Moteris, ieškanti klinikoje ledo mašinos – tipinės pacientės paveikslas Kalifornijos studentams. Mūsuose ledukai į visus gėrimus, net į kavą, tik įgauna madą, ir pagrindinis geležies stokos simptomas – nuovargis ir išsekimas. Nuolat pavargusi mama – ne tik tėčio nepakankamo dėmesio šeimai, bet ir geležies stokos požymis. Dar vienas keistas simptomas – neramių kojų sindromas, kuris dažnai siejamas su geležies trūkumu.

17 procentų nereikalingų vizitų pas specialistus siejama su geležies trūkumu. Dermatologai konsultuoja dėl plikimo ir lūpų kampučių įtrūkimo, kraujagyslių chirurgai dėl mėšlungio, psichiatrai dėl depresijos ir nemigos, kardiologai dėl ritmo sutrikimų, neurologai dėl galvos svaigimo, endokrinologai dėl skydliaukės patologijos, o kas šeštai (apie seksizmą jau kitoje pastraipoje) tereikia papildyti geležies.

Bet hemoglobinas į normas patenka. Pirma – esamos hemoglobino normos yra tikra seksizmo apraiška šiuolaikinėje medicinoje. Iki mėnesinių pradžios ir pasibaigus joms, moterų hemoglobino normos suvienodėja su vyrų normomis. Ir tai, kad pusė žmonijos kraujuoja kas mėnesį nuo paauglystės iki menopauzės, nereiškia, kad ta pusė privalo susitaikyti su mažesniu kraujo kiekiu. Jeigu vyras ir moteris su abiem lytims nurodyta žemiausia hemoglobino riba neteks vienodo kraujo kiekio, vyras dar gali išvengti kraujo perpylimo, o moteris jau nelabai. Nes moterims toleruotinas „įprastas“ 15 procentų (palyginus su vyrų) kraujo netekimas.

Antra – hemoglobinas tik grynieji, svarbu, kiek turi sąskaitoje. Hemoglobinas neparodo atsargų, jas parodo kitas tyrimas – feritinas. O su jo normomis viskas dar labiau neaišku, nei su hemoglobino. Apatinė riba gali būti ir 20, ir 40, ir net 50. O jei slenka plaukai, vargina neramios kojos ar planuojate nėštumą – be šimtuko tyrimo rezultate net nepradėkite svarstyti sekančių žingsnių.

Man tai negresia, mano normalios mėnesinės. Net „normalių“ mėnesinių užtenka ilgainiui prarasti daugiau geležies nei gauti. Ir vėlgi, o kas nusprendė, kad jos „normalios“? Tikrai tiesiogiai nesimatavote su draugėmis, sprendžiate pagal netiesioginius požymius, tokius kaip „kiek paketų sunaudoji“. Todėl galite palyginti tik tiek, ar jos tokios pat gausios, kaip paauglystėje, ar pasikeitė. Pokalbis gydytojo su paciente apie mėnesinių gausą: viena matė tik savo, kitas nematė jokių.

Tikra liga – geležies trūkumas, anemija – tik jos sunki komplikacija. Laukti anemijos yra nuodėmė ir gydymo aplaidumas. Atstačius geležies atsargas ląstelių metabolizmas pagerėja jau po 48 valandų, o kraujo gamyba vyksta 2 savaites, tad iki hemoglobino padidėjimo dar labai toli. O savijauta jau pagerėjusi. Nes geležis dalyvauja ne vien eritrocitų gamyboje, bet ir deguonies pernešime pačioje ląstelėje. Sulaukei žemo hemoglobino – reiškia marinai deguonies badu savo ląsteles jau kelis mėnesius.

Aš su maistu bandysiu atstatyti. Bandykite. Gali pavykti. Bet jei nepavyko per visus tuos metus, kodėl turi pavykti dabar? Viena JAV gydytoja hematologė bandymus didinti kliniškai reikšmingą geležies stoką (tai yra tą, kuri sukelia simptomus) su maistu prilygino gaisro gesinimui su augalų purkštuvu: garbingas, drąsus, bet dažnai beprasmis pasirinkimas.

Bet man visada taip, čia normalu. Palikite atgailą bažnyčiai. Visada jaustis pridususiai ir pavargusiai, ir kantriai nešti savo kryžių – abejotina dorybė. Galvoti reikia geriau: „O štai kaip, pasirodo, galima jaustis, net nežinojau“. Čia originali citata.

Tai ką daryti? Gauti geležies. Yra du variantai: sudėtingas ir paprastas. Pirmas tautiečiui atrodo paprastesnis, bet lėtas, kartais pigus, bet ilgainiui dažnai brangesnis, turintis daugiau pašalinių ir ne tokį greitą efektą – gerti tabletes. Nusiteikite ilgam procesui, gerti reikės bent 3 mėnesius, dažnai 6, nuo 40 iki 70 procentų procesas nepavyks. Geležies papildai dirgins žarnyną, bet ilgainiui pavyksta atrasti savo vaistą. Procesą kartoti kas pusmetį, efektas po kelių savaičių. Todėl tai sudėtingas variantas.

Paprastesnis, antrasis, yra geležies infuzija. Pašalinių mažiau nei 1 iš 100, jokio pykinimo ir juodų išmatų, procesas vienkartinis, efektas po minėtų 48 valandų pasireiškia pusei pacientų. Du minusai. Pirmas – reikia susirasti paslaugą tiekiančią kliniką. Antras – reikia TIKRAI įsitikinti, kad geležies trūksta ir nepilti vitaminų aklai.

Bet jas tokias sukūrė Dievas. O dar jis sukūrė gydytojus, kurie privalo ir gali padėti. Todėl nei gimdyti skausmuose, nei prarasti normalią hormonų veiklą keturiasdešimties, nei nuolat jaustis pavargusiai nereikia. Nuskausminimas, geležies papildymas ir pakaitinė hormonų terapija – tai ne išsidirbinėjimas, o sveiko proto save mylinčios moters pasirinkimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją