Tačiau sporto treneris ir mitybos specialistas Andrius Pauliukevičius LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ nuramino, kad šaltibarščiai ar šašlykai – figūrai gali ir nekenkti.

Kaip sveikai paruošti bulves?

„Jeigu žiūrime, iš ko šaltibarščiai pagaminti, tai didžiąją dalį sudaro kefyras. Jį galima rinktis liesesnį. Aš, kai man svarbu išlaikyti svorį, kad kultūrizmo arba galiūnų varžybose tilpčiau į svorio kategoriją, renkuosi 2–2,5 proc. riebumo kefyrą, kuris nėra riebus.

Kaip sportininkas, mėgstu daugiau įdėti kiaušinių“, – sakė A. Pauliukevičius.

A. Pauliukevičius prie šaltibarščių neatsisako ir bulvių.

„Be bulvių šaltibarščių ir nevalgyčiau – nėra prasmės, nes visai neskanu tada.

Bulves reikia virti. Ypatingai vasaros pradžioje, kai atsiranda šviežios bulvės – jos yra labai skanios ir jų lupena yra labai skani.

Taigi, bulves reikia labai gerai nuplauti ir neskutant lupenos virti. Ta lupena yra papildoma ląsteliena, kuri irgi svarbi sveikatai, nes neleidžia stipriai kilti cukraus kiekiui kraujyje. Tai labai svarbu žmonėms, kurie nori išvengti cukrinio diabeto“, – patarė A. Pauliukevičius.

Bulvės su lupena

Paklaustas, ar pats dažnai valgo šaltibarčius, A. Pauliukevičius atsakė, kad taip, nes tai jam – skanus būdas suvalgyti mėsą.

„Mums, sportininkams, reikia valgyti daug mėsos, bet, tiesą sakant, nelabai jos mėgstu. Kai valgau kaip vieną patiekalą šaltibarščius, bulves ir liesą mėsą arba žuvį, man taip suvalgyti mėsą yra skaniausia“, – prisipažino treneris.

Šašlykai figūros nesudarkys

Paklaustas, kaip vertina grilio patiekalus – ar juos galima valgyti, norint nepakenkti figūrai, A. Pauliukevičius atsakė: „Galima, ypatingai, jeigu valgoma paukštiena, vištos krūtinėlė. Tiesa, vištos krūtinėlė nėra labai skani mėsa. Bet keptos vištos ar kalakuto šlaunelės yra toks variantas, kuris yra jau ir skanus, bet dar nelabai kaloringas.

Kalbant apie kiaulieną, siūlyčiau gamintis nugarinę. Aišku, pati skaniausia yra kiaulės sprandinė – man asmeniškai irgi, bet ji – pati riebiausia“.

Vertindamas prie mėsos vartojamus pomidorų padažus, treneris sakė, kad juos skirstytų į tris kategorijas: „Jeigu tai užsienietiški padažai, juose bus labai daug cukraus. Lietuviškuose, kurie dažniausiai yra stiklainiukuose, cukraus bus, bet kur kas mažiau negu užsienietiškuose. Tiems, kurie nenori nė gramo pridėtinio cukraus, galima pirkti pomidorų pastą – labai smulkiai trintus pomidorus bet visiškai be pridėtinio cukraus“.

Paklaustas apie alų – ar jis nekenkia figūrai, A. Pauliukevičius sakė, kad pilvas atsiranda ne nuo jo, bet nuo kaloringų užkandžių, valgomų prie šio gėrimo.

Kartu A. Pauliukevičius pastebėjo, kad sporte ir sveikame režime ilgiausiai išlieka tie, kurie sugeba išlaikyti balansą.

„Tie, kurie eina į kraštutinumus, galiausiai užsiknisa ir viską meta. Jeigu surandi balansą, tai yra, gebi ir režimo laikytis, ir pasidžiaugti gyvenimu, didžiausia tikimybė, kad tame ir liksi“, – neabejojo treneris.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ siužetą galite pamatyti čia: