Tyrimas taip pat parodė, kad padidinus mokesčių už aukas subsidijas, skatinančias aktyvesnį aukojimą, pagerėjo žmonių nuomonė apie jų pačių sveikatą, rašo „The Wall Street Journal“. (Tokia nuomonė apie sveikatą yra geras būsimo naudojimosi sveikatos paslaugomis ir mirtingumo rodiklis.)   

„The Wall Street Journal“ taip pat kalbėjosi su tyrimo autoriumi, Albanijos universiteto – SUNY ekonomikos profesoriumi Barisu K. Yoruku. Pateikiame šio pokalbio ištraukas.   

Subsidijos ir sveikata 

WSJ: Ką siekėte išsiaiškinti šiuo tyrimu? 

B. K. Yorukas: Ekonomikos ir viešosios politikos studijos rodo, kad mokesčių subsidijos aukoms gana efektyviai padidina asmeninių aukų sumas. Studijos medicinos literatūroje parodė, kad aukojimas kitiems sumažina stresą ir sustiprina imuninę sistemą. Mano tyrimas apjungia šias idėjas.   

Mano hipotezė yra ta, kad jeigu aukojimas yra naudingas sveikatai ir jei mokesčių subsidijos reikšmingai paskatina aukojimą, tuomet subsidijų didinimas gali turėti teigiamos įtakos sveikatai.   

WSJ: Ką nustatėte? 

B. K. Yorukas: Išanalizavęs tokius kintamuosius kaip pajamos, šeimos dydis, lytis, darbo statusas, rasė, išsilavinimas ir šeiminė padėtis, nustačiau, kad žmonės dažniau nurodo esą sveikesni, kai padidinamos mokesčių subsidijos aukoms.   

Mane labiausiai domino savo paties sveikatos vertinimo indeksas, paimtas iš studijos „Panel Study of Income Dynamics“ (duomenų rinkinio, kurį sudarė Mičigano universitetas – aut. past.). Tyrimo respondentai turėjo įvertinti savo bendrą sveikatą balais nuo vieno iki penkių. Penki balai reiškė puikią sveikatą, vienas balas – labai prastą.   

Mokesčių už aukas subsidijoms padidėjus 1 proc., sveikatos indeksas pakildavo 0,1 proc. Toks poveikis statistiškai yra reikšmingas, nors ir yra kuklus. Kad sveikatos indeksas pakiltų vienu balu, tarkime, nuo trijų iki keturių balų, mokesčių subsidijas reikėtų padidinti beveik 200 proc., o tai iš esmės yra neįmanoma.

Taip pat nustačiau teigiamą sąryšį tarp aukojimo labdarai ir paties žmogaus nurodomos sveikatos būklės. Didėjant aukų sumoms, gerėja ir nurodoma sveikatos būklė.   

Nuostoliai vs. nauda

WSJ: Tyrime rašoma, kad mokesčių subsidijos gali sumažinti tam tikrų ligų ir psichinių sutrikimų tikimybę. Gal galite paaiškinti smulkiau?   

B. K. Yorukas: Mokesčių subsidijos turi statistiškai reikšmigą įtaką plaučių ligoms, artritui ir emociniams sutrikimams. Tai paremia pagrindinius rezultatus, bet interpretuoti kiekvieną jų atskirai yra gana sudėtinga. Emocinės problemos yra suprantamos, nes medicinos literatūroje taip pat pastebima teigiama aukojimo įtaka psichologinei gerovei. Tačiau suprasti aukojimo įtaką plaučių ligoms ar artritui yra sunkiau.   

Tyrimas taip pat rodo, kad mokesčių subsidijos turi teigiamos įtakos aukštam kraujospūdžiui, diabetui, vėžiui, širdies ligoms ir nutukimui, tačiau šis poveikis yra mažas ir nėra statistiškai reikšmingas. 

WSJ: Kokią reikšmę šis tyrimas gali turėti politikai? 

B. K. Yorukas: Mano tyrimas perša mintį, kad tolesnė mokesčių subsidijų už aukas plėtra galėtų daryti teigiamą įtaką Jungtinių Valstijų gyventojų sveikatos būklei, bet reikėtų atlikti daugiau tyrimų. Šioje studijoje aš neatlieku nuostolių ir naudos analizės. Galėtume paskaičiuoti įplaukas iš mokesčių, kai mokesčių subsidijos padidėjo 1 proc., ir ekonominę naudą, kai visuomenės sveikatos būklė pagerėjo 0,1 proc., ir tuomet palyginti šiuos skaičius.   

WSJ: Tyrime teigiama, kad federalinė vyriausybė prarado 47 mlrd. dolerių, kai 2012 metais buvo sumažinti mokesčiai už aukas. Kokia tikimybė, kad geresnės sveikatos nauda viršys šią kainą?   

B. K. Yorukas: Niekada negali žinoti. Tai įmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)