Jai atsako profesionalus „Camelia“ vaistininkas.

Parinkti vaikui tinkamus vitaminus nėra tokia paprasta užduotis, kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio.

Tyrimų metu buvo nustatyta, kad, nepaisant to, kur maitinasi vaikas (namuose, darželyje, mokykloje, gydymo įstaigoje), jis tik su maistu negauna reikiamo kiekio B grupės vitaminų, jodo ir geležies. Net visaverte laikoma mityba neužtikrina vaikui reikiamų vitaminų kiekio. Pirmiausia reikėtų įsitikinti, ar vitaminų (nesvarbu, kokiu pavidalu) sudėtyje yra 12 vitaminų. Antra, ar pasirinktų vitaminų ir mineralų kiekis patenkina rekomenduojamą paros normą.

Profesionalus „Camelia“ vaistininkas
Norint parinkti vaikui tinkamus vitaminų papildus, reikia gerai išstudijuoti etiketę. Kūdikiams geriau rinktis vitaminus sirupo, lašiukų pavidalu, vyresniems vaikams, kurie jau gali kramtyti, – galima rinktis vitaminus tabletėmis. Profilaktikai patartina pirkti papildus, kuriuose yra šiek tiek mikroelementų. Kompleksus, kuriuose atskirų vitaminų dalys sudaro 30–50 proc. rekomenduojamos normos, galima vartoti nuolat ir ilgą laiką. Reikiamą vitaminų kiekį organizmas sukaupia tik per 3–4 mėnesius.

Kompleksus, kuriuose dozės yra artimos rekomenduotinai dienos normai, reikia vartoti mėnesio kursais (per mėnesį vitaminai organizme pasiekia reikiamą kiekį), o vėliau pereiti prie kompleksų, kuriuose dozės mažesnės. Vitaminus geriausia išgerti valgant arba po valgio, patartina pirmoje dienos pusėje.

Vaikams skirtuose vitaminuose yra visas ir subalansuotas vitaminų bei mineralinių medžiagų kompleksas. Jų kiekis specialiai pritaikytas augančių vaikų reikmėms pagal specialistų rekomenduojamą paros normą. Išsiaiškinus vaiko poreikius, galima parinkti tinkamą preparatą.

Alergiškam vaikui vitaminus reikia išrinkti labai atidžiai, kruopščiai išstudijuoti ant pakuotės nurodytą sudėtį ir vengti galinčių sukelti alergiją medžiagų. Jei gresia mažakraujystė, vaistinėje yra maisto papildų su didesniu geležies kiekiu. Kai dygsta dantukai, patartina vartoti maisto papildus su didesniu kalcio kiekiu. Jei mažylis serga cukriniu diabetu, reikia atkreipti dėmesį, ar maisto papildo sudėtyje nėra cukraus. 

Šiuo atveju tinka vitaminai su saldikliais. Jei mažylio imunitetas silpnas, vaistinėje galima rasti vitaminų, kurių sudėtyje yra ir ežiuolės arba betagliukano, kurie puikiai stiprina imunitetą, didina atsparumą įvairioms ligoms ir peršalimui. Jei vaikas yra nevalgus, polivitaminai šiuo atveju būtini (apetitas pablogėja, kai jam trūksta vitaminų A, C ir B1).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją