomai nuo kraujospūdžio mažinimui skirtų vaistų, mes išsiaiškinome, kad nuo 70 iki 75 proc. žmonių gali dar sumažinti savo kraujospūdį, jeigu tik sumažins suvartojamos druskos kiekį“, – paaiškina N. Allen.

Padidėjęs kraujospūdis neretai vadinamas „tyliuoju žudiku“, nes dažnu atveju nepasireiškia jokiais simptomais – vienintelis būdas sužinoti, ar turite šią būklę, yra jį pasimatuoti. Hipertenzija serga kas trečias suaugęs šios planetos gyventojas, o būklė labai pavojinga, nes gali sukelti infarktą, insultą, pakenkti kepenims ir sukelti kitų mirtinų bėdų, teigiama 2023 metų Pasaulio sveikatos organizacijos parengtoje ataskaitoje.

Amerikos kardiologų asociacija skelbia, kad padidėjusį kraujospūdį turi beveik pusę visų Jungtinių Valstijų gyventojų. Maždaug trečdalis serga vadinamąja atspariąją hipertenzija – aukštu kraujospūdžiu, kuris nereaguoja į trijų skirtingų rūšių vaistus. 2021 metais atliktas tyrimas padėjo nustatyti, kad 20–49 metų vyrai net 70 proc. dažniau turi nekontroliuojamą hipertenziją lyginant su to paties amžiaus moterimis.

„Dauguma žmonių šiais laikais vartoja pernelyg daug druskos, ja gardinama praktiškai viskas, ką mes valgome“, – sako mokslų daktaras ir širdies bei kraujagyslių ligų prevencijos programos vadovas iš „National Jewish Health“ Denveryje Andrew Freemanas.

„Šaukštelis druskos gali atrodyti kaip labai nedidelis kiekis, tačiau iš tikrųjų jis daro didelę įtaką kraujospūdžiui“, – teigia M. Freemanas, kuris pats šiame tyrime nedalyvavo.

Vidutinio amžiaus ir vyresni žmonės


Tyrimas, kurio išvados skelbiamos leidinyje JAMA, analizavo 213 asmenų, priklausančių 50–75 metų amžiaus grupei, sveikatą: vieną savaitę jie maitinosi daug druskos arba mažai druskos turinčiu maistu. Po septynių dienų tie, kurie valgė be druskos, perėjo prie druskos, ir atvirkščiai.

Maždaug 25 proc. dalyvių turėjo normalų kraujospūdį, o dar 25 proc. – negydomą hipertenziją. Iš likusios grupės dalies 20 proc. medikamentais kontroliavo savo kraujospūdį, o 31 proc. to nedarė.

Per druskos dietos savaitę žmonės valgė jiems įprastą maistą, tačiau papildomai gaudavo du sultinio kubelius, o viename iš jų buvo 1100 miligramų sodos. Mažai druskos turinčią savaitę žmonės valgė mažai druskos turintį maistą – tokį arba pirko patys, arba jo parūpindavo mitybos specialistai. Tikslas buvo druskos vartojimą apriboti iki 500 miligramų per dieną, o tai dramatiškas pokytis.

Kraujospūdžio sumažėjimas pradėjus vartoti mažai druskos buvo greitas ir radikalus, nustatė tyrimo autoriai. Palyginus su daug druskos turinčia dieta, kraujo spaudimas, jos vartojimą sumažinus iki minimumo, sumažėjo 8 gyvsidabrio milimetrais.

„Sugretinus su normalia dieta, žmonėms pavyko kraujospūdį sumažinti maždaug 6 gyvsidabrio milimetrais. Maždaug tokio poveikio galima sulaukti vos tik pradėjus vartoti gydytojo paskirtus kraujospūdį mažinančius vaistus“, – sako N. Allen.

„Be to, tas kraujospūdžio sumažėjimas įvyko labai greitai, ir pasijuto tiek normalų kraujospūdį turintiems, tiek kiek padidėjusį, tiek tiems, kurie jau vartoja kraujospūdį mažinančius vaistus“, – komentuoja tyrimo autorė.

Sumažinus suvartojamą druskos kiekį, jokių pastebimų pašalinių poveikių eksperimento dalyviai nepajuto, tikina N. Allen – žinoma, jeigu neskaitytume nykesnio skonio maisto.

