Pasak vaistininko Andriaus Gedvilo, jei potraukis saldumynams kartojasi ir yra nekontroliuojamas, tai organizmo signalas, kad kažko trūksta.

„Gali trūkti chromo. Kai jo trūksta, organizmas nesureguliuoja gliukozės lygio, įvyksta svyravimai. Pavalgius gauname trumpalaikį gliukozės padidėjimą, tarsi viskas gerai, bet tas ratas užsisuka ir kartojasi“, – sakė „Eurovaistinės“ vaistininkas.

Norint to išvengti, reikėtų įsitikinti, ar organizme chromo netrūksta, tad pravartu atlikti tyrimą.

„Galima atlikti preliminarų tyrimą, kurį atliekame vaistinėje, arba galima kreiptis į laboratoriją, kur patogu, ir išsiaiškinti. Išsiaiškinus, galima vartoti papildus arba daugiau maisto, kuriame yra chromo“, – kalbėjo A. Gedvilas.

Cukraus detoksas

Chromo yra kiaušiniuose, riešutuose, kepenėlėse. Štai kepenėlės, pasak vaistininko, yra nepelnytai pamirštas produktas, nes jose yra chromo, geležies, magnio, kitų mikroelementų.

Būna, kad norisi nebūtinai saldaus, o atvirkščiai – daug sūraus maisto.

„Tokiu atveju tikriausiai trūksta natrio. Natris yra druska. Kadangi vasarą daugiau prakaituojame, judame, daugiau jos netenkame. Vėlgi, tai nėra 100 proc. taisyklė, bet į tai reikėtų atkreipti dėmesį“, – pasakojo vaistininkas.

Na, o jei labai norisi šokolado, galima įtarti, kad trūksta magnio, mat šokolade jo yra. Tokiu atveju galima gerti mineralinio vandens, kuriame daugiau magnio, gerti magnio papildus.

Visgi tam, kad nereikėtų spėlioti, ko trūksta, reikėtų atlikti tyrimą.

„Jei norisi daugiau mėsos, ją valgome, ir vis tiek neužtenka, gali būti, kad trūksta geležies. Be to, mėsoje gana nemažai mikroelementų ir mineralų, vienas iš jų yra cinkas. Bet tam, kad iš mėsos gautume naudingų medžiagų, reikia ją tinkamai apdoroti. Jei ji bus sudeginta, perkepta, naudos bus mažai. Geriau ją reikėtų rinktis virtą, mažiau termiškai apdorotą“, – pasakojo A. Gedvilas.

LNK Žinių reportažą rasite čia: