Kodėl vyriškoji lytis vengia kreiptis į gydytojus – nėra aišku, bet ta tendencija yra visame pasaulyje, o ne vien Lietuvoje, kur „tokie blogi daktarai“. Šalia nemeilės gydymo įstaigoms, vyrams būdinga meilė rizikingesniam gyvenimui: daugiau alkoholio, daugiau rūkymo, o sportuojant – spausti iki maksimumo. Ar greičio pedalą, ar treniruoklio rankeną, ar savo nubėgtą atstumą. Tad, nenuostabu, kad vyrai išeina iš šio nuodėmingo pasaulio anksčiau nei moterys. Kokios negandos puola XY chromosomų nešiotojus ir kodėl jiems sunku išvengti diagnozės?

Emocijos. Taip, emocijos yra vienos iš dažniausių kaltininkų to, kas mums, vyrams, atsitinka. Nes sukelia nuolatinį stresą ir prievoles „atitikti standartą“. „Stiprioji lytis“, „už vyro kaip už sienos“, „šeimos maitintojas“, „vyrai neverkia“, „15 comų – tai mažas“, „aš galiu dvi valandas, o tu?“, „tu, ką, ne vyras?“. Beje, jeigu kas abejoja, tai vidurkis 13,6 cm. Nuo seksizmo ir genderinių vaidmenų primetimo kenčia ne vien moterys, bet ir „stiprūs“ vyrai. Tik kenčia kitaip, nes verkti jiems negalima, o „depresija – mergų liga“. Vyrai patiria daugiau streso, daugiau geria, tampa agresyvesni, dažniau pratrūksta, paverkia nebent alubary draugui Kęstui ant peties, ir išgirsta patarimą „dėk skersą, visos bobos durnos, svarbiausia, kad stovėtų“. Čia ir bėda, Kęstai, kad draugui „nestovi“, tik jis niekada neprisipažins.

Ką daryti? „Dėti skersą“. Tik ne ant savo emocijų, o ant į frustraciją vedančių prievolių, vaidmenų ir primestų reikalavimų. Nori pabūti su vaiku – paimi tėvystes atostogų, ir nesvarbu, ką tavo brigadininkas sako apie suvirintojus prie lopšelio. Išmokti kalbėtis, su šeima, su draugais, su psichologais, pagaliau. O šeimai išmokti klausytis ir išgirsti. Nes kitaip laukia ilgalaikis stresas, kuris labai paankstina širdies ir kraujagyslių ligas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)