Neįvertintas vitaminų šaltinis

Dekoratyvios gervuogių uogos ne tik desertų puošmena – sunokusios jos itin gardžios. Ir nors dauguma miško uogų yra skanesnės laukinės, o ne sukultūrintos, gervuogėms ši taisyklė negalioja. Jose itin gausu vitaminų, jos tinka sultims, kokteiliams, džemams, uogienėms, pyragams, o iš džiovintų uogų ir iš gervuogių lapų galima užsiplikyti puikios arbatos. Miško gervuogių galima rasti drėgnuose miškuose, upių, ežerų pakrantėse, pakelėse.

Tad kokios uogos vis tik naudingesnės – miško ar sukultūrintos?

„Kiekviena uoga turi šiek tiek skirtingų sudėtinių dalių, o miško uogos ypatingos tuo, kad jose yra daug antioksidacinių medžiagų, taip pat fenolinių komponentų – tai jų pranašumas. Tačiau daug priklauso ir nuo vietos, kur jos augo. Tikrai nėra taip, kad miško uogos yra vertingesnės už sukultūrintas ar atvirkščiai. Svarbiausia, kad kažkurias jų įtrauktume į savo meniu“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė.

Edita Gavelienė

Specialistė pasakoja, jog gervuogėse, palyginti su avietėmis, yra mažiau kalio, todėl jos rekomenduotinos sergantiems inkstų ligomis: „Abiejose uogose yra panašūs natrio, cinko, mangano ir vario kiekiai, tačiau gervuogės pasižymi flavanoidų, fenolinių junginių, antocianinų gausa. Todėl antioksidacinėmis, priešvėžinėmis ir senėjimą pristabdančiomis medžiagomis jos yra kur kas turtingesnės už avietes.“

Gervuogės dažniau perkamos papuošimui

Soduose gervuogės nėra tokios populiarios kaip avietės ar šilauogės, jų retai pamatysi net turguose. Visus metus fasuotomis uogomis prekiaujančio prekybos tinklo kategorijos vadovė Rūta Genienė pasakoja, kad gervuogės importuojamos iš Nyderlandų ir Portugalijos: „Tai egzotinės uogos, dažniau perkamos ne masiniam vartojimui, o kepinių ar desertų papuošimui. Mes įpratę uogas, pavyzdžiui, braškes ar šilauoges, valgyti saujomis, vartoti ir kaip desertą, ir kaip priedą, trinti su cukrumi, virti uogienes, o šilauogės – kiek kitokios. Pirmiausia jos kietesnės už avietes, nes nusiskina kartu su kietu viduriuku, kuris, skinant avietę, lieka ant krūmo.“

Tačiau nors ir atrodo, kad šios uogos kietos, šilumoje laikomos turėtų būti suvartotos tą pačią dieną, o jei norite išlaikyti ilgiau – dėkite jas į šaldytuvą ir laikykime neatplėštoje pakuotėje.

„Ilgesniam laikymui labiausiai tinka šilauogės, jų kieta odelė, o gervuogės ima vysti. Jei jau išėmėte uogas iš šaldytuvo, reikėtų jas greičiau suvartoti, nes nuo šalto oro šilumoje pradės gamintis kondensatas, kuris vėliau virs į pelėsį“, – pataria specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją