Šiandien ir vėl kvepalų apžvalga, ir vėl keistas pasirinkimas. Gyvenimas per trumpas, kad rinkčiausi nekeistai, išties.

Kvepalai iš Paryžiaus vadinasi Cuir de Russie (Rusiška oda), iš labai nišinių mados namų Le Jardin Retrouvé („Atrastasis sodas“). Įkūrėjas – Yuri Gutsatz, gimęs Sankt Peterburge 1914 metais, po bolševikų perversmo emigravęs ir tapęs pirmuoju pasaulyje kvepalų kritiku.

Apie kitą kūrinį, tabaku pulsuojančius kvepalus, jau rašiau: „Užkalnio kvapas. Senas tabakas išves iš proto“.

Cuir de Russie

Kodėl rusiška oda? Oda, raugta ir išdirbta Rusijoje, ten ir aromatizuota. Pagal jų tradiciją, kuri tais laikais buvo grynai perimta iš prancūzų.

Kai mes užuodžiame odos kvapą – odinius drabužius ar krepšius ar lagaminus, tai kvepia ne pati oda, o jos aromatizatoriai, nes natūralios odos kvapas šlykštus.

Lygiai taip pat smilkalai, kuriais mes šiandien taip žavimės, buvo sugalvoti, kad nugalėtų yrančio numirėlio kūno kvapą.

Ir skirtingose pasaulio vietose, priklausomai nuo vietinės tradicijos, odą aromatizuoja išdirbdami skirtingomis medžiagomis. Pavyzdžiui, esu rašęs apie marokietišką odą iš paryžietiškų namų Memo („Užkalnis: mano stipriausias ir brangiausias kvapas iškerta visus“), ten yra visa serija odos kvapų iš įvairių šalių, ir šiaurės Afrikos tradicija yra brutali. Permuša viską pasaulyje.

Rusiška oda (ir čia nuoroda ne į sovietinės Rusijos, bet į XIX amžiaus tradiciją) čia kvepia labai nepiktybiškai ir net šventiškai. Yra gėlių ir senovinių žvakučių vaško.

Prasideda viskas citrusais: citrina, žaliąja citrina ir karčiojo apelsino lapų ir šakų ekstraktu, ir tuoj atsiranda neužmirštuolės, ylangas – ir viskas suplaukia į nežmonišką medžio gausybę, pagardintą smilkalų dervomis, čia ir sandalmedis, ir aromtingas, saldus kedras, ir samanos, ir pikantiškas, narkotikais kvepiantis pačiulio dvelksmas, ir pietų Prancūzijos šilti kadagiai, ir iš viso šito susidaro tikra jaukios, minkštos, švelnios odos drabužis. Retas gerumas, švelnumas ir senamadiška elegancija. Kvepalai sukurti 1977 metais, tačiau visiškai nepraradę aktualumo.

Labai tinka ir moterims, ir drąsiems vyrams.

Pirkite ir nepaisykite kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)