„Nors alyvuogių aliejus tapo toks populiarus, tačiau ne visas jis toks geras, koks turėtų būti, - sakė D. Neumanas. – Jei jame būtų visos privalomos naudingosios medžiagos, daugelis vartotojų nenorėtų už jį mokėti“. 

Taigi didžioji dalis amerikiečių perkamo aliejaus nėra atkeliavęs iš Italijos ar nėra itin tyras, kaip reklamuojama. 

„Amerikiečiai yra pripratę prie pigių produktų, - pažymi D. Neumanas. – Tačiau žmonės turi žinoti prastesnio alyvuogių aliejaus vartojimo riziką“.   

Itin tyras alyvuogių aliejus spaudžiamas traiškant alyvuoges ir išskiriant iš jų sultis. Jame nėra jokių priedų ar kitų sudėtinių dalių.   

Idealu, jei aliejus spaudžiamas iš alyvuogių, kurios buvo nurinktos vos prieš kelias valandas.

Pigus alyvuogių aliejus dažnai gaminamas iš papuvusių alyvuogių ir nėra toks sveikas.

Mitybos ekspertai tvirtina, kad itin tyras alyvuogių aliejus turi daug antioksidantų ir priešuždegiminių medžiagų oleokantalo bei asoleuropeino, kuris yra susijęs su „geruoju“ cholesteroliu.   

Tačiau D. Neumanas įspėja, kad pigesni alyvuogių aliejai neturi šių privalumų ir netgi gali būti žalingi. 

Prekybos tinklas „Costco“ neseniai pradėjo pirkti alyvuogių aliejų iš Graikijos, kad užtikrintų geresnę kokybę.

Italija didžiąją dalį alyvuogių importuoja iš Graikijos. Tai reiškia, kad aliejus iš jų spaudžiamas ne iš karto. Alyvuogių aliejus, spaudžiamas Graikijoje, turėtų būti šviežesnis. 

D. Neumanas pasidalijo keliais patarimais, kaip įsigyti sveikesnio alyvuogių aliejaus.   

Įsitikinkite, kad aliejaus kilmės šalis yra tik viena valstybė. Jei etiketėje rašoma, kad tai „Italijos produktas“ ar kad „importuota iš Graikijos“, didesnė tikimybė, kad jam naudotos alyvuogės buvo šviežios. Jei etiketėje išvardytos kelios šalys, didelė tikimybė, kad alyvuogės buvo importuotos ir kelionės metu sugedo.

Jei kaina atrodo pernelyg gera, kad tai būtų tiesa, veikiausiai taip ir bus. Pasak D. Neumano, alyvuogių aliejaus butelis, kainuojantis mažiau negu 10 dolerių, greičiausiai nebus geros kokybės.  

Pasitikėkite nuojauta. Degustuoti alyvuogių aliejų yra labai svarbu. Jeigu alyvuogių aliejus kvepia žole ir yra kartoko ar aitroko skonio, jūsų produktas yra kokybiškas.

Teigiama, kad kasdien žmogui reikėtų suvalgyti po 6 alyvuoges. 

Naudingosios jų savybės: reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi daug vitamino E, kuris yra vienas iš pagrindinių antioksidantų. Be to, jose yra mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Dar daugiau - jose gausu flavonoidų, kurie reguliuoja baltymų apykaitą, ląstelių augimą, turi antioksidacinį poveikį. Manoma, kad alyvuoges (alyvuogių aliejų) derėtų vartoti ir vėžio profilaktikai.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)