Lietuvos ir užsienio sporto instruktoriai sutaria – būtina prisiminti, kad sportuoji dėl savęs, tačiau tuo pat metu verta naudotis trenerių ir bendraminčių patarimais, rašoma pranešime spaudai.

Tarptautinį pripažinimą pelniusi galios jogos, pilateso ir jogilateso treniruočių žvaigždė iš Italijos Emanuelis Vetro bei aerobikos, zumbos, kalanetikos, jėgos ir choreografinių treniruočių specialistė Agnė Mickevičiūtė-Butienė dalinasi per savo karjeras sukauptais patarimais, kaip pradedantiesiems sveikatingumo klubo lankytojams išvengti dažniausiai daromų klaidų ir rasti motyvacijos eiti į klubą netgi tada, kai, atrodo, kiekviena kūno ląstelė ragina verčiau patinginiauti namie.

Dar daugiau patarimų abu treneriai pažers ir savo treniruočių programas pristatys rugsėjo 26 d. vyksiančiame renginyje „Nike treniruočių diena. Įkvėpta „Impuls“.

E. Vetro: svarbiausias asmuo sporto klube esi tu

Viena dažniausiai pradedančiųjų daromų klaidų – jie pradėdami sportuoti per daug mąsto apie kitus žmones tiek pasirinkdami treniruočių kryptį, tiek mąstydami apie tikslus, kurių nori pasiekti ir todėl daro ne tai, kas labiausiai patinka jiems, mano E. Vetro.

Emanuelis Vetro
„Tu esi priežastis, dėl kurios tu sportuoji. Sveikatingumo klubų lankytojai turi suvokti, kad sportuoti pirmiausia verta dėl savęs – dėl geresnės savijautos, geresnės fizinės formos. Jei pradėsi vaikščioti į klubą tik norėdamas patikti kitiems, natūralu, kad sportas neteiks tokio malonumo. Tada ir motyvacijos greitai gali nebelikti“, – pažymi treneris iš Italijos.

Visgi E. Vetro taip pat pastebi, kad pradedant sportuoti turėti žmones, kurių pavyzdys tave įkvepia, yra gerai. Pasak trenerio, tokie žmonės yra puikus motyvacijos šaltinis, tačiau svarbu prisiminti, kad kiekvienas žmogus yra unikalus.

E. Vetro teigimu, pradedantieji privalo klausytis kūno ir proto siunčiamų signalų – jei tiek gerėja fizinė forma, tiek po treniruočių jaučiama geresnė nuotaika, iš to galima suvokti, kad judama tinkama linkme. Taip pat jis pataria pradedantiesiems pasitelkti trenerio pagalbą.

„Asmeninis treneris išmokys teisingai atlikti judesius, suteiks vertingų žinių apie skirtingų pratimų nešamą naudą, įvertinęs konkrečią asmens situaciją pasiūlys jam geriausią programą. Be to, treneris gali ir įkvėpti motyvacijos savo pavyzdžiu. Aš savo darbe kasdien stengiuosi įkvėpti žmonėms aistros. Džiaugiuosi dirbdamas darbą, kurį myliu. Esu tikras, kad per „Nike treniruočių diena. Įkvėpta „Impuls“ renginį gera energija nuo manęs užsikrės šimtai lietuvių “, – sako E. Vetro.

A. Mickevičiūtė-Butienė: norintys greito progreso dažnai nudega

Netinkamas krūvių ir sporto programų pasirinkimas bei per didelis noras pasiekti greitus rezultatus – pastoviai pasikartojančios pradedančių sportuoti asmenų klaidos, kurios lemia tiek traumas, tiek sportinio azarto praradimą, sako A. Mickevičiūtė-Butienė.

Agnė Mickevičiūtė-Butienė
„Išvengti to galima kreipiantis į profesionalius trenerius, kurie visada pasiruošę patarti ir padėti. Treneris – antras pagal svarbumą asmuo treniruotėje. Jis yra mokytojas, patarėjas, draugas ir priešas vienu metu. Jei jis sugeba šiuos vaidmenis paskirstyti taip, kad žmogus išeina iš treniruotės pavargęs, bet laimingas, ir kitą dieną grįžta – jis savo darbus atliko puikiai“, – sako A. Mickevičiūtė-Butienė.

Padėti rasti motyvacijos, anot trenerės, gali ir bendraminčiai. Ji pažymi, kad nereikia bijoti bendrauti su kitais žmonėmis – juk, pavyzdžiui, sporto klube renkasi vienodų tikslų siekiantys žmonės, todėl pažintys ir net draugystės čia mezgasi greitai.

„Buvimas su žmonėmis, kurie tave supranta ir palaiko, skatina sportuoti ir nepasiduoti, yra puiki motyvacija. Tokie asmenys įkvepia, padeda išvengti monotonijos ir ilgainiui pasiekti puikių rezultatų“, – teigia trenerė.

Pati A. Mickevičiūtė-Butienė teigia, kad sportas ją žavi, nes ji visada ieško naujovių ir iššūkių. „Monotonija man – didžiausia bausmė. Visada išsikeliu naujus iššūkius ir einu link jų. O tai, kad mano idėjos, programos ir cheoreografijos turi gerbėjų, yra dar didesnė motyvacija eiti pirmyn. Tikiu, kad rugsėjo 26 d. į mano vedamą treniruotę užsukę sporto entuziastai taip pat pajus geros energijos antplūdį ir bus motyvuoti sportuoti ir toliau“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją