Sėdėjau ir tylėjau. Negalėjau patikėti tuo, kas vyksta – buvau visiškai abejinga jo „jausmams“ ir nereagavau.

Toks mano sutuoktinio pasirodymas, laikantis geriausių melodramos tradicijų, truko apie pusvalandį. Jis tai pyko, tai maldavo atleidimo – nuotaikos ir jausmai keitėsi kas 6 sekundes.

Kaip atpažinti, kad susidūrėte su narcisizmo priepuolio ištiktu žmogumi ir jo manipuliacijomis:

1) Kaltinimai: daugybė kartų kartojama, kokia bloga ir netikusi TU ir koks vargšas AŠ.

2) Reakcija į jūsų reakcijos nebuvimą: Pasižiūrėkite, kaip toks žmogus elgiasi, kai primygtinai tylite. Jokių ašarų, nė vieno žodžio. Nustebsite, kiek jėgų kovai su savimi turi toks narcizas. Tokia situacija byloja apie šios asmenybės viduje verdanti konfliktą, kuris niekada nesibaigia. Kova vyksta tarp žmogaus, kuris visiems patiktų, ir to, kurio viduje tūno velnias, vis bandantis įsiveržti į pirmąjį planą.

3) Ašaros: narcizai lieja ašaras – visada. iš kur jų tiek atsiranda? Alergija? Svogūnai? Nežino net ir patys narcizai. Jie puikiai suvokia kitą dalyką – kaip aplinkiniai reaguoja į ašaras. Ašaros veikia! Tik pažiūrėkite, kaip jie kenčia, kiek jausmų, kiek dramos!

4) Atsiprašymai: Štai ir jie, bičiuliai! Žodžiai, kuriuos visada svajojote išgirsti. Jis puikiai žino, ko norite. Jis visada tai žinojo, bet tie manipuliacijoms skirti žodžiai buvo taupomi tokiai ypatingai progai kaip ši. Tereikia išlaukti momento ir griebtis slaptojo ginklo, priversiančio kito žmogų panorėti prasmegti skradžiai į žemę. Šios manipuliacijos visada šalia, tik laukiama progos – pavyzdžiui, tokios kaip ši. Išgirdę, kad šis žmogus geba prisipažinti klydęs ir atsiprašyti, imsite manyti, kad jis žymiai geresnis, nei manėte – o juk to jis ir tesiekia. Pasirodyti geresnis nei iš tikrųjų yra.
Vis dar jokios reakcijos...

5) Štai ir vėl prasideda iš naujo. Palaukite. Kas vyksta? Nesureagavau į tavo atsiprašymus ir tu vėl įsiutai? Gerai.

Ką tik buvo aprašytas tipiškas narcisizmo priepuolis.

Straipsnio autorė tvirtina, kad jos buvęs sutuoktinis – manipuliatorius profesionalas, tačiau pasitaikė atvejų, kai jo istorijos labai aiškiai atskleisdavo, kokie yra jo tikrieji ketinimai, tad pavykdavę apsisaugoti ir netapti manipuliacijų auka. Jis pats puikiai suprato, kad santykių pabaigoje jo manipuliacijos nebeduoda naudos.

Nutrūkus santuokai, jaučiausi išsilaisvinusi, sako autorė. Pagaliau praregėjau ir suvokiau, ko visus tuos metus siekė kartu su manimi gyvenęs žmogus. Su ašaromis akyse jis man pasakodavo, kaip mane myli, o iš tikrųjų tomis akimirkomis trypdavo mano širdį. Ir kaip tai įmanoma?

Jis buvo puikus pardavėjas. Kai, prieš pat griūvant mūsų santuokai, stebėjau, kaip mano tuometinis vyras perka mums automobilį, negalėjau patikėti tuo, ką matau ir girdžiu. Man buvo nuoširdžiai gaila automobilių pardavėjo – jis neturėjo jokių galimybių. Aš tiesiog siurbčiojau savo dietinę kolą ir stebėjau – kaip kokias teniso varžybas. 

Mano vyrui manipuliacijų sporte nebuvo lygių. Jis nesiliaudavo tol, kol jo priešininkas nevirsdavo skutelių krūva. Bet ir tuo viskas nesibaigdavo – jis palaukdavo, kol žmogus susiimdavo save į rankas, ir smogdavo dar kartą.

Nepasiduokite manipuliacijoms. Toks elgesys nėra natūralus – jeigu kartą veiksmingai pasipriešinsite, situacija gali nebepasikartoti. Koks būtų mano patarimas? Bėkite tuo toliau nuo tokių žmonių. Kuo toliau.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)