40 metų simbolio svarba užkoduota ir Biblijoje, primenančioje apie Mozės 40 metų klajones dykumoje, kol izraelitus išvedė į Pažadėtąją žemę. Mozė išgyveno 120 metų. Arba senovės Graikijos karys norėjęs pranešti pergalę prieš persus ir bėgte įveikęs 42 km 195 m. distanciją iš Maratono į Atėnus mirtinai sukniubo.

1895 m. žodyne žmogaus keturiasdešimtmetis dar apibūdinamas kaip gyvenimo vidurys arba tarpsnis tarp jaunystės ir senatvės. Taigi, koks žmogaus budrumas privalomos žengiant į penktąją gyvenimo dešimtmetį.

Didžiausias dėmesys širdies ir kraujagyslių sistemai

Sulaukus 40-ies pasitinka pirmosios privalomos sveikatos patikros programos.

Atsiranda prievolė pasitikrinti širdies ir kraujagyslių sistemą. Tai privalu atlikti visiems, nes būtent nuo šio amžiaus pradedama aktyviai ieškoti ŠKL rizikos veiksnių: padidinto kraujospūdžio, cholesterolio, kitų nebylių ir neatpažįstamų ŠKL rizikos veiksnių, kuriuos organizmas įvairių simptomų pasireiškimais negeba ištransliuoti.

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa

Todėl visiems sulaukusiems šio amžiaus būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins ŠKL išsivystymo riziką. Tikėtina, sulaukus šio amžiaus gydytojo kabinete kitaip priimsime ir pastabas dėl nenusakomą rūkymo (įskaitant ir elektroninių cigarečių) žalą.

Kai įsitraukimas vis dar nepakankamas, suteikiama galimybė ligai

Deja, į profilaktines patikros programas, priklausomai nuo regiono ir vietovės, atvyksta mažiau nei 40 proc. rekomenduojamų profilaktiškai pasitikrinti 40–60 m. amžiaus vyrų ir moterų. Atokesniuose rajonuose profilaktinėse programose sudalyvauja vos kas 15-as šio amžiaus tarpsnio vyras.

Žinoma, kad širdies ir kraujagyslių ligos moterims, lyginant su vyrais, dešimtmečiu vėluoja. Tačiau kalbant apie balzakiško amžiaus rūkančias moteris, nors ir neturinčias išreikštų kitų ŠKL rizikos veiksnių, būtent rūkymas įstumia į reikšmingą riziką ūminio miokardo infarkto išsivystymui.

Širdis

Sulaukus šio amžiaus taip pat privalu žinoti savo cholesterolio, cukraus kiekį kraujyje, nes šiame amžiaus tarpsnyje tai pat išauga antrojo tipo cukrinio diabeto rizika. Kai kuriose šalyse, netgi sveiku save laikančiu asmeniui, išplėstinį cholesterolio tyrimą primygtinai rekomenduojama atlikti sulaukus 25-ių, o šiam nesant padidintam, tyrimą kartoti po 5 metų. Turintiems viršsvorį – rekomenduojama reguliariai tikrintis cukraus kiekį kraujyje, o esant normaliam kartoti po 3 metų.

Savo ruožtu šio amžiaus žmonėms akių ligų gydytojai taip pat primena apie būtinybę pasitikrinti regėjimą bei atmesti galima glaukomos pradžią. Kartu tai laikas ir pradinei patikrai dėl dažniausiai sutinkamų prostatos, krūties, plaučių ir kolorektalinio vėžio atvejų. Būtina ir odos savalaikė patikra.

Geriausias ligų prevencijos įrankis

Vieningai sutariama, kad sulaukus 40-metų yra optimaliausios galimybės stabilizuoti organizmą, taip atitolinant nuo visų lėtinių ligų užuomazgų. Ilgalaikis ir nuoseklus fizinis aktyvumas leis išlaikyti gerą sveikatos būklę ir kartu yra pats didžiausias priešnuodis ŠKL ir kitų lėtinių ligų vystymuisi.

Kardiologai

30 min. trukmės 5 kartus per savaitę fizinis aktyvumas = 80 proc. sumažėjusi ūminio miokardo infarkto išsivystymo rizika

Fizinis aktyvumas tai tai pat turi reikšmingą poveikį padidintam arteriniam kraujospūdžiui, skatina cholesterolio greitesnį metabolizmą, reguliuoja cukraus kiekį, reikšmingai mažina streso bei nerimo pasireiškimą. Beje, nerimas, kaip ir rūkymas net 3 kartus didina susirgimą ūminio miokardo infarktu.

Sulaukus 40-ies stebima ne tik stipresnė ŠKL rizikos veiksnių raiška, tačiau ir skersaruožių raumenų mažėjimas ir jų persitvarkymas.

Keturiasdešimtmeti, fizinis aktyvumas lėtina skersaruožio raumenyno, širdies ir plaučių senėjimą, mažina stresą, nerimą, padeda pasiekti ilgesnę miego trukmę bei yra priešnuodis daugeliui lėtinių ligų rizikos veiksnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją