Du mėnesius jokio cukraus

Bet moteris priduria, kad priežastis, kodėl ji pakeitė savo gyvenimo būdą, visai kita. „Tiesiog atsibodo būti priklausomai nuo saldumynų, be to, norėjosi sutvirtinti kūną, ypač pilvuką, įrodyti sau, galbūt ir paskatinti kitas moteris pasikeisti, be to, atlikau žurnalistinį eksperimentą“, – priduria ji.

1.70 cm. 52 kilogramai, atrodytų, kam lieknai moteriai sportuoti? Mityba buvo visiškai pakeista, pirmuosius du mėnesius Dovilė nevalgė net vaisių, kaip ji pati sako, tam, kad būtų paprasčiau atsisakyti cukraus poreikio. Jos mitybą sudarė penki valgymai per dieną kas tris valandas.

„Valgydavau ir vakarais, o svoris iš pradžių krito, pradėjus sportuoti keturis kartus per savaitę itin pagreitėjo medžiagų apykaita. Neneigiu, iš pradžių buvo tikrai sunku, norėjosi įprasto maisto, atsisakiau ne tik cukraus, vaisių, bet ir miltinių produktų. Mano racioną sudarydavo avižinė košė, daržovės, vištiena, kalakutiena, kiaušiniai, varškė, žuvis, kviečių trapučiai, įvairūs riešutai, suvartoju apie 2000 kcal kiekvieną dieną, svoris iš pradžių pradėjo kristi, per dieną po kelis šimtus gramų, nes organizmas tiesiog negavo saldumynų ir tapau fiziškai aktyvi“.

Dovilė pasakoja, kad pakeitusi mitybą dar dažniau „sukasi“ virtuvėje, mat norisi paįvairinti patiekalų receptus, jais dalijasi ir socialinio tinklo paskyroje. Kaip vieną iš mėgstamiausių desertų, ji pateikia sveikuoliškus triufelius, pagamintus iš datulių, slyvų, saulėgrąžų ir kakavos.

Pirmi rezultatai po mėnesio

Nors iš pradžių labai trūko energijos, jau po pirmojo mėnesio moteris pajuto teigiamus pokyčius – geresnę savijautą, sustiprėjusį kūną. „Mitybos, sveikatos specialistai dažnai pabrėžia, kad nereikia savo organizmui sukelti šoko – tai yra, nereikia visiškai atsisakyti mums taip patinkančių patiekalų, tereikia mažinti kiekį, tačiau aš su tuo nesutinku. Argi mes gauname naudos iš saldumynų? Ne.

Dovilės pokyčiai
Mes gauname mūsų organizmui reikalingą kiekį cukraus iš daržovių, vaisių, o pastaraisiais taip pat nereikia piktnaudžiauti“, – įsitikinusi moteris, sportuojanti jau beveik keturis mėnesius. Dar keletas privalumų – dingę galvos skausmai, ypač sustiprėjęs imunitetas, mat organizmas gauna daugiau reikalingų medžiagų, vitaminų.

Tiesa, ji atvirauja, kad tai tik pradžia, nors lengvojo kultūrizmo sportininke ir nežada tapti, tobulėti vis dar yra kur. „Negalėčiau viso savo laiko skirti sportui, jau dabar, intensyviai dirbant, turint šeimą, mažą dukrytę, reikia kruopščiai planuoti kiekvieną minutę, tad apsiriboju mažesniais, su sportu susijusiais tikslais“.

Aplinkinių nuomonė kardinaliai skiriasi

Pakeitusi savo gyvenimo būdą ir papasakojusi apie tai artimiesiems, Dovilė susilaukė įvairios nuomonės, mat daugelis tokią gyvenseną priima kaip griežtą dietą. „Susitinku giminaičius, o jie į mane pažvelgę sako: „Tu tikriausiai nieko nevalgai!“ Žmonėms labai trūksta informacijos, kaip maitintis, jiems atrodo, jei atsisakai kai kurių produktų – laikaisi griežtos dietos, jei esi liekna, reiškia nieko nevalgai. Bet yra atvirkščiai, aš suvalgau žymiai daugiau nei mano draugės, tačiau renkuosi kitokį maistą, kaloringą, bet greičiau virškinamą, tinkantį sportuojantiems žmonėms.

Puikiai suprantu, kaip sunku pradėti sportuoti, pasiryžti, atrodo, nieko ypatingo, kiekvienas gali atsisakyti cukraus, rytais sportuoti, nebesimėgauti nesveikais užkandžiais, kava su grietinėle, tačiau tikrai tai nėra paprasta, siūlau išbandyti, o tuomet galima ir padiskutuoti, sunku tai ar lengva“, – šypsosi pašnekovė. Dar viena didelė klaida – nevalgyti nuo 18 valandos. Pašnekovė atvirauja, kad ir ji anksčiau vakariene pasimėgaudavo ne kiekvieną vakarą, tačiau tai tik lėtino medžiagų apykaitą, be to, norint turėti liekną figūrą pastangų nereikėjo, o siekiant sportiškos – tenka kaip reikiant paplušėti.

Nuo ko pradėti?

Dovilė pataria iš pradžių bent per pirmąsias treniruotes pasitarti su treneriu, kuris, žinodamas jūsų tikslus, galės patarti, kaip jums jų siekti.

Dovilės pokyčiai
Nusistatykite tikslą, kurio sieksite: sulieknėti, sutvirtinti kūną ir pan. Sportuokite 3-4 kartus per savaitę, priklausomai nuo to, ar norite greitesnių rezultatų, ar tik sutvirtinti kūną. Nuo to priklauso ir jūsų mityba.

Atnaujinkite šaldytuvo turinį: jame turėtų likti daržovės, liesi pieno produktai, mėsa, žuvis.

Susidarykite valgiaraštį: per dieną valgykite penkis kartus kas tris valandas, pavyzdžiui, pusryčiams rinkitės dribsnius, kruopų košę, priešpiečiams salotas su sūriu ar vieną vaisių, pietums liesą mėsą su daržovėmis ir grikiais, pavakariams salotas su tunu, vakarienei – varškę su liesu jogurtu. Visiškai nesvarbu, kuri valandą, liesus produktus galite valgyti ir 20 valandą, jei einate miegoti 22h.

Trenerio komentaras: „Vs-fitness“ sporto klubo trenerio Artūro Šimkaus teigimu, lieknoms merginoms lygiai taip pat svarbu sportuoti kaip ir turinčioms antsvorio, tik didelė klaida ta, kad dažnai pradėjus sportuoti jos stengiasi, tačiau niekaip neišvysta išsvajotų rezultatų, nes nesuderina mitybos ir toliau gurkšnoja kavą su grietinėle ar mėgaujasi pyragu. „Norint pamatyti rezultatus reikia kardinaliai keisti įpročius, pavyzdžiui, nevalgant nuo 18 valandos maistinių savybių organizmas nebegauna iki pat ryto ir gali būti taip, kad organizmas atsargas ims iš raumenų, o ne iš riebalų. Tuomet svarstyklės gali rodyti, kad nukrito keletas kilogramų, tačiau tokiu atveju krenta ne riebalinis sluoksnis, o mažėja raumenų masė“, – sako A. Šimkus. Trenerio teigimu, pirmuosius rezultatus pakeitus mitybą ir pradėjus sportuoti galima pamatyti jau po mėnesio, o raumenukų išryškinimui prireikia apie pusės metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)