„Daugiau druskos turinčią dietą pakeitus mažai druskos turinčia, atrodo, kad viskas, ką valgai, praradę skonį. Labai noriu padrąsinti žmones to neišsigąsti, nes mūsų skonio receptoriai per porą savaičių ar kiek ilgesnį laiką prisitaiko, skoniai sugrįžta, o grįžus prie sūresnio maisto jis atrodo kone nepakeliai sūrus. Skonio receptorių prisitaikymas kiek užtrunka, tačiau kraujospūdžio situacijos pagerėjimas pastebimas kone iškart, dėl to ir verta stengtis“, – pasakoja ekspertė.

Kraujospūdį mažinantys vaistai turi daug šalutinių poveikių, tarp kurių kosulys, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, energijos trūkumas, galvos skausmas, raumenų skausmas, pykinimas, nervingumas, nuovargis, svorio mažėjimas arba augimas, erekcijos sutrikimai. Įprastai, bėgant laikui, tie pašaliniai poveikiai silpnėja, teigia „National Library of Medicine“.

Kaip įveikti potraukį sūriam maistui?


Pirmasis žingsnis – padėti atokiau druskinę, tačiau druskos žmonės gauna ne tik iš jos, sako A. Freemanas.

„Druskos apstu produktuose, kuriuose kaip ir nesitikėtum rasti druskos. Pavyzdžiui, poroje riekelių duonos gali būti nuo 400 iki 500 miligramų druskos, viename marinuotame agurke rasite visos dienos druskos normą, o dubenėlyje sriubos – net kelių dienų norma“, – paaiškina ekspertas.

Pradėjus sąmoningiau apsipirkinėti, užduotį sumažinti suvartojamos druskos kiekį tikrai pavyks įveikti, žada N. Allen. Mitybos specialistai eksperimento dalyviams maistą pirko maisto prekių parduotuvėse nuodugniai išnagrinėję etiketes. Tą padaryti galime kiekvienas iš mūsų.

CNN pasidomėjo mažai druskos turinčiu valgiaraščiu ir išsiaiškino, kad pusryčiams buvo siūlomi avižų dribsniai su graikišku jogurtu ir vynuogėmis, pietums – kepta vištiena ir salotų lapai su acto ir aliejaus pagardais, menkai druska gardinta lęšių sriuba, duona, riešutų sviestas ir tortilijų traškučiai. Vakarienei buvo pateikti rudieji ryžiai su daržovėmis, buritai ir lazanija.

„Tai buvo vegetariška daržovių lazanijos versija. Taip pat obuoliai ir bananai, jų galima rasti bet kurioje parduotuvėje. Tam, kad galėtume sveikai maitintis, tikrai nereikia būti virtuvės šefu“, – konstatuoja N. Allen.

Ne vieną apdovanojimą pelniusi vadinamoji DASH dieta, kurią galima iššifruoti kaip Dietos sprendimai hipertenzijos mažinimui – ekspertų patvirtintas metodas, skirtas suvartojamos druskos kiekio mažinimui. DASH mitybos principai labai paprasti ir lengvai įgyvendinami: reikia valgyti daugiau daržovių, vaisių ir neriebių pieno produktų, riboti maistą, turinti daug sočiųjų riebalų, ir iki 2300 miligramų per dieną sumažinti suvartojamą druskos kiekį.

DASH mitybos pagrindą sudaro nuo keturių iki šešių daržovių porcijų, nuo keturių iki šešių porcijų vaisių, trys visadalių grūdų porcijos, dvi porcijos neriebių pieno produktų ir kelios porcijos liesos mėsos, riešutų, sėklių ir žalėsių.

Nepriklausomai nuo to, kokį dietos planą žmogus pasirinks, tas, kuris nori mažinti suvartojamą druskos kiekį, privalo išsiugdyti įprotį atidžiai skaityti etiketes.

Valgyti restoranuose ar kavinėse tokiems žmonėms gali būti nelengvas iššūkis.

„Užsisakėte restorane daržovių patiekalą. Šios žaliosios pupelės galėjo būti paruoštos su sūdytu sviestu, gardintos sūriais traškiais svogūnais ar dar kažkuo. Tai reiškia, kad, papildomai nesidėdami druskos, jos per dieną su maistu galime gauti labai daug. Mano patarimas – valgyti kuo daugiau neperdirbto maisto“, – konstatuoja A. Freemanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją