31 m. Adamas Moranas iš netoli nuo Lidso esančio Kaslfordo – profesionalus varžybose dalyvaujantis valgytojas ir populiarus tinklaraštininkas, kurio paskyra internetinėje platformoje „YouTube“ turi beveik 20 tūkst. sekėjų.

Kas penkias dienas A. Moranas suvalgo neįtikėtinai didelę maisto porciją. Dažniausiai taip nutinka jam dalyvaujant varžybose ar rengiant vaizdo įrašą, rašo „The Independent“. Tiesa, likus kelioms dienoms iki to ir po to jis valgo labai mažai. „Suvalgau šiek tiek jogurto, išgeriu porą baltyminių kokteilių ir suvalgau šiek tiek vaisių“, - patikino jis.

Jis paaiškino, kad iš karto suvalgius maisto, kurio kaloringumas atitinka keturių ar penkių dienų kiekį, kitą dieną alkis neaplanko. Vis tik problema ta, kad skrandis išsitampo, todėl galiausiai alkis vis tik pasireiškia. „Svarbi yra disciplina. Suvoki, kad negali valgyti tiek daug kasdien, nes jei taip elgsiesi, nutuksi ir, tikėtina, mirsi.“ – paaiškino jis.

Tenka pripažinti, kad A. Moranas kaip ir dauguma varžybose dalyvaujančių valgytojų yra visiškai sveikas, o jo fizinė forma – puiki. Be to, jis reguliariai lankosi pas gydytoją ir propaguoja sveiką mitybą. „Mėgstu ruošti žiedinius kopūstus su ryžiais, daržovių troškinius su liesa mėsa“, - patikino jis. Vis tik A. Moranas pripažįsta neatsispiriantis saldumynams, tačiau stengiasi apsiriboti jogurtais, košėmis ir vaisiais.

Įdomu pastebėti, kad šiuo metu jis yra geresnės fizinės formos nei buvo prieš kelerius metus, kai dar nebuvo įnikęs į valgymo varžybas. Išskirtinį talentą jis savyje atrado, kai jo mergina pasiūlė dalyvauti „Man vs Food“ iššūkyje. Vėliau jis dalyvavo dar keliuose panašaus pobūdžio renginiuose ir tada nusprendė kelti vaizdo įrašus į „YouTube“. Vis tik A. Morganas įsitikinęs, kad ištampyti skrandį gali kiekvienas, jei tik to nori.

Norėdamas išmėginti ir padidinti savo skrandžio talpą jis kartą per savaitę valgydavo didelę porciją mažai kalorijų turinčio maisto. Nors daugelis šios srities profesionalų renkasi melionus, A. Moranas pirmenybę vis tik teikia salotoms su vištiena, aitriųjų paprikų troškiniui su daržovėmis ir jogurtui.

Jokiose kitose šalyse valgytojų varžybos nėra vertinamos taip rimtai kaip Japonijoje ir JAV, kur tokios keistokos varžybos iš tikrųjų prilyginamos sportui ir transliuojamos sporto kanalų. Kai ant kortos pastatyta 20 tūkst. JAV dolerių (19 196 eurai), apie mėgavimąsi maistu tenka pamiršti.

Didžiausiame tokio pobūdžio reginyje „Nathan‘s Hot Dog Eating Contest“, kuris rengiamas kiekvienais metais liepos 4 d. Brukline, besivaržantiesiems leidžiama išmirkyti dešrainius vandenyje, kad juos būtų galima lengviau suvalgyti. „Egzistuoja daugybė sukčiavimo atvejų, tačiau viskas priklauso nuo taisyklių ir teisėjavimo“, - savo pomėgio subtilybėmis dalinosi A. Moranas.

Varžybų dieną vyras tikina pasirengimo procesą pradedantis nuo vos per vieną minutę išgeriamų keturių litrų vandens. Toks vandens kiekis ištampo skrandį jo nepripildydamas. Tenka pripažinti, kad kai kurie valgytojai šią techniką „patobulina“ ir ji tampa pavojinga. „Nedaugelis žino apie tamsiąja šio sporto pusę, - pripažino A. Moranas. – Daugybė senosios kartos rungtyniautojų treniruodavosi vien tik gerdami vandenį, išgerdavo per vieną kartą net 11 litrų, kartodavo šią procedūrą gal keturis kartus per dieną, o juk tai gali baigtis netgi mirtimi.“

Kadangi JK organizuojamose varžybose paprastai prizinis fondas neviršija 50 svarų (apie 60 eurų), motyvacijos taip alinti organizmą kaip ir nėra.

A. Morano naudojamos technikos esmė – visada valgyti baltymų prieš angliavandenius (jis reguliariai dekonstruoja mėsainius savo vaizdo įrašuose, nes duona skrandyje susiurbs vandenį), pirmąsias dešimt minučių valgo kaip tik gali greičiau, kol organizmas pajaučia sotumą, ir riboja kramtymą.

Kartais tokio pobūdžio varžybose tenka susidurti su papildomais visiškai netikėtais iššūkiais, pavyzdžiui, itin karštu maistu ar reikalavimu pradėti iššūkį nedelsiant. Ką tokiais atvejais daro A. Moranas? Ant maisto šliūkšteli vandens. „Galbūt tai storžieviška ar įžūlu, tačiau dėl pergalės galima padaryti daug ką“, - juokdamasis patikina vyras.

Nors skamba neįtikėtinai, tačiau dabar A. Moranas gali suvalgyti apie tris kilogramus maisto, o po to ramiausiai tęsti dienos planus. Kaip gi būna tais atvejais, kai susiduriama su rimtesniais iššūkiais? „Kartais paguliu, svarbu gerti labai daug vandens, pasirūpinti, kad visas maistas būtų tinkamai suvirškintas,“ – pasakojo A. Moranas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)