Le Couvent prancūziškai reiškia vienuolyną, ir tai yra taip tipiškai dekadentiška ir nuodėminga: kvepalai, seksualus ir jutiminis dalykas, dažnai spalvinami religine simbolika, nes uždraustas vaisius visada dirgina vaizduotę.

Šie parfumerijos namai mini visus kūrėjus krūvoje, kaip komandą (nerašo, kuris jų sukūrė kurį aromatą iš daugelio), tik pamini, kad jų olfaktorinių kūrinių direktorius yra Jean-Claude Ellena, “vienas garsiausių pasaulio parfumerių”. Nežinia, ar tai būtina buvo ten tinklalapyje minėti - jei žmogus nežino šios vyresnės kartos korifėjaus pavardės, ką jis apskritai žino apie kvepalus? Čia tas pats, kas kino mėgėjas, kuriam reikia paaiškinti, kas yra Francis Ford Coppola arba Steven Spielberg.

A. Užkalnio kvepalai

Apie Jean-Claude Ellena kažkada rašiau portale DELFI: čia ir jo apelsinų festivalis Bigarade Concentree, ir Terre d’Hermes, kur apelsinai ir dyzelinas, na, ir neatsitiktinai šie, kuriuos nusipirkau prie Palermo, irgi yra apie apelsinus.

Aprašyme sakoma, kad Porto Bello yra apie Panamą, kai leidžiasi saulė ir jos šilta šviesa (turbūt, pagalvojau, irgi apelsinų spalvos) nutvieskia senus pastatus. Apelsinmedis yra vienintelis augalas pasaulyje, kuris visas, nuo šaknų, šakų, lapų, žiedų iki vaisių gali būti panaudotas parfumerijoje.
Kvapas atsiveria saldžiu apelsinu ir petigrenu - apelsinmedžio lapų ir šakų esencija, o širdyje yra davana, indiška žolė, naudojama ajurvedoje, ir kvapu kažkiek panaši į taip pat indišką vetyverį (auksabarzdį), tačiau davanos aliejus saldesnis ir vaisiškesnis, ir čia dera su tuo apelsino saldumu. Pagrindas - stirako derva (benzoinas), kvepiantis aitriais šiaurės Afrikos kvepalais, ir ladanas (frankinsensas), kandesnis ir žalesnis, kažkiek primenantis neprisirpusius obuolius, šventųjų smilkalų kvapas (būtent frankinsensą kažkada kūdikėliui Kristui atnešė apsilankę trys išminčiai, dar vadinami trimis karaliais, smilkalai buvo vienas iš trijų dovanų, simbolizavęs dieviškumą; kiti du, auksas ir mira, balzamavimo aliejus, reiškė atitinkamai valdymą Žemėje ir priminimą apie mirtį). Dar kvapo bazėje yra konjako kompozicija, vynuogių alkoholiu persisunkęs senas ąžuolas.

Porto Bello yra nuostabiai sulydytas ir tiksliai sukaltas kvapas, vienodai (man regis) tinkamas moterims ir vyrams - taip pat ir pagal kūrėjų sumanymą, jausmingas ir kartu šiltai jaukus, apgaubiantis, kaip jaukūs namai šaltą žiemos vakarą, plevenantis smilkalais, susimaišiusiais su davanos aliejumi, kažkiek atsiduodančiu aromatizuotu pypkės tabaku; na, o apelsinai, kaip ir mandarinai, tangerinai, sacumos ir kitokie saldūs citrusai yra pranešimas apie žiemą - tradiciniai apsnigto metų laiko palydovai. Nuostabus kūrinys, gal ne taip ilgai grojantis, kaip norėtųsi, tačiau juk viskas praeina, net ir šaltos žiemos naktis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)