„Kodėl žmogus sensta? Jis tiesiog trukdo energijai tekėti per save“, – LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ aiškino N. Ratkevičienė.

Trenerė pastebėjo, kad vyresniems žmonėms neretai pritrūksta kantrybės sportuoti, nemato prasmės tai daryti. Dauguma yra įsitikinę, kad ir amžius jau per senas sportui.

Tačiau tokiems N. Ratkevičienė turi atsakymą: „Amžius yra tada, kai jį jauti. Jeigu jo nejauti, nėra ir amžiaus. Tu visą laiką esi jaunas ir energingas. Tai yra pojūtis.

Aišku, metai daro savo: ir oda, ir viskas sensta, bet jausmas yra nerealus, kada tavo sąnariai plastiški. Bet tam reikia dirbti“.

Trenerė N. Ratkevičienė pasakojo ilgai dirbusi treniruoklių salėje. Dažnai pas ją ateidavo žmonės su skausmais pečiuose, kojose, rankose. Nors tiems žmonėms pavykdavo patobulinti kūno formas, skausmas niekur nedingdavo.

„Kodėl skauda pečius? Reiškia, energija nepraeina per visą kūną. Energija turi tekėti per kūną laisvai. Turi dirbti centras – pilvas, darant kiekvieną pratimą: ar mes keliame ranką, koją. Kuo ilgiau praktikuoji fizinius pratimus su centru, tuo gyvybinė energija didesnė“, – teigė N. Ratkevičienė.

Trenerė moko, kaip sportuoti taip, kad dirbtų centras. Tai nėra labai paprasta.

„Mano užsiėmimai trunka tik pusantros valandos, bet suformuojama viskas – žmogui niekur nereikia toliau eiti. Jis ir išmoksta kvėpuoti, sutelkti dėmesį į save, dirbti iš centro ir suformuoja fizinį savo kūną. Jeigu mes nesuformuojame tvirtų raumenų, tai mūsų kaulai retėja“, – pasakojo N. Ratkevičienė, kuri savo pratimus pateikia ir socialiniame tinkle „Instagram“.

Paklausta, koks būtų sveikos geros receptas, trenerė atsakė: „Pirmiausia – fizinis ir energetinis kūnas. Toliau – požiūris į savo aplinką. Pvz., mane nervuoja kažkoks žmogus. Jeigu jis atsirado mano rate, vadinasi, man duotos kažkokios pamokos ir aš jam tiesiog turiu už tai padėkoti mintyse. Dėkojam už viską: už tai, kad turim namus, už tai, kad turim darbą, o jeigu neturim, dėkojame už tai, ką turime: vaikus, valgį“, – patarė N. Ratkevičienė, kuri didžiuojasi sulaukusi 70 metų. Trenerė įsitikinusi: tai – tikrai ne gyvenimo pabaiga, galbūt kaip tik tiktai pradžia.

Visą laidos „Labas vakaras, Lietuva“ siužetą galite pamatyti čia: