Medicinos diagnostikos ir gydymo centro šeimos gydytoja Gabrielė Barkauskienė pasakojo, kad nesvarbu, koks metų laikas, fizinio aktyvumo turėtų būti tiek pat. suaugusiems rekomenduojama turėti bent 300 minučių fizinio aktyvumo per savaitę.

„Krūvis turėtų būti vidutinio ir didelio intensyvumo, vaikščiojimo neužtektų. Krūvis turėtų būti toks, kad kūnas sušiltų, širdis stipriau pradėtų plakti“, – sakė G. Barkauskienė.

Vilniečiai plūsta aktyviai praleisti laiką į Vingio parką

Tuo metu vaikams per parą fizinio aktyvumo turėtų būti bent valanda.

Prasidėjus rudeniui ir stengiantis grįžti į rutiną, labai svarbu laiku pusryčiauti. Pasak gydytojos, tam, kad norėtųsi pusryčių, iki miego reikėtų 3 valandas nevalgyti.

Imunitetas

„Maistas ryte yra svarbesnis nei vakare, nes didžiausią suvalgytą maisto kiekį turėtume gauti per pusryčius ir per pietus. Vakarienė turėtų būti pati lengviausia. Tie, kurie nepratę valgyti pusryčių, tikrai turėtų juos įtraukti į racioną. Jei nesinori, nereikia valgyti gausiai ir per prievartą, bet kažkokie pusryčiai turėtų būti“, – kalbėjo šeimos gydytoja.

Maistas visada turėtų priklausyti nuo sezono – vasarą reikia valgyti daugiau šviežių daržovių, o žiemą daugiau raugintų produktų, termiškai apdorotų daržovių.

Gydytoja taip pat išvardino, ko reikėtų vengti, kad organizmas ir imunitetas būtų stipresnis.

„Svarbus ir balansas – turime gauti ir angliavandenių, iš daržovių, grūdinių patiekalų. Tikrai nereikia persistengti su cukrumi, kvietinių miltų produktais. Jie greitai pakels gliukozės kiekį kraujyje“, – pasakojo pašnekovė.

Greitas maistas

Kai žiemą norisi sotesnio maisto, tikrai galima vartoti ir riebalus, ir baltymus.

„Tik reikia rinktis augalinės kilmės riebalus, alyvuogių aliejų, avokadus, riešutus, sėklas. Mėsa turėtų būti vartojama saikingai. Lietuviams įprasta valgyti daug gyvūninės kilmės maisto, bet mėsa neturėtų būti vartojama kasdien“, – patarė G. Barkauskienė.

Stipriam imunitetui yra būtinas geras miegas, tad reikia miego režimo – geriausia miegoti 7–8 valandas.

„Režimas neturėtų itin skirtis darbo dieną ir savaitgaliais, gali skirtis kokia valanda. Be to, miego savaitgalį už darbo dienas nekompensuosime. Be miego būtinas ir fizinis aktyvumas, poilsis, darbo neturėtų būti daugiau nei 8 val. per dieną“, – sakė gydytoja.

LNK Žinių reportažą rasite čia: