1. Didina budrumą

Šaltas dušas ryte – šalto vandens tekėjimas žemyn kūnu – atrodo veikiau šiurpinančiai nei raminančiai. Vis dėlto, dėl organizmo reakcijos į šoką pradedame giliau kvėpuoti, o tai padidina bendrą įkvepiamo deguonies kiekį. Dėl to padažnėja širdies plakimas, visame kūne sparčiau cirkuliuoja kraujas. Tai mums suteikia natūralią energijos dozę visai dienai.

Holivudo aktorė Katherine Hepburn buvo tikra šalto dušo gerbėja. Kaip rašė leidinys „The New York Times“, ją šiai procedūrai paskatino urologas ir visuomenės higienos pradininkas Thomasas Norvalas Hepburnas. Nuo to laiko K. Hepburn po šaltu dušu prausdavosi kiekvieną dieną, tai darė iki pat gyvenimo pabaigos ir nuolat ragino kitus tai daryti. Aktorė tikėjo šalto dušo galia ir niekada nesiskundė energijos stygiumi.

2. Padeda plaukams ir odai

Kalbant apie plaukus ir odą, vienas natūraliausių būdų išsaugoti jų puikią išvaizdą – šaltas dušas. Karštas vanduo odą išsausina, o štai šaltas vanduo verčia poras susitraukti, tad apsaugo jas nuo užsikimšimo. Šaltas vanduo tarsi „užsandarina“ odos (taip pat ir galvos odos) poras, tad į jas prausimosi metu nepatenka nešvarumai.

Sertifikuota dermatologė Jessica Krant leidiniui „The Huffington Post“ teigė, kad ledinis ar drungnas vanduo gali padėti mūsų odai ir apsaugoti ją nuo spartaus natūralių aliejų netekimo. Nepamirškite, kad šaltas vanduo odą sutraukia tik laikinai. Kalbant apie plaukų priežiūrą, dėl šalto vandens plaukai labiau blizga, yra stipresni, sveikesni. Sustiprėja folikulai, todėl plaukai lėčiau slenka.

Šaltas vanduo gydo depresiją

Šaltas vanduo gali pagerinti kraujo apytaką, todėl daugiau kraujo pasiekia mūsų organus, o tai gali padėti įveikti kai kurias odos ir širdies problemas. Natūralios sveikatos ekspertas daktaras Josephas Mercola teigia, kad kai šaltas vanduo paliečia kūną, suintensyvėja kraujo apykaita, o arterijos efektyviau varinėja kraują, todėl pagerėja bendra širdies sveikata. Tai taip pat gali sumažinti kraujo spaudimą, išvalyti užblokuotas arterijas ir pagerinti mūsų imuninės sistemos veiklą.

4. Skatina svorio metimą

Šaltas dušas visai netikėtai skatina ir svorio metimą. Žmogaus kūne yra dviejų rūšių riebaliniai audiniai: baltieji riebalai ir rudieji riebalai. Baltieji riebalai kaupiasi tuomet, kai mes suvartojame daugiau kalorijų nei reikia mūsų kūnui ir jos nesudeginamos paverčiant energija. Šie kūno riebalai kaupiasi ties liemeniu, strėnomis, kaklu, ant šlaunų. Būtent šių riebalų norime atsikratyti, kai metame svorį. Rudieji riebalai yra gerieji riebalai, kurie generuoja šilumą tam, kad mūsų kūnas išliktų šiltas. Kaip teigia Harvardo medicinos mokyklos Joslino diabeto centro darbuotojai, būtent rudieji riebalai suaktyvinami tada, kai organizmas susiduria su dideliu šalčiu. Štai kodėl šaltas dušas gali paskatinti rudųjų riebalų veiklą.

2009 metais atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad didelis šaltis suaktyvina ruduosius riebalus net penkiolika kartų, o tai reiškia, kad taikant šią praktiką per metus galima numesti iki keturių kilogramų svorio.

5. Mažina raumenų skausmą, skatina gijimą

Visi žinome, kad to treniruočių sportininkai raumenų skausmą mažina ledo voniose, tačiau greitas palindimas po šaltu dušu po intensyvios treniruotės gali būti ne mažiau veiksmingas. 2009 metais buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 360 žmonių. Jie po jėgos pratimų, važiavimo dviračiu ar bėgimo arba ilsėjosi, arba pasinerdavo į šaltą vandenį. Buvo nustatyta, kad 24 minučių šalto vandens vonia veiksmingai mažino raumenų skausmą po fizinio krūvio. Vandens temperatūra siekė nuo 10 iki 15 laipsnių Celsijaus. Būta tyrimų ir su dar šaltesniu vandeniu.

6. Mažina stresą

Lindimas po dušu be apšilimo ar į jūrą be lėto pripratimo prie šalto vandens grūdina mūsų organizmą, didina atsparumą stresui ir net ligoms. 1994 metų tyrimas nustatė drastišką šlapimo rūgšties kiekio sumažėjimą patiriant šaltį ir po jo. Taip pat pastebėtas gliutationo – antioksidanto, užtikrinančio visų kitų antioksidantų optimalų kiekį – padidėjimas. Tyrime dalyvavo dešimt sveikų žmonių, kurie žiemos metu reguliariai plaukiojo lediniame vandenyje, taip prisitaikydami prie pakartotinio oksidacinio streso.

7. Palengvina depresiją

Buvo įrodyta, kad šaltas dušas mažina depresijos simptomus, nes dėl intensyvaus šalčio poveikio odos receptoriams iš periferinių nervų galūnių siunčiamas didelis elektros impulsų kiekis į smegenis. Tai pasireiškia antidepresiniu poveikiu ir gerina nuotaiką, tonizuoja visą organizmą. 2008 metais atliktas tyrimas nustatė, kad hidroterapija pasižymi skausmą malšinančiu poveikiu ir neatrodo, kad ji turėtų pašalinių poveikių ar sukeltų priklausomybę. Šis gydymas numatė dviejų-trijų minučių trukmės dušą po 20 laipsnių Celsijaus temperatūra, prieš tai taikant penkių minučių adaptaciją, kad procedūra sukeltų mažesnį šoką. Hidrotrerapija buvo atliekama kartą ar du per dieną.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)