Siūlome įsidėmėti šiuos produktus, nes jie kenkia dantims:

Citrusiniai vaisiai

Citrusiniuose vaisiuose ir jų sultyse gausu vitamino C ir kitų maistingų medžiagų – jos naudingos organizmui daugeliu aspektų, bet ne dantims. Greipfrutų ir citrinų sultys ypač rūgščios, laikui bėgant jos ėda dantų emalį. 2008 m. buvo atliktas tyrimas – išrautus dantis mirkė įvairių citrusinių vaisių sultyse. Paaiškėjo, kad būtent greipfrutų ir citrinų sultys labiausiai kenkia emaliui. Mažiausiai žalingos dantims apelsinų sultys.

Šiose sultyse mažiausiai rūgščių, o dauguma parduodamų apelsinų sulčių yra ir kalcio bei vitamino D. Šios sultys naudingos organizmui, tik nereikia pamiršti dantų ir tarpdančių valymo.

Kramtomieji saldainiai

Kuo lipnesni saldainiai, tuo jie žalingesni dantims. Irisai, vadinamieji guminukai ilgam prilimpa prie dantų (ir tarp dantų), todėl ilgam sudaroma palanki daugintis bakterijoms. Kaip aiškina odontologė Gina Messina, „bakterijos perdirba cukrų į rūgštį, o ši tirpdo apsauginį dantų emalio sluoksnį, taip atsiranda skylės“.

Be to, įvairūs kieti ir kramtomi saldainiai patys turi rūgšties, kuri irgi kenkia dantims.

Marinuoti agurkai

Marinuojama su actu, kuris yra rūgštus. Nuo jo marinuoti agurkai įgauna sūrų ir rūgštų skonį ir jis kenkia dantų emaliui. 2004 m. ištyrus britų paauglių valgymo įpročius paaiškėjo, labiausiai jų dantims kenkia marinuoti agurkai. Valgant marinuotų agurkų dažniau nei kartą per dieną, žala dantims padidėja daugiau nei 85 proc.

Dauguma žmonių taip dažnai nevalgo agurkų, taigi kartais jais pasimėgaujant žalos dantims nebus.

Gazuoti gėrimai

Ne paslaptis, kad dažnai geriant gazuotų gėrimų didėja dantų gedimo rizika. Kitas faktas – gazuotuose gėrimuose esančios rūgštys kenkia dantims labiau nei cukrus. Net dietiniai gazuoti gėrimai – „Coca cola“ ir „Pepsi“ – vartojami dideliais kiekiais pažeidžia emalį, nes juose yra citrinos rūgšties ir fosforo rūgšties.

Jei labai mėgstate gazuotus gėrimus, gerkite jų valgydami, užuot gurkšnoję visą dieną, nes maistas neutralizuoja rūgštis ir dantys veikiami rūgščių trumpiau.

Kita taisyklė – bet kokie ant balto audinio dėmes paliekantys gėrimai dažo ir dantis. Pavyzdžiui, raudonajame vyne yra chromogenų, kurie gamina dantis dažančių pigmentų. Be to, raudonajame vyne yra taninų, kurie džiovina burną ir palieka ant dantų lipnias dėmes.

Dantis dažo net baltasis vynas. Tiek raudonajame, tiek baltajame vyne yra rūgšties, dėl kurios dėmės nuo kitų gėrimų ir maisto produktų giliau įsigeria į dantis. 2009 m. tyrimas parodė – į baltajame vyne pamirkytą karvės dantį vėliau stipriau įsigėrė dėmės nuo juodosios arbatos.

Kava

Prisiminkime rudas dėmes, kuriomis pasidengia kavos puodelis. Tas pats laikui bėgant nutinka ir dantims. Iš tiesų kavos dėmės stipriau įsigeria į dantis nei dėmės nuo tabako. Kaip parodė vienas tyrimas, kavos dėmės sunkiau nusivalo dantų pasta, o po dantų balinimo jos greičiau atsinaujina.

Be to, kavos dėmės turi lipnumo, taigi stipriau traukia maisto daleles ir bakterijas.

Arbata

Arbata atrodo kaip švelnesnė kavos pusseserė, tačiau prakalbus apie dantis, reikalai pasisuka kita linkme. Kai kurios juodosios arbatos rūšys dažo dantis stipriau nei kava. Kaip ir raudonajame vyne, juodojoje arbatoje gausu taninų, kurie dažo dantis.

Žaliojoje, baltojoje ir žolelių arbatose taninų mažiau, taigi jos mažiau dažo dantis. Tik žolelių arbatos, kaip parodėt tyrimas, labiau kenkia dantų emaliui nei juodoji arbata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)